Smilende ung mann

Kroppspresset – hvordan forebygges ?

31. januar 2020

Dette er en serie artikkel og del 2 av 2.

I min artikkel “Kroppspresset - hva som påvirker”  tok jeg opp hva som påvirker kroppspress og hva som kanskje er hovedårsaken til at det finnes i så stor skala. Jeg henviste til statistikk og tall som viser hvor trykket er, du kan lese mer om dette her. Oppsummerende var det en frykt for å bli overvektig og ikke se bra ut. Dette har blitt påvirket av sosiale medier og i stor grad også fra  motebransjen.

Jeg tror at kroppspress kan forebygges ved at man fjerner skillet mellom slank og frodig. Slutter og dømme etter utseendet og heller ha fokus på innsiden/personligheten.

Jeg har en venninne. Hun har to gutter som går i barnehagen. I hennes hus er det ikke lov til å bruke ord som «tynn» og «tykk». Dette standpunktet synes jeg er så utrolig bra! Dette er holdninger som gir ett godt forbilde for hennes barn. Som igjen blir overført når de møter andre barn.

Fordi fakta er at vi alle er forskjellige.

Motebransjen

Motebransjen har delt kroppsfasong inn i fire kategorier

Men i praksis så er det ikke slik at alle ser ut som epler, pærer, timeglass eller aviser. En naturlig kropp kan ikke settes i en sjanger. Den optimale innen mote er timeglass. Og det kan være fordi det er enklere å lage klær til denne kroppen enn eple.

Mote designerne har dette som sitt arbeide, så hvorfor skal ikke de tre andre kategoriene også kunne gå i samme kjole?Om bransjen viste fram modeller som går fra XS – XXL ville dette gi barn og ungdom  en annen oppfatning av hva en naturlig kropp er. På slik måte kunne de ha lettere skapt seg selv en egen definisjon på hva naturlig pent skulle mene for dem selv.

Samfunnsnormer

Det er mye stigma rundt dette å være overvektig Det er forbundet med at du er lat., du spiser for mye,  « du gidder ikke» å ta tak i livet ditt. Dette er mange av fordommene som finnes i vårt samfunn rundt dem jeg personlig anser som frodige.

Bakgrunnen til hvert enkelt menneskets kropp fasong vet vi jo ingenting om. Kanskje vedkommende står på kortison behandling, antidepressiva tabletter som minsker forbrenning og øker vekten?. Kanskje de trener, men trenger lengre tid for å se resultatene? Eller kanskje de er blant de 51% som unngår aktivitet fordi de føler seg iakttatt?

Samme stigma som rettes mot frodige mennesker kan også møtes på den andre siden av skalaen. De som er tynnere enn de selv skulle ønske eller like får også høre at “de må snart begynne å spise”. Men her også er det helt uviten for utenforstående å vite hva bakgrunnen er for at vedkommende ser ut som de gjør. Det er jo mulig at denne slanke personen  forsøker å gå opp i vekt,men sliter med å legge på seg. Mitt poeng er: vær snille med hverandre og se igjennom dine egne fordommer.

Komplekser kan komme fra selvfølelsen og selvtillit. De finner du ikke på vekta.

Personlig erfaring

I 2015 var jeg i tidenes beste form, slank, godt trent å aldri sett bedre ut. La meg vektlegge «sett bedre ut» det betyr ikke at jeg følte meg slik. Jeg husker at jeg ringte kompisen min og gråt fordi jeg var så sulten, men klarte ikke å spise. Ble besatt av å ta bilder og selvom jeg aldri har sett så bra ut i hele mitt liv så var jeg ikke fornøyd. I hodet mitt skulle jeg bli tynn, og jeg kunne ikke bli  tynn nok. Jeg presset kroppen min ned til 63 kilo før den sa nok.

I dag er jeg 15 kilo tyngre og har et helt annet forhold til min egen kropp.  Når jeg var overfokusert på å bli tynn, hadde jeg det ikke bra innvendig. Det ble et ytre fokus på at tynn var det jeg måtte bli for at jeg skulle føle meg bra. Når resultatet var nådd, kjentes det enda ikke bra, og dette var enkelt og greit fordi jeg selv var den samme på innsiden..

Nå har jeg det bra på innsiden og er stolt av den jeg er uansett hva vekten sier. Derfor er jeg også glad i kroppen min.

Å være glad i seg selv og kroppen sin er noe som kommer innenfra. Det er ingen andre enn deg som definerer hva du skal føle, synes eller mene om deg selv.

Mulig løsning

Hvis motebransjen og motebildet blir mer variert i form av størrelsene vi ser hos modellene, og vi som samfunn kan jobbe på våre egne holdninger til kropp og fordommer- Da! tror jeg vi er på god vei til å forebygge kroppspress for den kommende generasjon.