En nepalsk jenter sykler i en gate

Mens mensen-emojien feires lever mensen tabuet i beste velgående

28. november 2019

Mensen emojien handler om så utrolig mye mer enn at vi endelig kan bruke emojien på sosiale medier. Mens venner på Facebook feiret lanseringen av mensen-emojien befant  jeg meg Nepal hvor jeg telte dager for å sjekke syklusen min for å forsikre meg om at jeg kunne delta i ritualer der.

Månedlige restriksjoner på grunn av mensen i Nepal

Se for deg at du akkurat har fått mensen. Du bor et annet sted, i det fjellrike landet mellom Kina og India. Du er kvinne i Nepal. Du bor vest i landet hvor den gamle Hindu tradisjonen Chhaupadi praktiseres. Praksisen hvor menstruerende kvinner blir sett på som urene og må bo ute i små hytter, menstruasjonshytte, en gang i måneden. Denne mange hundreårige gamle praksisen som er ulovlig skjer fremdeles.

Stigma og tabu knyttet til mensen står sterkt og viser seg i ulike skikker, skriver Professor Kay Standing og Professor Sara Parker som forsker på tematikken i The British Academy. Skikker knyttet til tabu og stigma rundt menstruasjon praktiseres ikke bare i vest Nepal, men også blant annet i hovedstaden, Kathmandu.

Kanskje må du ikke ut i en liten hytte, men se for deg at du kan ikke gå inn på kjøkkenet. Du får ikke lage mat.  Kanskje kan du ikke drikke melk og får mindre mat. Se for deg at du ikke kan delta i viktige familiearrangement, slik som begravelse for noen i nærmeste familie, som skjer akkurat i de dagene du har mensen. Se for deg at du ikke kan se i et speil mens du har mensen. Se for deg at familiemedlemmer ikke kan berøre deg eller gi deg en klem. Se for deg at du ikke kan berøre partneren din. Bare fordi du har mensen og blir ansett som uren.

Jeg har selv måtte la være å si at jeg har mensen på besøk hos min nepalske familie slik at jeg kan gå inn på kjøkkenet. Jeg har opplevd å ikke få berøre familiemedlemmer som menstruerer i deres frykt av at andre ser det, og at jeg da ikke får komme inn i huset igjen.

Det er som aktivist og skribent Radha Paudel sier i et intervju med CNN: Det er et komplekst problem. Det er et problem knyttet til disempowerment, brudd på kvinners rettigheter... helse, utdanning, miljø, vann, sanitet og hygiene. Å fokusere på bare ett aspekt vil ikke løse problemet eller forvandle situasjonen”.

Kan praksisen enderes?

For hvor lett er det å endre en praksis når de rundt deg, og kanskje du selv også er redd for at dersom du går inn på kjøkkenet og lager mat mens du har mensen så kan noen bli syke eller en naturkatastrofe kan inntreffe? Kvinner kan ha internalisert troen om at de er ureine og kan bidra til ulykke om de bryter skikkene skriver Standing og Parker.

Aktivister mener at holdningsskapende kampanjer må til for å endre praksis, i tillegg til lovforbudet. Holdninger må endres, loven er ikke nok.

”Vi må fjerne redselen i folk for at menstruasjon betyr uflaks eller ulykke,” sier Paudel.

Ja, mensen-emojien skal feires, men vi har fortsatt et stykke arbeid igjen før mensen feires – ikke kun i Nepal men også her i Norge. I Nepal er aktivister i gang med å løfte opp stemmer til jenter og kvinner som selv er med på å redusere stigma og tabu knyttet til menstruasjon. Så hva kan du og jeg gjøre? Vi kan kombinere vår kvinnekamp i å fjerne tabu og stigma rundt menstruasjon og heve våre stemmer og si som aktivister i Kathmandu: “:”mensen er min kraft og min stolthet”.

Les mer om arbeid for å endre praksisen i Nepal:

Reinventing tradition: Fighting against menstrual restrictions in Nepal

Nepal’s menstrual huts: what can be done about this practice of confining women to cow sheds?