Illustrasjonsbilde tatt av Miroslava fra Unsplash

Tips til hvordan du kan skape en grønnere, mer miljøvennlig jul

17. desember 2020

Desember er den måneden i året hvor forbruket vårt blir skyhøyt, og med det øker også mengden avfall. Vi kjøper inn dekorasjoner, gaver, mat, husholdningsprodukter, lys, kalendere og innpakningspapir.

Inspirasjon til å skape en mer miljøvennlig jul

Det er derfor viktig å huske litt ekstra på miljøet i denne tiden, og jeg ønsker å inspirere deg til å skape en mer miljøvennlig jul. En miljøvennlig jul kan faktisk være med på å redusere pengebruken vår og mange slipper å føle seg blakk når desember er over. Å bruke aviser som innpakningspapir, lage gavepynt av naturmaterialer eller ting du allerede har i huset, lage gaver selv eller invitere venner til middag i stedet for å gi gaver man ikke vet om de har brukt for, kan være en måte å bidra til en grønnere jul. Kalendergavene kan være små hyggelige lapper hvor det står hvor mye du setter pris på den som åpner, i stedet for å kjøpe tjuefire ting.

Å ta grønne valg kan bidra til å redusere forbruket vi har i Norge rundt juletider. Vi kjøper ofte mer enn vi har bruk for og impulskjøp kan ofte føre til kjøp av ting vi egentlig ikke trenger.

Julen kan være en gøy og kreativ tid hvor du kan får brukt kreativiteten din sammen med barn, familie, venner eller alene. Det er bare fantasien som kan sette en stopper for hva du kan skape. Så hvorfor ikke gjøre den miljøvennlig i samme slengen?

Gi grønne gaver i grønn innpakning:

Det er lite som er mer personlig og verdifullt enn å få hjemmelagede gaver som noen har brukt tid og energi på å lage. Gaver som er laget med kjærlighet er det fineste vi kan få.

Det er viktig å tenke at det er tanken som teller. Gi bort gaver som virkelig gleder, og som er godt for oss og kloden. Jula handler om å gi tid, være sammen med dem vi er glade i og nyte alt det fine som skjer i desember.

Å arrangere juleverksted med familier og venner kan gi mye glede. Gjør julegavelaging til en sosial og hyggelig aktivitet.

Da kan man også få inspirasjon og gavetips av andre. Du kan lage alt fra deodoranter, såper, malerier, til strikkede klær, te, dørkranser og godteri.

Det er mange måter å gi grønne gaver.

  • Lag en ønskeliste og bruk ønskelister, slik at du unngår å kjøpe ting som andre ikke ønsker seg, og du slipper å få ting du ikke har brukt for.
  • Gi opplevelser som konserter, kino, teater, overnattingstur, middag ute. Aktiviteter som skaper minner er alltid fint å få.
  • Kjøp nyttige gaver som er bærekraftig produsert og som har kvalitet og varer lenge. Bøker er fine gaver å gi da det ofte varer lenge.
  • Vær åpen for å kjøpe brukte gaver som er i god stand, eller å gi videre ting man har hjemme som ikke blir brukt.
  • Lag kalendergaver selv som inneholder lapper med dagens ord, aktiviteter som en dag på skøytebanen, juleverksted, tur i skogen med bål, istedenfor å kjøpe tjuefire ting som kanskje ikke blir brukt eller tatt vare på.
  • Dersom en skal ha pakkelek, så bruk noe du har hjemme, og avtal med de andre om at man ikke skal kjøpe noe nytt. Gjenbruk er gull. 
Grønnere gaveinnpakning. Foto: Marte Soldal

Gavepapir er et typisk engangsprodukt som genererer store mengder søppel. Dårlig papirkvalitet, metaller og andre stoffer i papiret gjør at det ikke kan gjenvinnes som papir.

Pakk derfor inn gaver i gråpapir, gjenbruksmaterialer som krukker, kurver, bokser, skoesker osv. Avispapir kan man også bruke, eller gavepapir som man har tatt vare på fra tidligere gaver. Her gjelder det å være kreativ og bruke det man har.

Gavebånd og gavepynt er ofte laget av plast, derfor kan man bruke naturmaterialer som et mer miljøvennlig alternativ. Du kan pynte og dekorere med kongler, tørkede appelsinskiver, tørkede blader eller blomster, lyng, en gammel nøkkel, dikt fra bøker eller barnåler. Å bruke hyssing kan være et godt alternativ til plastbånd. Hyssingen man får på gavene kan man ta vare på og bruke igjen.

Vi kan lage en grønnere jul gjennom enkle ting som vil gi større glede enn hva materielt gavefokus vil gi. Og du kan være med å bidra til å skape en ny type jul, med de viktige tingene i fokus. Hvor vi ikke lar bruk og kast-samfunnet nå nye høyder hver jul, men heller tar vare på hva som er viktig. Gjennom å vise at vi bryr oss, gjennom å gi noe vi har brukt tid på selv, og som ikke skader den fine planeten vi er så heldige å få låne.

Nyt førjulstiden og bruk tiden sammen med dine nære og kjære og inspirer dem også til å ta grønnere valg.