Illustrasjonsbilde tatt av Polina Tankilevitch fra Pexels

Stor seier for LHBTQ+ bevegelsen i USA

19. juni 2020

Høyesteretten i USA slår fast at en sentral borgerettighetslov også skal beskytte lesbiske, homofile og transpersoner mot diskriminering på arbeidsmarkedet. Dette er en stor seier for LHBTQ+-rettighetene i USA.

Beslutningen ble avgjort med seks mot tre stemmer. Den konservative Høyesteretten fastslo at en bestemmelse om forbud mot kjønnsdiskriminering i den føderale borgerettighetsloven fra 1964 også skal gjelde forskjellsbehandling av lesbiske og homofile arbeidstagere. Like etter kom det også en kjennelse som gir det samme vernet til transpersoner.

Avgjørelsen kom i et søksmål fra tre personer som hadde mistet jobben på grunn av legningen sin.

Donald Zarda ble sparket som fallskjerminstruktør få dager etter at han fortalte arbeidsgiveren at han var homofil. Avdøde Aimee Stephens ble sparket etter seks år i et begravelsesbyrå i Michigan etter at hun fortalte at hun ville bli identifisert som kvinne. Mens Gerald Bostock som jobbet i Georgia og ble sagt opp etter at han begynte på et softball-lag for homofile.

Høyesterettdommer Neil Gosuch begrunner avgjørelsen slik:

“En arbeidsgiver som gir en person sparken for å være homofil eller trans, gir denne personen sparken for egenskaper eller handlinger den ikke ellers ville stilt spørsmål ved om personen hadde et annet kjønn. Kjønn spiller en nødvendig og ubestridelig rolle i avgjørelsen.”

Jennifer Leigh Bailey, professor ved NTNU, er overrasket over at en høyesterett dominert av republikanere kom til mandagens avgjørelse. "Det republikanske partiet har tradisjonelt ikke vært først i rekken for å beskytte LHBTQ+ -personer, sier hun til VG.

Hun tror også at Trump-administrasjonen vil gjøre lite for å få delstatene til å følge opp avgjørelsen. "Du trenger folk i justisdepartementet til å presse dette gjennom. Da er det et problem at vi har dagens president", sier hun.

På fredag forrige uke kunngjorde president Donald Trump at han ville fjerne reguleringer fra Obamas presidentperiode som forbød å diskriminere i å gi helsehjelp til transpersoner. CNN skriver at begrunnelsen var at Trump-administrasjonen definerer "kjønn" som mann eller kvinne, ifølge en uttalelse fra USAs helsedepartement.