en kvinne holder stålsugerør

Lev mer bærekraftig: la deg inspirere av noen enkle grep fra Zero Waste-livsstilen

30. september 2019

Zero waste er en livsstil hvor ønsket er å redusere sin mengde søppel så mye som mulig. Men, du trenger ikke nødvendigvis å få plass til søppelet ditt i et lite syltetøyglass for å være en del av bevegelsen. Bea Johnson, som ofte omtales som livsstilens pionér, lever ut ifra fem enkle prinsipper - de fem R’ene. De fem R’ene ses på som retningslinjer, og om man følger dem i følgende rekkefølge vil man kunne redusere sitt søppel betraktelig.

De frem R’ene

Refuse - å si nei takk til det du ikke trenger er det viktigste prinsippet. Kjøp kun det du faktisk trenger, og ting som gir deg glede.

Reduce - å redusere det man faktisk trenger, gjør at man blir mer klar over sine faktiske behov. For meg er dette et av de beste tipsene. Jeg har blitt mer opptatt av at det jeg kjøper meg er av god kvalitet, og at det er noe jeg virkelig vil ha og som gjør meg glad. Det har også hjulpet meg til å få bedre oversikt over klærne mine, og det har gitt meg bedre plass i kjøkkenskapene.

Reuse - å gjenbruke det man har fremfor å kjøpe nytt, og å investere i ting som kan gjenbrukes er et veldig fint punkt. Selv er jeg veldig fornøyd med min safety razor, en barberhøvel av metall. Jeg kjøper ikke lenger de av plast, som både er dyrere og mindre miljøvennlig enn de av metall.

Recycle - å resirkulere er svært viktig, slik at ressursene som er lagt ned i produksjonen av det vi konsumerer kan fortsette å sirkulere i kretsløpet. Men, som Bea Johnson så klokt sier det: «Zero waste handler ikke om å resirkulere mer, men om å ha mindre å resirkulere» (fritt oversatt). Dersom du trenger å kjøpe mat med emballasje, for eksempel, er glass og metall å foretrekke da kvaliteten på materialene ikke forringes ved resirkulering. Deretter kan papp og papir være gode alternativer, men her reduseres kvaliteten for hver gang det resirkuleres. Plastemballasje er vanskelig å unngå, men det er også viktig å prøve å redusere mengden. Plast kan bare resirkuleres et fåtall ganger før det blir til permanent avfall. Og som vi alle vet, kan ikke plast brytes ned. Det vil aldri forsvinne, men kan endre form.

Rot - matavfall er noe det er umulig å unngå. De fleste kommuner i Norge har gode løsninger på sortering av matavfall, og i Oslo blir matavfallet til biodiesel bussene våre kjører på. Om du vil ta dette steget enda et hakk videre, kan du begynne å kompostere matavfallet ditt selv. Da vil du få herlig, næringsrik jord.

Det du sitter igjen med etter å ha fulgt disse retningslinjene, er mest sannsynlig kun restavfall. Mengden du sitter igjen med, spiller ikke så stor rolle. For meg har det i alle fall vært viktig å ikke fokusere alt for mye på dette, men å heller være fornøyd med alle de små endringene jeg faktisk har gjort.

Alt med måte

Da jeg først begynte med zero waste, tok jeg vare på alt søppelet mitt. Til og med papir. Jeg resirkulerte ikke noe. Det ble veldig slitsomt, og det gikk faktisk så lang at jeg hadde mareritt om at jeg hadde fått med meg store plastposer hjem fra butikken mot min vilje. Det tok heldigvis ikke for lang tid før jeg forstod at det ikke er søppelet du sitter igjen med som betyr noe. Det som betyr noe er at man tenker mer helhetlig rundt sitt eget konsum, og ikke konsumerer i blinde. Det handler om å være litt mer bevisst, og ikke minst om å ta vare på tingene sine og seg selv. Om du vil la deg inspirere av zero waste-bevegelsen, er det viktig at du gjør endringer som er bærekraftige også i din egen hverdag.

Noen tips på veien til et liv med mindre søppel

Det er mange endringer man kan gjøre, men her kommer noen av mine favorittips:

  • I tillegg til de store tøynettene, ta også med deg små tøyposer til butikken. Disse kan du fylle opp med frukt, grønnsaker, nøtter og smågodt. Da slipper du å forbruke de små plastposene butikken selv tilbyr, som uansett ryker nesten med en gang.
  • Drikk løsvekstte. Enten kan du ta med deg ditt eget glass og få det fylt opp med deilig te i en teforretning, eller du kan velge løsvekstteen fremfor de individuelt pakkede posene i din nærbutikk.
  • Bruk såper og sjampo i fast form fremfor flytende. De er ikke blandet ut med vann, noe som fører til en høyere konsentrasjon av såpe. De veier derfor mindre ved transport, og de ser også herlige ut på badet.
  • Invester i produkter av kvalitet og gode materialer. Selv har jeg en drikkeflaske i metall som stort sett alltid er med meg. Den har spart meg for mange unødvendige hundrelapper. Vann kan fylles på over alt - helt gratis.
  • Bytt ut barberhøvelen av plast med en i metall. La meg avslutte med å si at en pakke med fem nye blader koster 25 kroner. Det er fem kroner per blad, det! Her er det både penger og plast å spare.