Illustrasjonsbilde av en jordklode og to personer som ser på den, tatt av Patrick Robert Doyle fra Unsplash

Løsninger til COVID-19 krisen skapes av unge entreprenører i spontant innovasjonsprogram

31. mars 2020

Innovativt program samler unge entreprenører fra hele verden digitalt for å skape løsninger til korona-relaterte utfordringer. Norske Young Sustainable Impact og Development Goals Forum kastet seg rundt på få dager å skapte innovasjonsprogrammet, Program-19, for å skape løsninger til ekte problemer, lokalt, nasjonalt eller globalt. Program-19 er sponset at Sparebank1 Østlandet.

Sjekk ut: Young Sustainable Impact og Development Goals Forum

Tenk deg at du er i 2028

“Tenk at du nå er i 2028”, sier Didrik Strøhm (26), CEO av Young Sustainable Impact (YSI) som er en del YSI innovasjonsprogrammet, Program-19, hvor aspirerende entreprenører fra hele verden kommer sammen for å skape løsninger relatert til COVID- 19 krisen.

Mange problemer er identifisert og jobbes med av profesjonelle, men hundrevis av utfordringer har oppstått innen økonomi, utdanning, ensomhet og så mye mer som også trenger løsninger.

Didrik fortsetter å fortelle om en forestilt fremtid, i 2028: “For 8 år siden skjedde krisen som rammet hele verden. I etterkant kan vi se at fleksibilitet og fornøyde arbeidstakere har økt fordi flere kan jobbe fra hvor de vil. Vi ser effekten av mindre fly og utslipp. Fordi resultatene blir så klare vil det ikke være mulig for mange politikere å motsette seg resultatene fra studier etter krisen,” fortsetter Didrik som både får tårer i øynene og smiler av nåtidens samspill verden over; når entreprenørene i Norge skaper Oslo hjelper Oslo, Spania som klapper og Italia som spiller musikk.

“Helsevesen, butikkarbeidere, lærere, søppelarbeidere, og mange flere vil ha enda høyere respekt eller nyvunnet respekt. Digital læring vil være lovpålagt, slik at alle kan få samme læring selv om man er syk.

Mange bedrifter og måten å gjøre ting på som har vært slik det er i mange år vil bli fjernet, og slippe til nye initiativer og nye bedrifter,” forteller Didrik om den forestilte verden i 2028.

Hjelper med å gjøre løsninger til en virkelighet

Didrik var sikker på at det var entreprenør han ville bli allerede som sytten-åring. Han er veldig klar på at han vil bidra til å hjelpe mennesker og kloden i så stor grad som overhode mulig. Det gjør han nå som leder av YSI, som samler unge talenter fra hele verden for å utvikle startups med innvirkning (impact).

“YSI er noe jeg tror kan bidra til å hjelpe millioner av løsninger, i små og storskala, å bli til en virkelighet for å hjelpe mennesker. Så indirekte skal vi bidra til at milliarder av mennesker blir positivt "impacted"”, deler Didrik.
Bilde av Didrik Strøhm, CEO av YSI (foto privat)

Viruset som flyttet fokuset: må utnytte våre styrker til noe bra under denne krisen

2020 startet med at YSI ikke skulle kjøre det årlige innovasjonsprogrammet fordi de skulle bruke alle ressursene på å utvikle tjenester og en plattform som kan hjelpe mange millioner problemløsere verden over.

Så kom pandemien, og YSI tok en helomvending og skapte Program-19 for å bringe unge fra verden rundt sammen for å lage løsninger til korona-relaterte utfordringer.

Etter kontakt med venner og nettverk fra Asia, Afrika og Sør-Amerika hadde det blitt tydelig for YSI at fattige land med dårlig infrastrukturer vil slite de neste månedene når viruset nå kommer til dem.  “Jeg er svært redd for dette, og spesielt siden alle de "rike" landene nå er veldig fokusert på seg selv. FN var også veldig sene med å alarmere om denne kommende krisen. Jeg tenker på venner, som er tidligere deltakere i vårt program fra Syria for eksempel, og at jeg i prinsippet kan gjøre veldig lite for å hjelpe situasjonen for dem”.

Didrik fortsetter, “så et stort ønske var å fokusere på talenter i verden som vil lage løsninger, og ikke Norge - selv om det er noe vi også gjør selvfølgelig”.

“Så har det jo seg sånn at vår styrke ligger i et verdensomspennende nettverk, jobbe remotely, og å skape et kreativt sted online, forklarer Didrik om hvorfor YSI tok initativet til Program-19. “Derfor måtte vi utnytte våre styrker til noe bra under krisen.”

Fra idé til virkelighet: points of no return

Didrik som fort kan få en idè og bli gira, medgir at det ikke alltid er at man får med folk på å få idèer til å skje, men med Program-19 var det mange som snudde seg rundt og fikk idèen til å bli virkelighet. “Da kan man ikke gjøre mye annet enn å bli motivert, inspirert og fortsette arbeidet”, sier entreprenøren.

I løpet av bare noen få dager etter at  programmet ble annonsert, var flere hundre søknader gjennomgått og programmet var satt opp og var klar for både deltakere og 50 mentorer som bare elsker å hjelpe. Hovedpartneren Development Goals Forum var en viktig brikke i at programmet kunne bli satt opp så fort.

“Samtidig er det viktig å sette "points of no return" som jeg låner fra filmverden. Lag noe konkret, for eksempel en nettside og sett det ut i livet, for eksempel med en post på Facebook, så er du i gang uansett om du liker det eller ikke”, deler Didrik.

“Vi er så imponert over engasjementet og gjennomføringsstyrken som både DGF og YSI viser gjennom sine prosjekter og arrangementer. For oss i en bank som tar både bærekraft og unge på største alvor, har det vært lærerikt og spennende å få være med på nye utfordringer, forteller Sponsorsjef Roald Stene i Sparebank 1 Østlandet.

Roald legger videre til at;

“program-19 er viktig på både kort og lang sikt. Ingen av oss har råd til å ikke bidra, og de løsningene vi faktisk trenger allerede i dag finnes ikke”.

Løsningene skapes av entreprenører fra hele verden

Det fire uker lange innovasjonsprogrammet Program-19 har motiverte og dedikerte deltakere fra rundt om i hele verden som skaper løsninger til utfordringer som oppstår på grunn av coronaviruset. Målet er å få gode, velfungerende løsninger ut til de som trenger det, så fort som overhodet mulig. Entreprenørene får hjelp av mentorer og en haug av folk som jobber for å fikse problemer for teamene. Teamene som jobber med løsninger får også tilgang til kunnskap, verktøy og metoder som de kan bruke. 

“Ellers har vi satt fokus på at de skal jobbe med det de gjør, og oppsøke hjelpe når de er "stuck". Når entreprenører ikke er stuck så beveger de seg mye fortere uten "hjelp" fra "eksperter", forklarer Didrik.

Entreprenørene bruker kreativitet, entreprenørskap og innovativ tankesett for å bistå myndighetene, helse-arbeidere og alle som kjemper mot viruset med finne og skape løsninger.

Illustrasjonsbilde tatt av The Creative Exchange fra Unsplash

Tenk deg igjen at du er i 2028

“Verden vil lettere kunne samarbeide om store kriser, og stå sammen - gjennom vår første store test, og all læringen som kommer fra dette, fortsetter Didrik om den forestilte fremtiden i 2028.

Ja, dette er vanskelige tider - men om 8 år vil vi ha en ny, sterk økonomi - med universelle vaksiner - og mange forsvarsmurer mot usynlige fiender. Vi vil være sterkere som et samfunn, men det avhenger av å ta situasjonen vi er i og gjøre det beste ut av det”

Stay safe, stay home!” oppfordrer Didrik.

3 ting som folk burde vite om entreprenørskap?

1. Setning "Sosialt entreprenørskap" burde ikke finnes. Det finnes kun entreprenørskap, som skal skape verdi for samfunnet - og det inkluderer mennesker, jorden og økonomi.

2. Alle kan være med på innovasjon for en bedre verden, da innovasjon er en slags kompleks dans mellom sosialt, politikk, vitenskap og tekniske løsninger. Det handler om å kjempe for noe smått eller stort. Hvis du jobber på et sykehus i en liten bygd og ser en stor feil der, og fikser det - så kan det føre til at noen andre ser det og gjør samme løsning. Du kan ha satt i gang en nasjonal endring over tid. Dette kalles et gjennombrudd, og vi kan alle være med på å gjøre det!

3. Noen av de beste entreprenørene vi har hatt i våre program har null erfaring fra det, og er ofte gode på et helt annet felt før de blir med. Du kan skape, gjøre kule ting, og bli noe du ikke er i dag.

3 ting som andre folk kan gjøre for å bidra positivt i denne tiden preget av coronaviruset?

- Bli hjemme? Etter de har satt seg ned hjemme, kan de enten

1. Bidra med penger til lokale bedrifter, til initiativer, FN, og mange flere

2. Hvis man ikke har penger så er alle mennesker trengt å være frivillig i initiativer som kan redde liv verden over.

3. Sist, men ikke minst - tenk etter om det er noen som kanskje er ensomme og trenger hjelp / noen å prate med.