Bygning med flyvende fugler rundt

Spørsmål og svar om Ramadan og Eid

7. mai 2020

Ramadan er den niende måneden i den islamske kalenderen og islams fastemåned. Det er mange som lurer på hvordan muslimer feirer Ramadan og Eid. Her svarer Tamina på noen av spørsmålene mange lurer på.

Da jeg hadde en Q&A på min private Instagram-konto om Ramadan og faste, fikk jeg en overveldende respons på spørsmål og den generelle tilbakemeldingen var: “Wow, dette har jeg lurt på lenge – takk for godt svar!”

Et underliggende problem i samfunnet vårt i dag er at mange er redde for å tråkke på tærne til folk, og velger derfor å skyve vekk spørsmål som de gjerne skulle ha fått svar på. Eller kanskje aller helst – diskutert lenge om. Resultatet av dette er ofte fremmedfrykt. Så derfor tar jeg dugnaden og kanskje får du noen svar på spørsmål du har om muslimenes store høytid – Ramadan og Eid.

Nei – ikke en gang vann!

I islamsk tradisjon følger man månekalenderen, og ikke solen som vi er vant til her i Norge. Ramadan er den 9. måneden i denne kalenderen og er kjent som tidsperioden Gud sendte ned de hellige skriftene til menneskeheten, derfor er denne måneden hellig for muslimer. Fasteritualet innebærer å avstå fra all mat og drikke fra soloppgang til solnedgang, alle de 30 dagene måneden består av. Når Ramadan kommer på sommerstid kan det bli lange dager med opptil 18-timers faste. Heldigvis forflytter Ramadan seg med ti dager for hvert år, og til gjengjeld får man superkorte dager på vinteren!

Å faste er én av de fem søylene i Islam og er derfor sett på som obligatorisk for enhver muslim, foruten de som er gravide, ammende, menstruerende, reisende eller syke.

Man faster i solidaritet og for å kjenne på hvordan store deler av verdensbefolkningen har det, å komme nærmere Gud og sin tro og ikke minst for å rense kroppen.

La oss si det er muslimenes store detox-måned.

Tradisjonene er mange og er forskjellige fra kultur til kultur, likevel er det vanlig å avslutte fasten ved solnedgangsmåltidet (iftar) med noe ekstra godt å spise - frukt, kanskje søtsaker og så klart masse vann. Og nå kan jeg tenke meg at du sikkert tenker det er helt umulig, men jeg lover at det er utrolig mye som sitter i hodet vårt. Så klart er man litt tørst og sløvere enn vanlig, men når man vet hvorfor man faster, er 18 timer en lek. En litt tung lek, men fortsatt en lek.

Det som er morsomt er at man går rundt hele dagen og drømmer om kaker, sjokolade og utallige matretter, men når sola går ned klarer man så vidt å få i seg et fullt glass vann og tre dadler. Jeg savner nok mest min daglige dose kaffe, men klokken halv ti på kvelden er det for sent, og klokken fire på morgenen er det altfor tidlig selv for morgenkaffen!

Den store avslutningen!

Når måneden tar slutt og man har fastet i 29-30 dager, har man den storslåtte feiringen Eid-ul-Fitr. Dette er like begivenhetsrikt som julefeiringa i desember, men kanskje våger jeg å si at den er litt mer etterlengtet da man faktisk har jobbet hardt for å komme så langt. Denne feiringen er fylt med deilige matretter, spesiell bønn i moskeen, samvær med familie og venner og ikke minst – gaver!

Derfor blir Eid-feiringen i år, litt annerledes enn tidligere år. Foreløpig har moskeene rundt om i landet avlyst alle store samlinger og fellesbønnen i henhold til myndighetenes helseråd. Dette sammen med at man ikke kan være i lag med mer enn 5 personer på privat eiendom, gjør at det later til å gå mot en roligere feiring. Personlig syns jeg det er utrolig trist, for man vil jo gjerne dele denne dagen med ikke bare kjernefamilien, men også venner og naboer.

Når ting er ekstra vanskelig og kjipt er det viktig å gå tilbake og fundere over hvorfor vi gjør dette. Vi er sikret et deilig måltid på slutten av dagen fordi vi er privilegerte.

Vi gjør det i solidaritet med verden. Vi gjør det for å bli bedre versjoner av oss selv.

Alt dette tatt i betraktning, og i en verden full av urolighet syns jeg at en rolig familiefeiring med finstasen på i stua ikke er så ille likevel.

Ramadan mubarak.

Og Eid mubarak når den tid kommer!