Hånd med mynt og gjør endring

Sjakkspiller viser at ungdom kan endre verden

22. september 2018

Kimiya Sajjadi (20) tok saken i egne hender da hun ville være med å skape positive endringer i verden. Hun startet egen organisasjon hvor ungdom utvikler og setter ut i liv prosjekter som hjelper medmennesker. I denne teksten deler hun med Flyt Frem sine lesere hvordan hun startet initiativet som hvor ungdoms potensiale blir tatt på alvor.

Da jeg sluttet å være en profesjonell sjakkspiller i en alder av 19, merket jeg fort at min lidenskap for å gjøre en stor forandring i verden ikke hadde en plattform å utøve seg på.

Ung og uerfaren, ingen hinder til å gjøre en forskjell

Hvorfor dette ønsket om å gjøre en endring i verden var så stor, er vanskelig å sette ord på. De vanlige svarene er at man har det så bra, og derfor ønsker å bidra til å gjøre en forskjell.

For meg er det mye dypere, det er denne følelsen i hjertet som forteller at dette er ditt oppdrag i livet, dette er hvorfor du er til.

De veletablerte organisasjonene krevde flere års erfaring, eller en høy utdanning dersom de skulle tillate meg å håndtere de store oppgavene. Selvsagt, er dette forståelig og logisk. Men, jeg mente fortsatt at hvis noen hadde gitt meg en utfordrende oppgave ville jeg klart det fordi min lidenskap var så sterk at jeg ville gjort alt for å lære meg det nødvendige for å gjennomføre.

Ungdom kan bidra til forandring i verden

Det var denne tanken, som fikk meg til å starte organisasjonen Big Enough Global.

En organisasjon som gir ungdommer muligheten til å gjennomføre kompliserte prosjekter som skal resultere i en forandring for enkeltmennesker, eller samfunn. Vi jobber med prosjekter innenfor FN sine bærekraft mål fordi disse målene konkretiserer problemene verden står overfor, og dermed gir en god veiledning på hva som må fokuseres på. Vårt første prosjekt er å starte et sertifisert engelsk og gresk kurs for flyktningene som er fanget på øyen Lesvos i Hellas.

Illustrasjonsbilde tatt av Chelsea London Phillips fra Unsplash

Hvorfor Hellas?

Det er jo så mange flyktningleirer over hele verden. Jeg skulle ønske svaret var mer profesjonelt enn det dere kommer til å høre, men sannheten er at da jeg startet organisasjonen hadde jeg begrenset kunnskap, og forståelse for research.

Jeg var så ivrig for å starte, at etter jeg hørte om situasjonen i leirene i Hellas bestemte jeg meg for at det var der jeg skulle starte. Jeg visste ikke om noen andre steder i Europa hvor situasjonen var like ille.

Jeg kunne ikke annet enn å flytte sjakkbrikker da jeg valgte å starte organisasjonen. Fire måneder senere har vi 16 dyktige studenter, og ungdommer fra Oslo og Akershus. I tillegg til dette har vi profesjonelle, og erfarne mentorer på teamet som hjelper oss med den strategiske planleggingen, og gjennomføringen av det.

Avdekket behov blant flyktninger i Hellas

I sommer utførte jeg spørreundersøkelser, og workshops med flyktningene på øya for å finne ut av hvilket tilbud de mente manglet på leirene. De fleste ønsket seg fritid og utdanningsmuligheter. Årsaken til dette ligger i at de tilbringer så mange timer i leirene om dagen, hvor de sitter og grubler over det traumatiske som har skjedd, og den ukjente fremtiden. Derfor er det nødvendig for dem å kunne ha noen timer, hvor de kan “glemme” den forferdelige virkeligheten.

Et godt forhold til en gresk organisasjon som samarbeider med UNICEF og UNHCR ble også etablert. De har til og med lyst til å samarbeide med oss nå! I tillegg til dette har jeg lært mye innenfor både funding og marketing som er nyttig kunnskap for å kunne drive prosjektet.

Illustrasjonbile tatt av Perry Grone

Illustrasjonsbilde tatt av Perry Grone fra Unsplash

Ungdom får til de store oppgavene om de blir gitt muligheter

Da deltakerne kom inn i august, ble de delt inn i et marketing-, funding-, og prosjektutviklings- team. De hadde alle to ting til felles; De brant for å gjøre en forskjell og at ingen av dem hadde gjort noe liknende før. Oppgavene som ble utdelt til deltakerne, var for mange helt nytt og de hadde ingen erfaring innenfor området. Hvordan skulle dette gå?

Vel, det har gått med dem som det har gått med meg. Gjennom å delta på kurs, gå på møter med profesjonelle innenfor deres område, og timesvis av research har de klart å tilegne seg den nødvendige kunnskapen, og ferdighetene. Men, vi har fortsatt en lang vei å gå, og vi jobber hver eneste dag med å få til arbeidsoppgavene våre bedre.

Prosjektet skal være klart innen januar, og i juni 2019 skal det bli satt ut i livet. Når prosjektet er satt ut, starter vi med et nytt prosjekt, og et nytt team.

Vi ønsker å vise at de voksne kan stole på at vi får til de store oppgavene. Dette er noe Norge trenger, dette er noe verden trenger .