Bilde: UN WOMEN

Sommerfuglene som styrtet et diktatur: starten på den internasjonale dagen mot avskaffelse av vold mot kvinner

25. november 2020

Historien om hvordan 25. november ble den internasjonale dagen for avskaffelse av vold mot kvinner.

Den dominikanske republikken på 1950-tallet var et totalitært mareritt. Da den grusomme diktatoren Rafael Trujillo kom til makten på 1930-tallet, begynte frykten til nasjonens borgere å vokse raskt. Det var ikke før tre jenter måtte bøte med livet, at resten av nasjonen fant motet til å følge deres eksempel og styrte diktatoren.

Disse jentene var Minerva, Patria og María Teresa Mirabal. Søstrene som ofret sine liv for å styrte et diktatur.

Søstrene Mirabal var velutdannede og vokste opp i en relativt velstående jordbruksfamilie i Salcedo i Den dominikanske republikk. Men da Rafael Trujillo kom til makten i 1930, mistet familien nesten hele formuen sin. Trujillo var en brutal diktator. Med sitt hemmelige politi og omfattende spionnettverk holdt han øye med hele befolkningen. Han eide og kontrollerte store deler av landets radio, presse og passkontor. De som turte å kritisere han, døde - ofte i uforklarlige og brutale omstendigheter.

Det var Trujillos onde lyster som førte ham direkte til en av søstrene. Gjennom hans regjering sendte diktatoren folk ut i landsbyer for å finne unge jenter. Et slikt søk resulterte i at Trujillo inviterte en av søstrene, Minerva Mirabal, til å komme på en av festene hans. Minerva forsto raskt hva planen til diktatoren var og avslo høflig hans interesser. Da han prøvde å tvinge seg på henne, slo hun han i fjeset.

Etter denne episoden prøvde Trujillo i all sin makt, å gjøre livet hennes til et helvete. Hun ble utestengt fra forelesninger, og da hun ble uteksaminert noen år senere, nektet regjeringen henne lisensen til å praktisere.

Foreldrene til søstrene ble heller ikke spart. Kort tid etter at Minerva avviste Trujillo på festen, ble faren fengslet. Etter brutal behandling ble han sluppet fri, men døde dessverre kort tid etter hendelsen.

Med voldelige trusler og under konstant overvåkning, hadde nå søstrene fått nok. Familien kunne ikke fortsette å leve slik. Til slutt dannet søstrene en hemmelig gruppe der de planla å styrte diktatoren. Sammen ble de kjent under kodenavnet Les Mariposas - Sommerfuglene.

Dessverre ble Sommerfuglene oppdaget, og to av søstrene, Minerva og María Teresa, ble kastet i fengsel. På samme tid opplevde Trujillos regime økt motstand, og det ble sendt observatører fra Amerika som antakelig ble årsaken til løslatelsen av søstrene. Men gleden skulle ikke vare lenge. Trujillo så at Sommerfuglene begynte å bli et sterkt symbol på kampen mot regimet hans. En dag fikk han nok og bestilte de tre søstrene, Minerva, Patria og María Teresa Mirabal, drept på direkte ordre.

Mordet på Mirabal-søstrene var brutalt. 25. november 1960, kvalte og slo Trujillos hemmelige politibetjenter jentene og deres sjåfør. For at drapet skulle se ut som en ulykke, brakte politiet likene tilbake til bilen, før de dyttet den utfor en klippe.

Søstrenes dødsfall skapte en dominoeffekt over hele landet, og seks måneder senere ble Rafael Trujillo skutt og drept.

I årene etter har Mirabal-søstrene blitt viktige feministiske ikoner for Den dominikanske republikk. Siden 1981 har aktivister markert 25.november som en dag mot avskaffelse av vold mot kvinner.

I 1999 vedtok også FNs generalforsamling at dagen skal markere Internasjonal dag for avskaffelse av vold mot kvinner. Selv om det er vanskelig å si hvor stor påvirkningskraft Sommerfuglene hadde på selve attentatet, er det ingen tvil om at søstrene var en del av den viktige kampen mot det undertrykkende diktaturet.


Referanser:

The Sisters Who Toppled a Dictatorship
Internasjonal dag for avskaffelse av vold mot kvinner
Vi lever fortsatt i sommerfuglenes tid
Mirabal-søstrene