Illustrasjonsbilde tatt av Jiroe fra Unsplash

Når krøplingen kliner med traktorlesba

5. februar 2020

Det kribler i magen, du er forelska. Du har funnet en som liker deg for akkurat sånn du er. Dere kysser i byen. Den deiligste følelsen i verden er å nyforelska kysse noen du virkelig liker. For svært mange av oss gjør vi dette som en selvfølgelighet uten å være redd for konsekvensene kysset kan få.

Et lite kyss kan være farlig

Men for mange kan et kyss på byen være risikabelt. Hele 30 % av personer med nedsatt funksjonsevne har opplevd hatefulle ytringer, det samme har 40 % av alle skeive. I straffeloven §185 defineres en hatefull ytring som å true eller håne noen. Det kan være ytringer som fremmer hat, forfølgelse eller forakt. Dette skjer på grunn av etnisk opprinnelse, hudfarge/språk, religion/livssyn, homofil orientering eller nedsattfunksjonsevne.

Så hva skjer når du ikke bare hører til én av disse grunnlagene for hatprat men flere?

Vi er tilbake i byen, to jenter har sitt første kyss, en står og en sitter. Så kommer han brøytende, og skriker «Æsj se på hun traktorlesba som kliner med den krøplingen! Så ekkelt».

Dette er ikke min historie, det er opplevd av noen jeg kjenner. Jeg har så lyst å si at hun er den eneste som har opplevd dette, men da hadde jeg løyet. For vi er mange, og det skjer hyppig. Ofte er de hatefulle ytringene en cocktail av alle diskrimineringsgrunnlagene man tilhører. Det treffer ikke bare en del av identiteten din, men hele deg.

Dette kan gjøre det vanskelig å date noen, siden du ikke vet hvordan de kommer til å reagere  om noen kaller deg krøpling eller hemma. For det er ikke noe som forbindes med å være attraktiv. Alt du vil er jo at den du liker skal se deg for det menneske du er, som elsker å leve og som er full av morsomme historier. Det blir en bismak av kaffen når damen på caféen stryker deg på kinnet og skryter av daten din fordi hun tok en sånn som deg med ut. Du ønsker først og fremst å bli sett på som et fullverdig menneske av den du dater og av samfunnet rundt.

Ekskludering der du forventer det minst

Når du har en funksjonsvariasjon kan du også oppleve å bli ekskludert fra det skeive miljøet, grunnet manglende tilgjengelighet eller fordommer hos andre. Det har blitt bedre - for eksempel så har foreningen FRI sammen med Skeiv Ungdom nylig flyttet inn i tilgjengelige lokaler, noe som er en anerkjennelse av at skeive kan komme i alle variasjoner, også med funksjonsvariasjoner. Det skjer endring, det nytter å si fra. Men det blåser fremdeles hatefulle vinder over oss.

Det er sykepleiere som ikke vil ha rommet ditt den dagen fordi du har besøk av kjæresten din, dere holder hender. Du er alvorlig syk, du er også skeiv. Derfor får du en annen sykepleier midt i vakta. For du må skjønne at det går mot hennes personlige livssyn å hjelpe deg når du ligger der og holder hånden med en av samme kjønn.

Skeive har rettigheter også

Det er heller ikke slik at alle med funksjonsvariasjoner automatisk er inkluderende og åpne for skeive personer. Det kan være bevisste ytringer eller at man stiller spørsmål til hvorfor hvem du elsker skal ha noe med rettighetskampen til funksjonshemmede å gjøre. For eksempel «som organisasjoner for funksjonshemmede er det ingen grunn til at vi skal gå i Pride». Da blir de av oss som er både skeive og har en funksjonsvariasjon glemt.

Unge funksjonshemmede tar skeive med funksjonsnedsettelse på alvor og sammen med andre organisasjoner har vi deltatt i Oslo Pride de siste årene.

Jeg tenker det å jobbe for skeive med funksjonsnedsettelser er en viktig del av rettighetskampen. For oss handler det om å få være et helt menneske, være akkurat den du er med alle dine identiteter uansett funksjonsevne.

Likestillingsarbeid

For å tydeliggjøre at personer med funksjonsvariasjoner og kroniske sykdommer også kan være skeive har Unge funksjonshemmede laget e-læringsverktøyet ”Sex som funker”. Kurset har egne kapitler med fokus på skeive, personer med etniske minoriteter og religiøse minoriteter. Vi har også gjennom prosjektet «Dobbeltminoritet - dobbelt diskriminert» utforsket hvordan de av oss som tilhører flere diskrimineringsgrunnlag opplever forskjellsbehandling i arbeidslivet. I år ser vi nærmere på hatefulle ytringer og mobbing av personer med funksjonsvariasjoner gjennom prosjektet «Stå opp mot hatprat!».

Dette er viktig for oss fordi hatefulle ytringer skader, de er som et arr på sjela, de svir like mye uansett grunnlag. Vi børster de av oss og går modige videre. Men det burde ikke være sånn.

Alle må ha muligheten til å være hele seg selv, ikke stykkevis og delt. Kjærligheten bør være for alle uansett hvem du elsker. For alle fortjener å kysse kjæresten sin uten å kjenne frykten bruse i ørene.

Relevante tekster:
Resultater fra en studie av funksjonshemmedes erfaringer, Nordlandsforskning

Pride undersøkelse: 4 av 10 skeive har opplevd hatytringer, Norges institusjon for menneskerettigheter