gründerne bak SELA the brand

MØT: Gründerne bak SELA the Brand drømmer om å lansere en hel kapselgarderobe produsert under gode forhold i Uganda

25. mars 2020

- Vi ønsker å bidra til utvikling gjennom handel og dermed gi verdighet lønninger folk kan leve av forteller Margrete Seiersnes (21), Anne Stine Kaaen (22) gründerne bak SELA the Brand som produserer moderne, minimalistiske og feminine klær til bevisste forbrukere i Norge.

Den pågående debatten om hvorvidt tradisjonell bistand er bærekraftig, er en stor inspirasjon til SELA the Brand.

- Derfor ønsker vi å skape arbeidsplasser i Uganda og bidrar til utvikling (nå og i fremtiden) på den måten forteller Anne Stine og Margrete.

Idè som skaper arbeidsplasser og tilbyr etiske klær klekket etter å komme hjem til Norge

Anne Stine og Margrete fikk idèen for denne sosiale start-upen etter en seks måneders utveksling til Mbale i Uganda i 2016/2017 gjennom Hald Internasjonale Senter, Strømmestiftelsen og Norec (tidligere Fredskorpset). - Kulturutvekslingen var utrolig lærerik og vi fikk så mange gode venner. Vi i en by som er preget av mye fattigdom, og dette gjorde inntrykk. Da vi kom hjem til Norge var det vanskelig å godta og leve med urettferdighetene i verden – og vi ble veldig bevisste på hvordan vi lever i Norge.

- Vi brukte mange timer på å finne den mest etiske måten å leve på, og da ble vi oppmerksomme på at det var utrolig vanskelig å få tak i vanlige klær som er produsert under gode forhold, forklarer de.

Foto credit: SELA the brand

Et engasjement for arbeiders rettigheter som fundament for start-upen

Uganda har den nest yngste befolkningen i verden og over 50 prosent er under 15 år. Arbeidsledigheten er også utrolig høy.

Inspirert til å bidra positivt til utvikling gjennom handel og gi verdighet gjennom lønninger folk kan leve av startet Margrethe og Anne Stine SELA the Brand.

Vi vet at mye av klesindustrien er kynisk og utnytter arbeidere. Men dersom vi tenker over at det er noens søster, mamma, bror eller far som sitter bak symaskinene så blir «fast-fashion» enda mer alvorlig, forklarer gründerne.

Vi må endre tankegangen rundt arbeidernes vilkår - og her håper vi SELA kan bidra. Vi håper å skape et mer bevisst forhold til klær, et forhold til dem som syr dem og et ønske om å ta vare på klærne, menneskene og planeten vi lever på.

Foto credit: SELA the brand


Å satse og investere i Afrikanske land er mulig

Günderne har en drivkraft i seg som daglig inspirerer dem til å fortsette arbeidet de startet. De ønsker å bidra til å til å bryte ned stereotyper og vise at Uganda har et enormt potensiale når det kommer til produksjon og eksport av klær. 

Vi ønsker også å gi de sterke kvinnene vi møter en mulighet til å kjenne eierskap, mestring og stolthet over arbeidsplassen sin. I tillegg synes vi det har vært vanskelig å finne etiske produserte klær i Norge, så vi har lyst til å bidra til å gjøre det lettere å handle klær uten dårlig samvittighet. Dette er det som inspirerer oss! Forteller günderne.

Foto credit: SELA the brand

Et håp om å ansette flere syere under gode forhold

Vi håper å kunne ansette flere syere i løpet av de neste månedene dersom salget går bra i januar og februar.  Vi håper også på å få tak i en eller flere investorer i løpet av våren. Planen er at vår ugandiske bedrift skal drives av våre ugandiske medeiere, og at vi skal drive salg og markedsføring fra Norge.

Vi drømmer om å lansere en hel kapselgarderobe produsert under gode forhold i Uganda meddeler Margrete og Anne Sofie.

Foto credit: SELA the brand

3 ting som folk burde vite om produksjon av etiske klær?

Alle klær er håndlaget - det ligger ekstremt mye arbeid bak hvert eneste plagg, og nettopp derfor bør klærne man bruker koste mer enn kaffen vi drikker.

Å investere og skape jobber er den beste måten å drive utviklingsarbeid på (synes hvertfall vi).

«Etikkinformasjonsloven» har blant annet blitt fremmet som et lovforslag på Stortinget – om du er interessert i tematikken, er dette spennende nyheter!

3 ting som folk kan gjøre for å bidra positivt til dette?

Du stemmer med pengene dine - kjøp bærekraftig, lokalt eller støtt de du virkelig heier på.

“Spend more on less”- kvalitet over kvantitet

Gjør bakgrunnssjekk. Kjøp klær lagd under gode forhold.

Foto credit: SELA the brand

Du finner SELA the Brand på SOME og nett:

Nettside: www.selathebrand.com

Instagram: @SELA_thebrand

Facebook: SELA the Brand