Illustrasjonsbilde tatt av Nathan Dumlao fra Unsplash

Til alle en-dags aktivister: Black Lives Matter er ikke en trend

23. juni 2020

Vi mennesker fungerer på en rar måte. Når noe blusser opp i media, og blir stort, har vi en tendens til å engasjere oss sånn akkurat passe, til å medregnes som oppdaterte og samfunnsengasjerte. Når faktum er at, de fleste av oss, sånn ellers er litt småredde for å poste mye på SoMe, om diverse tematikker som opptar oss.

Dette kan omhandle alt fra dyrevelferd til flyktningkrise, global oppvarming og det mest aktuelle akkurat nå: black lives matter.

Vi er redde folk synes vi blir innpåslitne og redde folk skal unfollowe oss, fordi de går lei av «maset» om temaene som opptar oss.

Jeg sier vi, fordi dette gjelder de fleste av oss. Men heldigvis ikke alle. Takk til deg som skjønner at alt dette ikke er en to dagers kamp, som er over om man ikke oppnår endring etter den ene posten du postet, den ene dagen, da alle andre postet det samme.

For det er det jeg føler på nå. Jeg ble så glad av å se alt engasjementet rundt #blm, men sitter nå med en bismak i munnen. Var mye av det bare et febrilsk «jeg engasjerer meg, fordi alle andre engasjerer seg - men jeg gidder ikke bruke mer tid enn jeg må på dette» engasjement? Fikk du bildet ditt og likesene dine? Og nå vet du ikke hva mer du kan gjøre? Eller er jeg nå ekstremt pessimistisk? For samfunnets skyld håper jeg det.

Jeg mener ikke at man ikke kan engasjere seg uten å poste på Instagram. Det jeg mener er: Vær så snill (!), fortsett å engasjer deg, selv om du ikke poster det på Instagram.

Ta med deg alt du har lært den siste tiden, inn i hverdagen din. Les de innleggene fra mennesker som utsettes for rasisme, ta de samtalene med de rundt deg, si ifra om noen behandler andre urett, still spørsmål om noen ytrer rasistiske holdninger, og gjerne si ifra om at det er ugreit, la de ta lærdom av deg - det er disse menneskene som trenger det, snakk med barna dine,  snakk med mennesker som er ulik deg selv, les om rasismens historie, og prøv å forstå hvorfor det fortsatt eksisterer i dag. Prøv å sett deg inn i hvordan dette oppleves for andre enn deg selv, vær open minded og inkluderende til alle nye mennesker på din vei, og spre disse holdningene til de rundt deg.

De fleste har sikkert lest eller hørt begrepet «Systematic racism», systematisk rasisme på norsk, opptil flere ganger i løpet av de siste dagene.

Jeg tror vi er nødt til å «uvanskeliggjøre» begrepet.

Fordi, det er vi mennesker som er systemet. Vi mennesker er samfunnet. Vi er demonstrantene. Vi er de undertrykte, óg de som undertrykker.

«Systematic racism» tar slutt, den dagen hvert enkelt menneske slutter å være rasistisk, in real life (!) - et sort bilde på instagram gjør deg ikke antirasist.

Vi må starte med oss selv, så får det ringvirkninger. For det er vi som påvirker de rundt oss, som igjen påvirker de rundt seg, i en evig dans.

Start med deg selv, så kan mye skje!

Selv om jeg nå kanskje er en smule pessimistisk, her jeg sitter og leser kommentarene under facebook-innleggene til Frp politiker Per-Willy Amundsen. Disse kommentarene viser nemlig at vi har en lang vei igjen å gå, også her i Norge.

Men, vær så snill. Jeg ber deg. Motbevis meg!

#stopracism #blacklivesmatter

PASSING ON THE MIC:
Du kan også skrive om noe du bryr deg om