Jenta er en bar

Menn som var på byen i helga, vi må prate sammen.

7. juni 2018

Jeg trenger nemlig å få en bekreftelse på at dere ikke er like sjanseløse på å lese signaler på ja og nei som media fremstiller og som en ofte kan få inntrykket av på byen. Dette er noen hendelser fra byturen til meg og mine venninner en helg etter at #metoo hadde begynt å ta av. Vi ble sjekket opp av menn, på bra respektfulle måter, men også på måter som var ubehagelige. I løpet av en av hendelsene under kommer det to ulike menn bort og presenterer seg. De ønsker tilsynelatende å hjelpe den som blir sjekket opp en mulighet til å forlate samtalen om hun ønsker. Hvilken av hendelsene under tror du det var?

Hendelse 1: Mine venner og jeg er i 20 åra og vi satt og hadde det koselig, så kommer det en 50+ år gammel, overstadig beruset mann bort til mine venner, han står og henger over dem og snakker, han står alt for nær og hele kroppsspråket til venninna mi lyser at dette er ubehagelig. Dette er andre gang samme mannen kommer bort og han blir avvist gjentatte ganger uten å vise tegn til å ville flytte seg.

Hendelse 2: Mann som jeg tipper er på min alder, kanskje litt eldre kommer bort og han er så overstadig beruset at han ikke klarer å snakke om annet enn at han egentlig er en fornuftig fyr, men han har drukket for mye nå, og hele samtalen består for det meste av enveis kommunikasjon fra hans side. Jeg sier at jeg ikke har noe mer å si til han og avslutter samtalen og avviser han uten at han går.

Hendelse 3: En jevnaldrende kompis av en jeg var med på byen med kommer bort og hilser på meg. Han er kanskje lett påvirket. Det er tydelig i løpet av samtalen at han ønsker å sjekke meg opp, og jeg sier i fra at det er jeg ikke interessert i, og vi ender opp med å sitte å prate lenge om likestilling, politikk og livet. Jeg koser meg og lærer masse i løpet av samtalen.

Og nå kan du gjette! Hvilken hendelse tror du det var? Hvilken situasjon tenker du at noen kanskje følte de burde gripe inn?

Illustrasjonbilde fra www.ta.no

Foto: www.ta.no

Skjermdup fra Telemarksavisa “Slik vurderer bartenderen deg”.

Jeg håper du blir overrasket og at det viser at du ikke er like håpløs på å tolke signaler som media av og til fremstiller det som. For hvis du gjettet hendelse 3 har du rett! Kanskje blir du ikke like overrasket om jeg sier at han jeg hadde en hyggelig samtale med i hendelse 3 var en som har bakgrunn fra Rwanda. Jeg setter pris på om de mennene som kom bort ville sjekke om jeg hadde det bra, og de gjorde det på en veldig fin måte. Men jeg vil tro at hvis de hadde sjekket kroppsspråket mitt så ville de skjønt at jeg koste meg. På meg så virket det som om det var situasjonen av en norsk-Rwander og en hvit jente som snakket sammen som var så unaturlig at de tenkte dette var verdt å sjekke om var ok.

Det er kjempe bra at menn har fått øynene enda mer opp etter #metoo og ønsker å bidra, men se reaksjonen, ikke situasjonen. Ser det ut til at en av personene har det ubehagelig? Og det er nok bedre å bryte inn en gang for mye enn en gang for lite.

Det er ikke lov å være åpenbart påvirket på et utested. I tillegg bør vel et hvert utested med respekt for sine gjester kaste ut gjester som plager andre gjester. La oss derfor bruke dette. Få de som oppfører seg ubehagelig ut av utestedet. Tough love, men kanskje de lærer til neste gang og ikke drikker så mye at de ikke klarer å styre impulsene sine. Så vær en kjernekar! Si ifra til en vakt/ bartender eller gå bort hils og spør om det går greit om det ser ut som en person har det ubehagelig i situasjonen.