Kvinne med svart hatt som holder mange aviser, illustrasjonsbilde tatt av Kat Coffe fra Unsplash

Uka som gikk: kort oppsummert

16. februar 2020

Hold deg oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling og identitet, helse og Norge.

Verden

Antall som blir smittet av Coronaviruset faller i Kina, skriver BBC.
2009 nye personer er rapportert smittet og ytterligere 142 personer har dødd, ifølge kinesiske myndigheter. Totalt har over 68 000 personer blitt smittet av viruset og 1665 personer har dødd. Over 500 personer er smittet utenfor Kina i nesten 30 land, rapporterer BBC.

Møte holdt for å fornye lovnad om å opprettholde våpenembargo i Libya
Tyskland og FN holdt et møte for å fortsette presset for å kutte ekstern militærstøtte til stridene parter i Libya, skriver AlJazeera. Brudd på våpenembargo i Libya har blitt en spøk og de som bryter den må bli holdt ansvarlig, sa en senior FN ansatt. “Det er komplisert fordi det er brudd på land, sjø og i lufta, men det må bli overvåket og ansvarliggjøring”, sa FN sin Deputy Special Representative til Libya Stephanie Williams.

Finske myndigheter åpner for å hente flyktningbarn fra Hellas
Finland åpner opp for å ta imot noen av de 5000 flyktningbarna som har kommet alene til Hellas, skriver Aftenposten. Greske myndigheter ba i oktober 2019, andre EU-land om å ta imot minst 1000 av barna. Flere delstater i Tyskland har sagt seg villige til å ta imot noen av barna og Frankrike har allerede lovet å ta imot 400. Karin Andersen (SV) leder for Stortingets kommunal- og forvaltningskomité mener at norske myndigheter må ta ansvar og gjøre som Finland.

Miljø

Jorden hadde sin varmeste januar siden målinger begynte for 141 år siden. Gjennomsnittstemperaturene, på land og i havet, overgikk alt som har blitt målt av National Oceanic and Atmospheric Administration i løpet av de siste 141 årene, skriver The Guardian. Den globale gjennomsnittstemperaturen var 1,14 C høyere enn det 20. århundredes gjennomsnittstemperatur. Denne målingen gikk forbi forrige rekord i januar 2016.

Helse

Optimisme reduserer alvorlighetsgraden etter slag, ifølge ny studie
Optimistiske slagpasienter har lavere inflammasjonsnivåer, reduserte alvorlighetsgraden til slaget og mindre nedsatt funksjonsevne tre måneder etter slaget sammenlignet med mindre optimistiske slagpasienter, ifølge en ny studie presentert på American Stroke Association International Stroke Conference.

Likestilling og identitet

Sosiale media og K-pop er med å normalisere at menn bruker sminke
Redusert stigma og normalisering av mannlig sminke signaliserer en kulturell endring fra rigide kjønnsroller, skriver The Guardian. Samtidig er det en økning av usikkerhet knyttet til kropp blant menn. Menn er like sannsynlig som kvinner å være usikker om utseende sitt, ifølge studier.

Norge

Samisk design er en del av Oslo Runway for første gang

Samisk design blir en del av Norges største motearrangement, Oslo Runway, for første gang, skriver NRK. Smykkedesigner Lill-Eli Jørgensen-Dahl (LilleLi) er valgt ut til å være en del av Fushion Oslo, en visning i regi av Oslo Runway.

– Det betyr kjempemasse og er helt ubeskrivelig. Jeg vet jo ikke hva jeg går til og hva som kommer til skje og hvilken innvirkning det vil ha, men jeg syns det er kjempestort å bli valgt ut, sier Lill-Eli til NRK.

© 2020, Flyt Frem