Kvinne holder en avis på gaten fremfor en mann som sitter og leser en avis

Uken som gikk: kort oppsummering

4. juli 2020

Hold deg oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling og identitet, helse og Norge.

Verden

Majoriteten av verdens befolkning avhengig av importert mat

Omtrent 80 prosent av verdens befolkning er avhengig av importert mat, skriver Aftenposten Innsikt. Etter å ha sett på avstanden mellom forbrukere og matprodusenter til viktige varer, har finske forskere funnet ut at bare 27 prosent av verdens befolkning har tilgang til hvete, bygg, rug og havre innenfor en radius på 1000 kilometer, skriver Aftenposten Innsikt.

Ny lov vedtatt i Kina har konsekvenser for Hong Kong

Kina vedtok tirsdag en nasjonal sikkerhetslov som reduserer Hong Kong sin autonomi. Den nye loven utvider Beijing sin makt til å slå ned på forskjellige politiske lovbrudd slik som sammensvergelser skriver New York Times. Den nye loven inkluderer blant annet strenge straffer for taktikker ofte brukt av demonstranter.  Her er en guide til den nye loven.

Ny statsminister i Frankrike

Frankrikes nye statsminister Jean Castex har fått mandat til å danne en regjering skriver Aftenposten og tar over etter forgjengeren Philippe Edouard som nylig gikk ut av regjeringen. Endringen har vært forventet etter synkende oppslutning av President Macrons sentrumsregjering.

Høy risiko for masse-sult i Syria, nødhjelp trengs

Det er stor risiko for masse sult i Syria, ifølge direktøren av FNs Verdens Matvareprogram, David Beasley. Akutt nødhjelp trengs for å hindre mer lidelse og dødsfall. 11 millioner mennesker trenger nødhjelp og beskyttelse skriver BBC.

Verdensomspennende våpenhvile vedtatt 

FNs sikkerhetsråd vedtok onsdag, 1 juli, en verdensomspennende våpenhvile slik at fokuset kan være på å bekjempe koronavirus pandemien som så langt har tatt mer enn en halv million liv, skriver UN News.

Mer enn 350 elefanter har dødd i nordlige Botswana skriver The Guardian. Det er ikke klart hva som har skjedd, men forskere kaller dette for en konservasjonskrise.

Helse

Ritualer kan motvirke stress

Ifølge ny forskning er ritualer et verktøy som de aller fleste ser ut til å dra nytte av. I en studie fra University of Connecticut og Masaryk University i Tsjekkia ble ritualer funnet å spille en nøkkelrolle i å berolige angst over hele linja.

Miljø

Ny EU lov mot grønnvasking godkjent av EU

EU parlamentet har godkjent taxonomy reguleringen som bestemmer hvilke finansielle investeringer kan bli merket som bærekraftig for miljøet skriver Transport and Environment. Den nye EU loven kan bidra til at investeringer i en ny grønn økonomi.

Likestilling og identitet

Joika-boksene endrer navn etter massiv kritikk

Design og navn på boksene til joikakakene blir endret etter massiv kritikk. I over 60 år har den samiske gutten prydet designet til Joika-boksen, skriver NRK. Snart blir det historie. Det vil ta tid før endringene blir synlige sier Nortura i en pressemelding.

Norge

Lang tid før barna i Moria-leiren i Hellas får komme til Norge

I mai inngikk KrF en avtale med Høyre og Venstre som fastslår at Norge skal hente sårbare barn og familier fra Moria-leiren i Hellas. På grunn premisset om at dette skal skje «forutsatt at minst åtte–ti andre land i Europa realiserer sine uttak», betyr enigheten at andre Europeiske land må ha ha hentet ut sin andel flyktninger før Norge setter igang, skriver Klassekampen.

“Om Norge fastholder sitt krav om at de andre landene skal hente alle flyktningene de har forpliktet seg til, før Norge starter sin egen prosess, vil ikke Norge hente sine første flyktninger før tidligst neste år, sier Phillipe Leclerc, Hellas-representant for FNs høykommissær for flyktninger, til Klassekampen.

Positive nyheter

Historisk avstemning dekriminaliserer homofili i Gabon skriver Pink News. Lovendringen kommer etter at lovgivere i underhuset i Gabon stemte for å reversere en lov som kriminaliserer forhold mellom samme kjønn som først ble innført i 2019.