Illustrasjonsbilde av taco tatt av Chad Montano fra Unsplash

Oppskrift: En ny vri på (fredags)tacoen

14. oktober 2019

Da jeg begynte med å redusere mitt eget plastkonsum, inspirert av zero waste-livsstilen, gjorde jeg mange små endringer. Også med fredagstacoen.

Noen føltes problemfrie, som det å bytte ut tannbørsten av plast til en i bambus, og å begynne med såpe i fast form. Andre var mer utfordrende, som det å takke nei til gaver, og det å finne en perfekt og bærekraftig maskara. Etterhvert som produkt etter produkt ble byttet ut, eller brukt opp og aldri erstattet, var det en ting som overrasket meg - jeg trenger faktisk ikke så mye som jeg har trodd. Men, fredagstacoen, den var jeg ikke var villig til å gi opp.

For å gjøre fredagstacoen litt mer bærekraftig og litt mer fri fra plast, har vi tatt noen grep og prøvd oss frem. Etter mye prøving og feiling, særlig når det kommer til tacolefsene, spiser samboeren min og jeg taco minst en gang i uken. Jeg elsker den nye vrien. Før vi går løs på oppskriftene, er det en siste ting jeg vil si: når det kommer til taco, finnes det ingen regler, og alt er lov! Håper du vil la deg inspirere til å teste noe nytt på kjøkkenet.

Hjemmelagde tacolefser = mindre plast

For å unngå plast, begynte jeg å lage mine egne tacolefser. Det tok litt tid før jeg fikk ordentlig taket på det, men etter et par runder med stive lefser som fører til mye tacosøl, har jeg funnet teknikker som virkelig fungerer. Jeg startet med å følge oppskriften til Grønare Kvardag, og etter anslagsvis flere hundre tacomiddager gjør jeg det mest på slump. Det går overraskende fort, og smaker helt nydelig.

Du trenger (til rundt åtte lefser):

 • 2 dl vann
 • Olivenolje
 • 3,5 - 4,5 dl mel
 • 2 ts bakepulver
 • 1 ts salt

Slik gjør du det

Begynn med å blande 2 dl vann sammen med en dæsj olivenolje. Bland litt av melet sammen med bakepulver og salt, og bland det inn i væsken. Rør rundt, og spe på med mer mel til du får en god konsistens som lett slipper taket på bollen. Kna deigen i et par minutter, før den får hvile i en liten halvtime.

Del inn deigen i åtte, og kjevle hver klump til en lefse. Mitt tips er å bruke nok mel, også når du kjevler ut. Hver lefse skal lett kunne løftes fra kjøkkenbenken til stekepanna. Stek hver lefse på middels til høy varme.

Mens deigen hviler, gjøres toppingen i stand.

Topping i løsvekt = mindre plastbruk

Jeg prøvde meg frem med de varene som finnes i løsvekt i de fleste dagligvarebutikker, som kan kjøpes i små bomullsposer i stedet for butikkens egne små plastposer, og har kommet frem til mine favoritter. Selv om toppingene varierer litt fra gang til gang, har jeg en base som alltid får være med.

Mine favoritter:

 • Guacamole: most avokado med salt, pepper og lime
 • Tomater
 • Søtpotet: deles i terninger og stekes i ovnen med olje/smør og salt
 • Sjampinjong: skjæres i biter og stekes i en tørr stekepanne slik at vannet fordamper, før hakket hvitløk, olivenolje og salt blandes inn
 • Hakket løk, eller syltet rødløk (overraskende enkelt å lage selv)
 • Chili
 • Maiskolber i sesong: kokes, før maiskornene skjæres av og stekes i smør med salt
 • Hallomi: deles i skiver, og stekes i olje (ja, den kommer i plast)

Har du igjen mat fra middager tidligere i uken, er et godt tips å sette det frem som en del av tacoen. Aubergine, fetaost, eller kanskje falaffel? Det blir nesten garantert godt.

Taco er er min favorittmiddag, og her i huset er den ikke forbeholdt fredager. Det finnes heller ingen grenser eller regler. Test deg frem, og nyt den deilige maten - enten alene eller med noen du er glad i.

God taco!