Illustrasjonsbilde tatt av Mohammed Suhail fra Pexels

Uken som gikk: kort oppsummering uke 27

29. juni 2020

Hold deg oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling og identitet, helse og Norge.

Verden

Coronapandemien er ikke over ifølge verdens helseorganisasjon
“COVID-19 pandemien er ikke nærheten av å være over, sier leder av Verdens helseorganisasjon Tedros Adhanom Ghebreyesus under en briefing mandag 29.juni, skriver Reuters. 10 millioner bekreftede tilfeller og 500,000 personer har dødd som følge av viruset.

FN ber Israel om å droppe anneksjonsplaner
Under et FN sikkerhetsrådsmøte advarte ledere Israel om at handlinger i okkupperte vestbrennen truer fred, skriver AlJazeera.

Reduserte lønninger grunnet effekten av korona øker risiko for barnearbeid i gruvene i Den Demokratiske Republikken Kongo, myndighetene i DRK øker innsatsen for å stanse det 
Coronaviruset fører til bekymring at flere familier vurderer å sende barna sine til gruvene for å arbeide. Etter pandemien brøyt ut har økonomien i landet blitt kraftig påvirket noe som har medført mindre etterspørsel etter metall og andre råmateriale. Det betyr at gruvearbeidere tjener mindre enn de gjorde før pandemien, og derfor er det større sannsynlighet for at de også tar med seg barna for å jobbe i gruvene, ifølge aktivister og akademikere skriver Reuters. Myndighetene i Den Demokratiske Republikken Kongo øker derfor innsatsen for å skal håndtere barnearbeid i gruvene. Rundt 15% av barn mellom 5-17 år er involvert i barnearbeid i landet, ifølge en National Institute of Statistics rapport fra 2019

Nord Korea suspenderer militær aksjon mot Sør-Korea skriver BBC

Miljø

29 Investorer fra ni land krever endring i Brasils avskogingspolitikk
Et brev som krever endring i brasils avskogingspolitikk og bedre beskyttelse av landets urbefolkning ble sendt til brasilianske myndigheter tirsdag 23.juni. Dette brevet bidrar til det økte internasjonale presset, skriver The Guardian. Brevet er sendt til brasilianske ambassader i ni land. Blant investorene som krever endringer er norske norske Storebrand, Kommunal Landspensjonskasse (KLP), Gjensidige og Sparebank 1, skriver NRK.

Helse

Stort gjennombrudd for å stoppe spredning av myggbårne sykdommer 
FNs atomorgan (IAEA) har gjort et gjennombrudd i å bruke teknologi for å redusere antall sykdoms-bærende mygger. Gjennombruddet kan bidra til å få kontroll over dengue, gullfeber og Zika, skriver UN News.

Likestilling og identitet

FN setter igang etterforskning om rasisme
En FN rapport skal etterforske systematisk rasisme og diskriminering av svarte personer, skriver AP News.

Norge

Partiene på Stortinget posisjonerer seg før valget i 2021, utfordringer både på borgerlig og ikke-borgerlig side
I sine oppsummerende pressekonferanser før sommerferien har partiene på Stortinget allerede begynt posisjoneringen før neste års valg. Mye kan tyde på at det både på borgerlig side (Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet) og på ikke-borgerlig side (Senterpartiet, Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Miljøpartiet de Grønne) kan bli vanskelig å finne samarbeidskonstellasjoner som vil gi en flertallsregjering skriver NRK.

Positive nyheter

Et kvinnelig advokatfirma hjelper fattige fanger få rettferdighet i Nigeria
“Fattige personer som sitter fengslet i Nigeria kan vente flere år før saken deres kommer til retten, men nå har en gruppe advokatet startet å kjempe mot systemet”, skriver skriver Aljazeera.