Kvinne under et kirsebærtre

Kroppspresset – hva er det som påvirker?

24. januar 2020

Dette er en serie artikkel og del 1 av 2.

Den siste tiden har  kroppspress vært svært omdiskutert i media. Hovedfokuset er hvordan influencere åpenlyst korrigerer «sine» komplekser med inngrep eller injeksjoner. NRK Debatt hadde i mars en stor diskusjon rundt dette temaet. Kjendisblogger Sophie Elise ble kritisert kraftig for å legge ut innlegg som rettet mot plastisk kirurgi, fillers og hårtransplantasjon.

Personlig perspektiv

Jeg personlig synes det er større samfunnsetiske problemstillinger enn kjendisbloggere som publiserer sine egne valg om å fikse på utseendet.  Et godt steg på veien vil være å få bort forskjellene på «tynn» og «tykk». «Stygg» og «pen». Det bidrar til å lage et skille mellom befolkningen. For noe de ikke kan noe for.

Man kan ikke velge om man har lav eller høy forbrenning. Dette er mekanismer inne i kroppen som er genetisk betinget. Hvilket utseende man ble født med, hvem er det som har rett til å dømme deg  for å være pen eller ikke? Noen som jeg synes er tiltrekkende trenger ikke å være det for en annen.

Jeg husker i min ungdom at man begynte å kategorisere utseende og kropp ut ifra poeng. Altså en skala fra en til ti. Hvor ti er høyest og en er lavest. Jeg synes det er like horribelt da som det er nå. Dette eksisterer fortsatt i dag. Med hvilken rett har vi å dømme mennesker på denne måten?

Jeg fant et utsagn fra en sanger som heter Chuck Sarrlos:

No one is perfect we all have cracks, but it´s the cracks that let the sun shine through

Det er her vi trenger å starte jobben i å forebygge kroppspresset. Det som faktisk følger noen livet ut. I følge frisky, (2) er det cirka 30% av jenter i alderen 10-14 som aktivt følger en diett eller velger å hoppe over måltider for å gå ned i vekt.

I hvor stor grad føler nordmenn på kroppspresset

Frisky.no opplyser at 80% av kvinner og 33% av menn kjenner på kroppspress. 52% opplyser at de føler press til å endre kroppen sin grunnet sosiale medier. 70% av normalvektige kvinner har et ønske om å gå ned i vekt. 51% sier at de bevisst har unnlatt å delta i aktiviteter på grunn av kroppspress. 65% av tenåringer sier de er redd for å bli feit. 35% av jenter og 10% av gutter (ungdom) sier at de føler mye eller svært mye press om å se bra ut eller ha en fin kropp

Konsekvenser

Mot slutten av barneskolen har cirka 50% av jenter fått et negativt kroppsbilde og misnøye med sin egen vekt. Det er tydelig press både blant voksne og tenåring. Litt mer hos jenter enn hos gutter. Barneskolen er den perioden hvor jenter og gutter begynner å utvikle kroppspress og danner et eget selvbilde, som kan vare ut livet.

Hvilken påvirkning har sosiale medier:

I følge statestikk fra Frisky.no så er det 51% av totalt 89% av barn og unge i Norges befolkning  som som sier at det har en negativ innvirkning på deres liv. 33% blir også utsatt for mobbing via internett.

69% av nordmenn sier at sosiale medier påvirker deres perspektiv på idealt kropp utseende. 42% føler at sosiale medier påvirker slik at de har ett dårligere forhold til kroppen sin. 42% føler seg misfornøyd med kroppen når de ser lettkledde bilder av venner på sosiale medier. Og 42% føler press i varierende grad når det kommer til å ha følger på Instagram og få likes.

Så hvor trykker skoen mest?

Mens media har gått hardt ut for korrigering av bilder, plastisk kirurgi, før og etter bilder og injeksjonsbehandling er det kroppen som er det folk mentalt sliter mest med.

Følelsen av å ikke se bra ut, ikke bli «feit», gå ned i vekt når man egentlig ikke trenger det. Er det ikke enkelt å konkludere med at kroppspress går ikke på utseende, men kroppsfølelsen. Og frykten er å bli overvektig?

Om samfunnet ikke hadde omfattet det å ha noen kilo til overs som noe negativt, men heller noe som er naturlig og like vakkert som å være tynn. Tror du at alle hadde følt like mye på det da?

Min oppfordring til deg

  • Om du føler på kroppspresset. Så kjenn etter hvor dette presset ligger, er det i din fysiske kropp eller er det et press som du kjenner mer i den psykiske delen av din kropp? Husk at alle ikke  er like og at det gjelder også for hva man anser som attraktivt. Smaken er like variabel som at alle mennesker har ulik DNA
  • Sliter du med spiseforstyrrelse kan du ta kontakt med www.spifo.no
  • Se dokumentaren «kropp er topp» på NRK nett tv. Denne har en kjempe fin vinkling og fremstiller modeller i alle aldre, kroppsformer og vektklasser.
  • Er du voksen og i en eller annen form i kontakt med barn og unge? Vi voksne har et ansvar for å ikke skape kroppspress og heller forebygge også på hjemmeplan.Om ungdom bare har ett referansepunkt til kropp og det er i fra modellverden så blir dette deres norm. Virkeligheten er at ikke alle tynne og muskuløse.  Det handler om at ungdom skal se at skjønnhet finnes i det å være seg selv og være stolt over din egen kropp og utseende.

Siste anmodning:

La aldri noen fortelle deg at du ikke er vakker, akkurat slik som du er!