Illustrasjonsbilde av gravid kvinne i svart kjole som sitter i et hjørne tatt av Chris fra Unsplash

La kroppen min være - også når jeg er gravid

21. januar 2020

For fire år siden gikk jeg gravid i ni måneder og de månedene var til tider veldig slitsomme. Ikke kun på grunn av graviditeten i seg selv, men på grunn av (noen) andre mennesker.

Se det for deg; det er mandag morgen, du står på buss, tog eller trikk og er kanskje på vei til jobb. Du møter, la oss si en kollega, hvorpå personen helt plutselig stryker deg litt over magen og smiler. Ganske spesielt ikke sant? Ja, det er jo spesielt å gjøre det på en person som ikke er gravid tenker du kanskje. Min kommentar til det er: det er rart uansett. Gravid eller ei.

Hyggelig for deg, kan være invaderende for meg

Jeg har aldri hatt så mange kjente og ukjente som ville komme bort å stryke meg på magen, som da jeg var gravid og jeg likte det ikke. Jeg er sikker på at jeg fikk bedre spenst i den perioden, så mange hender jeg måtte hoppe unna. Et par ganger, når jeg så en arm strekke seg ut med en hånd klar til å beføle, tok jeg rett og slett forsiktig tak i håndleddet til personen og gav personen et skulende blikk. Det skjedde i de tilfellene jeg ikke rakk å hoppe unna. En gang i blant rakk jeg ingen av delene og ble ufrivillig tatt på.

«Ja, men er det ikke hyggelig at folk vil ta deg på magen da, du er jo gravid og folk vil jo kose med barnet». Ja, jeg forstår at det er ment til å være hyggelig, men nei, for meg var det ikke hyggelig og jeg likte det stort sett ikke.

Det er nemlig ikke slik at i det øyeblikket en person har blitt gravid så er det fritt frem for tilfeldig beføling av mageregionen. Det stemmer at det er noen som liker det, enten det er av kjente eller ukjente. Med eller uten en heads-up i forkant. Det er selvsagt helt greit.

Spør først

Kjære alle sammen. Det koster så lite å stille spørsmålet, kan jeg ta på magen din?

På den måten får de som vil mulighet til å si ja og de som ikke vil kan si nei. Jeg skal være såpass moralistisk å hevde at du ikke har rett til å bli lei og sår dersom du får et nei. Det er en annen sin kropp, en annen persons intimgrenser og disse skal respekteres.

La kroppen min være om du ikke vet at det er greit at du tar på den, før du gjør det. Gravid eller ikke.