Illustrasjonsbilde av mann som leser avisen fra Pexels

Uken som gikk: kort oppsummering

12. juli 2020

Hold deg oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling og identitet, helse og Norge.

Verden

25 år siden massakren i Srebrenica, Bosnia
For 25 år siden skjedde den verste massakre i Europa siden andre verdenskrig i Srebrenica, en by øst i Bosnia. Mellom 11 og 19.juli ble muslimske gutter og menn systematisk slaktet ned av bosnisk-serbiske styrker under Ratko Mladics kommando, skriver NRK. Srebrenica-massakren hvor 8000 menn ble drept, var et folkemord. Dette er fastslått av både FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) og Den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag.

Fortsatt forpliktet til Paris avtalen
EU, Kina og Kanada sendte tirsdag 7 juli et tydelig signal om at de er forpliktet til Paris avtalen, en internasjonal avtale om klimapolitikk, skriver EURACTIV.  De gjør dette til tross for den økonomiske krisen grunnet koronavirus pandemien.

Dramatisk økning i antall drukninger i Middelhavet
Dramatisk økning i antall personer som druknet i Middelhavet forrige måned, sammenlignet med samme tidspunkt i fjor skriver NRK. I følge Røde Kors har drukninger økt med 20%. Med den økende økonomiske og humanitære krisen på grunn av Covid-19, frykter Røde Kors at antallet desperate mennesker som vil prøve å ta seg til Europa over Middelhavet vil øke ytterligere, skriver Røde Kors i en pressemelding.

Ny bølge ørken gresshoppere truer matsikkerheten i Afrikas Horn
FN advarer om at en ny bølge av ørken gresshopper kommer til å invadere Afrikas Horn skriver The Daily Nation. De truer matsikkerhet og levebrødet i området advarer FN.

Protester i Serbia mot lock-down restriksjoner skriver The Guardian. I tillegg er det mange i Serbia har anklaget den stadig mer autoritære president Vučić og hans regjering for å la krisen gå ut av kontroll ved å holde et paralimentært valg 21. juni som gav det regjerende partiets et ytterlig grep om makten.

Krigsforbrytelser begått av begge sider i Syria krigen under Idlib-slaget, ifølge FN skriver BBC

Minst 170 personer drept i gruveulykke i Myanmar
Minst 170 personer drept i en av de værste gruveulykkene noen sinne i Myanmar skriver TIME. Kritikere legger skylden for slike ulykker for manglende implementering av lovverk skriver AlJazeera.

Helse

Dyrelivskriminalitet setter også menneskers helse i fare, ifølge ny FN rapport
World Wildlife Crime Report 2020 viser hvordan trafficking av noen villdyr, som så blir slaktet og solgt uvolig, kan bidra til spredning av sykdommer som spres fra dyr til mennesker. 75% av alle fremvoksende smittsomme sykdommer er zoonotiske sykdommer.

Miljø

Økende globale temperaturer gjør det utfordrende å møte de globale klimamålene
Nye tall fra World Meterological Organization(WMO) avslører at det blir vanskelig å oppnå klima- endringsmålene satt det er enighet om globalt. Sannsynlighet for at årlige gobale temperaturer er minst 1 °C varmere enn i pre-industrielle nivå for hvert av de fem neste årene, viser funnen i den nye Global Annual to Decadal Climate Update fra FN organet WMO.

Likestilling og identitet

Kjønnsmarkører på ID papirer ikke lengre et krav i Nederland
I Nederland kommer ID papirer ikke lengre til å inkludere kjønnsmarkører i løpet av de neste fem årene. “Dette kommer til å bidra til å balansere ut de potensielle skadene- som trakassering, diskriminering og vold kan ha når det kreves at folk må erklære kjønnsidentiet på dokumenter”, skriver Human Rights Watch. Rundt om i verden pusher aktivister for at det skal være lettere for transpersoner å endre “kvinne” eller “mann” kjønnsmarkøren på dokumentene sine.

Norge

Flertall av norske befolkning negativ til høye bompenger viser undersøkelse
Et flertall av den norske befolkningen er negative til høye bompenger, mens MDG, Venstre og SV velgere er mer positive, viser resultatene av en Norsk medborgerpanel undersøkelse fra 2019. For å lese mer om svarene les mer på nettavisen Energi og Klima.

Positive nyheter

Flere dyrearter som er utryddningstrua er nå beskyttet i Kina
Skjelldyret, pangolinen, har blitt fjernet fra den offesielle listen over dyrearter som kan brukes i kinesisk medisin, skriver Verdens Beste Nyheter. Tre andre underarter er også nå beskyttet, og er like beskyttet som pandaen.