Bilde tatt av Mette Nielsen

Ny lov forbyr dokumentering av den menneskeskapte katastrofen på Lesvos

16. desember 2020

En ny lov om konfedensialitet er innført i Kara Tepe leiren på Lesvos hvor over 7000 asylsøkere bor. Loven betyr at mennesker ikke må dokumentere forholdene i flyktningleiren. Den forbyr humanitære hjelpearbeidere å rapportere om hva som foregår inne i leiren. Dette er som sådan ikke noe nytt.

Jeg ble selv anholdt for å ta et bilde av en politibetjent i 2017 på flyplassen på Lesvos. Politimannen nektet å gi en syrisk flyktning adgang til et fly som skulle gi mannen sikkerhet i Norge. Dette skjedde på tross av, at mannen hadde fått lovlig asyl i Norge. Jeg tok et bilde av politibetjenten, da jeg ville anmelde ham for denne forbrydelse. Etterpå ble jeg anholdt.

Dengang var det ikke en lov om at man ikke måtte ta bilder av forholdene på øyen. Det er det blitt nå.

Ny lov gjør det vanskeligere å dokumentere forholdene

Den nye loven betyr at det blir vanskeligere å dokumentere forholdene i Kara Tepe leiren da bilder kun kan tas når politiet ikke er i nærheten.

Det er høyst kritisabelt da forholdene i Kara Tepe leiren er umenneskelige og dokumentasjon er viktig for at gjøre EU oppmerksom på behovet for hjelp.

Det skremmer meg at der ikke er noen fra det internasjonale samfunnet som reagerer på at man i et EU-land krenker menneskerettighetene igen!

Forferdelige forhold i flyktningleiren

Flyktningeleiren står akkurat nå under vann. Mennesker har fått teltene sine ødelagt da et voldsomt uvær herjer på Lesbos i disse dage. Mennesker sover med vann inne i teltene deres, de går i vann til knærne på de sølete veiene i leiren og teltene deres ødelegges av vinden.

Det er en menneskeskapt katastrofe som vi mennesker i EU har medvirket i. Mennesker fryser, er redde og mister troen på livet.

Forleden dag ble en flyktning banket av 5 politifolk. Den andre dagen fikk en annen telefon sin knust fordi han tok et bilde inne i leiren.

Mennesker som bor i Kara Tepe skriver til meg at de fryser, at de mangler mat og at de er redde. Hvordan det er å leve der er et mareritt jeg ikke kan sette meg inn i.

Samtidig som alt dette pågår står EU stille og ser på at vi i Hellas krenker:

Retten til at ytre seg
Retten til frihet og personlig sikkerhet
Retten til beskyttelse
Retten til sosial og økonomisk trygghet
Retten til livsnødvendige forhold som mat
Retten til at gå på skole
Og jeg kunne ha fortsatt med mer!

Ingen av oss kan bestemme hvor vi blir født. Men vi kan alle ta en beslutning om å hjelpe de som er født et sted man har blitt nødt til å flykte fra. Jeg mener at vi har et ansvar for at hjelpe.

Jeg skammer meg over hvor lite empati det er igjen for de menneskene som tvinges til å forlate deres hjem.

Tenk hvis det var meg – tenk hvis det var deg!

EU kan på et blunk skape menneskelige forhold på Lesvos og gi mennesker et verdig hjem. La oss kjempe sammen for at EU tar grep og lever opp til de konvensjoner som vi selv har laget. Forandringen starter med deg og meg.


Tekst oversatt fra dansk til norsk av Hanne Heidinger.