Illustrasjonsbilde av en kvinne med rød genser som går nedover en sti som er fylt med sollys med grønne trer rundt. Bildet er tatt av Emma Simpson fra Unsplash

Livets røde tråd: syklusen som veileder

4. januar 2020

Visste du at du faktisk kan bli mer produktiv dersom du lærer deg å tracke og leve i pakt med egen syklus? Eller at dersom du tar deg tid til å hvile de første dagene av menstruasjonen, vil du ha mer energi i dagene som følger?

Kvinner, syklusen vår handler om så mye mer enn å blø, den gir oss et indre kart som forteller oss akkurat hvor godt vi har tatt vare på oss selv, samtidig som den er en spirituell gave som fører oss nærmere egen intuisjon! Skeptisk? Det skjønner jeg godt, selv hadde jeg heller aldri noe spesielt forhold til det å blø, om ikke annet så jeg det heller som et forstyrrende element, men jeg kan med hånden på hjerte si at det har endret seg.

Begrepet cyclic self-care har i dag blitt en selvfølge for meg.

Syklusen som veileder

Vi kvinner er veldig ulike, men vi har en essensiell ting til felles, nemlig vår menstruasjonssyklus. Det spiller ingen rolle om den er uregelmessig, om man går på prevensjon, eller av en eller annen grunn ikke blør, på innsiden går kroppen allikevel igjennom en syklus. Det er lettere å merke hva som skjer i kroppen dersom vi har en regelmessig syklus, men vi er like mye kvinne uansett.

De som av ulike grunner ikke har en syklus, men ønsker å leve i pakt med kroppens faser, kan bruke månens syklus som utgangspunkt.  Fra naturens side er nemlig kvinnen synkronisert med månen, en gjennomsnittlig menstruasjonssyklus varer, i likhet med månens syklus: 29,5 dager.

Før den moderne tid med elektriske lys, teknologi, hormontilsatt mat og lignende, fulgte også de fleste kvinner hverandres syklus. Majoriteten blødde under nymåne og hadde eggløsning under fullmåne. Dette gir mening hvis man tar til sikte lyset fra månen. Under fullmåne ble verden lyst opp og man samlet seg til fest. Under eggløsning er da kvinnen har mest energi, er mest flørtende og har sterkest sexlyst. Under nymåne derimot, også kjent som «the dark moon», førte mangelen av lys naturlig til mindre energi, slik også tilfelle er under en kvinnes menstruasjon. Vi blør og kvitter oss med giftstoffer og har dermed naturlig mindre energi samt sosiale antenner.

Å være kvinne i et moderne samfunnet

I dagens moderne samfunn snakker vi svært lite over menstruasjonssyklusen. Vi tilrettelegger ikke etter de ulike fasene, og har vi smerter tar vi smertestillende tabletter og fortsetter som vanlig. Vi døyver kroppens signaler. Kanskje ikke så rart at mange kvinner forakter sin egen menstruasjon og ser det som et forstyrrende element. Vi er ikke opplært til å forstå syklusen vår og skjønner dermed ikke hvorfor vi visse deler av måneden føler oss slitne og tiltaksløse. I stedet for å ta hensyn og lytte innover, bebreider vi oss selv og fortsetter å pushe på. Dersom vi i stedet hadde visst at det kroppen vår i realiteten går igjennom en vakker spirituell reise hver måned ville vi trolig hatt et annet syn på den.

Vi blør ikke som en form for straff, men som en måte å rense kropp og sinn og slik fornye oss. Dette er noe som kun er oss kvinner forunt, og noen hevder faktisk at dette er del av grunnen til at kvinner lever lenger enn menn.

Syklusen vår hjelper oss å ta vare på oss selv og sette grenser. Som kvinner går vi nemlig fort inn i en morsrolle hvor vi setter andres behov før våre egne, vi ordner og styrer og er opptatt av at alle skal ha det bra. Så kommer tiden før menstruasjon, fasen da vi kan opplever PMS og smerter, da vi blir revet tilbake til oss selv. Vi har ikke lenger toleransen for andres pisspreik, vi ser gjennom løgner og har ikke overskudd til å rydde opp etter alle andre. Reaksjonene våre og følelsene som så ofte bæres på utsiden i denne fasen, blir gjerne viftet bort med responser som «er det den tiden av måneden nå». Når dette er det vi er vant med er det vel kanskje heller ikke så rart at vi ikke prøver å forstå følelsene våre, men heller ser de som overdreven hormonell reaksjon?

Vårt indre kart

Hadde vi bare visst at dette er den tiden av måneden da vi er aller mest kontakt med vår egen intuisjon, ville vi kanskje reagert litt annerledes?

Syklusen vår fungerer nemlig som et indre kart som viser hvor godt vi har tatt vare på oss selv måneden som var. Når vi kommer til disse dagene før menstruasjon, ofte referert til som indre høst, får vi tydelige signaler fra kroppen. Sterke smerter kan være et tegn på at vi har pushet kroppen for hardt, stresset for mye, spist dårlig, eller sovet for lite. Kroppen kommer til et punkt hvor den sier «nok er nok, på tide å lytte».

Velger vi da å kamuflere disse smertene med piller (hvis det lar seg gjøre, noen har så sterke smerter at ingenting hjelper), istedenfor å hvile, vil selve menstruasjonsdagene og tiden etter bli mindre behagelig. Dette er tiden til å lytte, roe ned og ta tid til seg selv. Her er det anbefalt å roe ned tempoet, unngå harde treningsøkter, store sosiale settinger og mye alkohol. Prøv heller å lytte til signalene kroppen gir og gjerne noter, så du kan komme tilbake til det senere. Dersom vi gjør det kan vi nemlig motta noen tydelige signaler fra vår underbevissthet om hvilke steg vi burde ta videre.

Vi er i vår kreative kraft og som tidligere nevnt veldig i kontakt med vår intuisjon, om vi da tar oss tiden til å høre etter. Vi befinner oss på den feminine, yin, siden av syklusen der vi naturlig er med innadvendte og tenkende. Mange kan merke at de blir deppet, usikre og begynner å tvile på seg selv i denne fasen. Heller enn å bli redd, eller la seg dykke ned i depresjonens mørke, kan man spørre seg selv hva det er kroppen prøver å fortelle en. Er dette et mønster som kommer før hver blødning? Hva er det vi er misfornøyde med og hvorfor?

Hvis vi kan bruke denne fasen, og signalene, som grunnlag for valg videre i måneden for slik å gjøre nødvendige endringer, vil vi trolig merke en bedring neste gang vi entrer vår indre høst.

Tiden for hvile

Illustrasjonsbilde tatt av Annie Spratt fra Unsplash

Etterhvert som vi beveger oss inn i selve menstruasjonen, også kjent som indre vinter,  og entrer første dag med blødning, vil vi merke et sterkt behov for hvile. Kroppen kvitter seg med mye blod og er i en avgiftningsfase, så det gir mening at også energien faller.

Behovet for næringsstoffer og vitaminer øker og det er viktig at vi fyller på med sunn mat. Optimalt sett skulle vi tatt de 1-3 første dagene av menstruasjonen til å hvile, skru av mobilen, stenge ute omverden og dykke inn i vår egen trygge kokong. Dessverre er ikke dette en mulighet for de aller fleste av oss. Den moderne verden er ikke designet for at kvinnene kan gå i hi tre dager hver måned. Snarere er de forventet å yte like godt hver dag, både på jobb og hjemmefront. Arbeidsoppgavene skal løses, maten skal lages, treningen skal gjennomføres, barna skal hentes og så videre. Allikevel, om vi kan grave ut en liten time hver dag under menstruasjon (i hvertfall de tre første) til å hvile, er det ikke usannsynlig at en effekt vil merkes. Det er anbefalt  å minimere bruk av mobil, pc og annen teknologi i denne fasen da vi er ekstra sensitive. Tenn stearinlys, ta et bad, eller ro ned med restorative yoga slik at kroppen har mulighet til å fornye seg.

Dersom vi gir oss selv denne pausen vil vi sannsynligvis føle oss energiske når vi beveger oss på veien mot eggløsning. Her beveger vi oss inn på den maskuline, yang, siden av syklusen, hvor vi har mer energi, er mer utadvendte, lekne, flørtete  og overtalende. Det er dog her vi kan merke det om vi ikke tok hensyn før og under menstruasjon, for hvordan kan vi fylles med ny energi hvis vi ikke har tatt tiden til å lade? Tiden før og under eggløsning er en fantastisk og morsom tid som vi virkelig kan dra utbytte av. Det sies at en kvinne som har eggløsning er mer tiltrekkende for en mann, men også for mennesker generelt. Vi har bedre vokabular og snakker godt for oss. Dette sies dermed å være det ultimate tidspunkt å legge presentasjoner eller viktige møter til. Igjen, merker man at energien lar vente på seg og man stadig går rundt å hangler, kan det tenkes at man har overkjørt kroppens behov tidligere i syklusen.


Cyclic Self-Care

Begrepet cyclic self-care har kommet som et utspring av disse aspektene. Tanken er at vi som kvinner kan lære oss hvordan vår unike kropp fungerer i hver fase av syklusen for slik å kunne tilpasse oss deretter.

Selv vil jeg anbefale å bruke en syklusdagbok der man skriver litt om hvordan man føler seg hver dag, samt hva som eventuelt kommer opp under de ulike fasene. Husk også å notere ned hvilken dag i syklusen det er, eller eventuelt dag i månens syklus. Prøv å holde en dagbok i minst en syklus (gjerne lenger) slik at man kan gå tilbake å sammenligne. Dette trenger ikke å være en utfyllende dagbok for de som ikke er spesielt glad i å skrive, men snarere noen stikkord om hvordan en føler seg innvendig og utvendig.

Eventuelt kan man  også bruke en app, for eksempel Natural Cycles, hvor man legger inn temperatur og valgfrie notater hver dag. Denne appen vil hjelpe en å holde oversikt over når man er fruktbare og når man skal blø. Det er ikke helt usannsynlig at man opplever noen aha moments når man aktivt starter å tracke syklusen, det gjorde i hvertfall jeg.

Jo mer man forstår sin egen syklus og hva som faktisk skjer i kroppen i hver fase, jo mer forståelse vil man få for egen kropp. Jeg merket selv at forholdet mitt til egen kropp ble mye bedre da jeg startet å følge egen syklus, jeg fikk en helt ny respekt for den.

Jeg vil faktisk påstå at hele synet mitt rundt menstruasjon har endret seg, nå ser jeg det som en gave heller enn en straff. Budskapet mitt her er at dersom man overgir seg til det som skjer i kroppen snarere enn å fighte i mot,  er det å kunne ta seg en pause en gang i måneden faktisk ganske fantastisk.