Illustrasjonsbilde tatt av Kevin Laminto fra Unsplash

Visste du at skjønnhetsproduktene du bruker påvirker jorden? Tips til hvordan du kan ta vare på deg selv, og jorden i samme slengen.

16. november 2020

Hva om jeg fortalte deg at uten en levende jord, har ikke vi mennesker sjans til å overleve. Jorda er ikke avhengig av oss, men vi er ekstremt avhengig av den. Uten hjelp fra insekter, fugler, dyrelivet på land og i vann, blir det veldig vanskelig for oss å leve så godt som vi gjør nå. Og uten havet, skogen, ferskvann og jord, kan vi ikke leve i det hele tatt.

Naturen er det som ligger nærmest hjertet mitt, og jeg nekter å se den ødelegges sakte, men sikkert. Havet, skogen og alle de levende skapninger som befinner seg der gir meg en enorm ro, tilhørighet og glede.

De er så viktige for oss mennesker, og vi må ta vare på alt som lever sammen med oss. Alt som lever, puster, spirer og gror har en verdi.

Det er trist å tenke på at det er gått så langt som det er nå med klimaendringene, artsutryddelser og andre ødeleggelser av natur, men vi har enda tid til å gjøre en radikal endring på noen områder, hvis alle hjelper til og vi står sammen om å skape en bedre verden.

Lev grønnere og inspirer andre til å tenke mer miljøvennlig

Det finnes mange måter å ta vare på kloden vår. Kanskje det til og med for noen starter med å ta vare på seg selv - hva man putter på kroppen sin av kroppspleie, sminke, hudprodukter, hårprodukter, såper og annen kosmetikk, utgjør en viktig forskjell. Til og med hvordan vi behandler kroppen vår på innsiden med tanke på valg av matvarer er også noe å tenke på.

Visste du at det finnes mikroplast i kosmetikk og tannkremer?

I dag finnes det et enormt utvalg av skjønnhetspleie, kroppspleie og husholdningsprodukter. Veldig mye er proppet med kjemikalier, mikroplast og andre skadelige stoffer. Det er viktig å tenke på at alt som havner i sluket på badet eller kjøkkenet, eller fra vaskemaskinen, fraktes videre med avløpet og ut i havet - hvor mye avhenger av hvor bra avløpsrenseanleggene er.

Kosmetikk og tannkrem er ikke den største kilden til mikroplast, men det er absolutt noe vi som forbrukere kan tenke på og bidra til å gjøre en forskjell.

“Det er viktig å tenke på at alt som havner i sluket på badet eller kjøkkenet, eller fra vaskemaskinen, fraktes videre med avløpet og ut i havet - hvor mye avhenger av hvor bra avløpsrenseanleggene er.”

Såpene du bruker i dusjen, sminken og hudproduktene du vasker av deg, vaskemiddelet i vaskemaskinen - til og med klærne du vasker, såpene du vasker huset og hendene med - alt dette kan ha hundrevis av ingredienser vi ikke vet hva er. Vi bruker mer produkter i løpet av en dag enn vi er klar over, og det er ikke alltid disse produktene er bra for verken deg eller kloden.

Dersom vi kan skape en bevissthet rundt husholdningsprodukter og kosmetikk er vi langt på vei.

Vi kan bidra ved å kjøpe svanemerket produkter. Kjøper man svanemerket kosmetikk skåner man miljøet mot skadelige plastbiter. Å velge veganske, økologiske og naturlige produkter innenfor kosmetikk er jo selvsagt et bedre alternativ for deg og miljøet.

Det aller beste vi kan gjøre for miljøet er å lage produkter selv, på den måten reduserer vi plastbruken vår og forbruket generelt. Vi kan da selv bestemme hva produktene skal inneholde og vi kan gjøre det så bærekraftig og miljøvennlig vi bare vil. Vi kan oppbevare produktene vi lager i gjenbruksmaterialer som vi har stående i huset. Deodoranter, fuktighetskremer, sjampoer, ansiktsrenser, vaskemidler og såper kan man lett lage hjemme. Her er det bare kreativiteten som kan sette en stopper. På den måten kan du fylle huset ditt og kroppen din med mer gode, mer naturlige og miljøvennlige produkter uten plast, parfyme, aluminium og andre skadelige ingredienser.

Når vi tar ekstra godt vare på kroppen vår så tar vi også vare på moder jord.

“Når vi kjøper bevisst og tar grønnere valg, kan vi spare både penger og et trist hav.”

Inspirer andre til å lage selv og kjøpe svanemerkede produkter, del kunnskap og ta ansvar. Nå nærmer det seg desember og da blir forbruket vårt skyhøyt. Da kan det være fint å fortelle de menneskene rundt oss om hvor enkelt det kan være å tenke/handle/leve? mer grønt, og hvor skadelig det kan være for miljøet dersom vi ikke tar hensyn.  Når vi kjøper bevisst og tar grønnere valg, kan vi spare både penger og et trist hav.

Å redusere forbruket vårt og kjøpe mer bevisst kan utgjøre en stor forskjell.

Hvert enkelt menneske kan gjøre små handlinger- og sammen kan vi endre verden.

Ting vi kan gjør:

 • Spise mindre kjøtt, spesielt rødt kjøtt
 • Dyrke egne grønnsaker og urter
 • Spise mer økologisk
 • Kjøpe økologiske, veganske og mest mulig naturlige produkter.
 • Lete etter produkter som er merket med svanemerket
 • Redusere plastbruken vår
 • Kaste mindre mat
 • Lage selv
 • Gjenbruk
 • Resirkulere
 • Kjøpe bevisst
 • Ta grønne valg


Hav, skog, ferskvann, mat og dyr er naturressurser verden avhenger av. Vi må jobbe sammen for å sikre en levende jord også for fremtidige generasjoner og vi må ta vare på det vi har. Dersom alle gjør litt, er vi godt på vei. (Les mer her).

Referanser:

Miljødirektoratet har kartlagt hvor mikroplasten kommer fra
OM WWF