en kvinne omfavner seg selv med blå maling rundt øynet

Kroppspress og influencers: er det rett at pekefingeren rettes kun mot en part?

25. april 2020

I dagens samfunn er dette et fenomen som blir debattert ofte når man snakker om folk som har store plattformer; influencers. Det har vært endeløse debatter i sosiale medier om hvilke influencer som er verst, og hvilke som setter et dårlig forbilde.

Kroppspress er ifølge psykologforeningen «opplevelsen av at kroppen skal se ut på helt bestemte måter». Men har vi som et samfunn lov til å peke fingeren på influencers og klandre dem for våre egne tanker om oss selv?

Pekefingeren kan ikke rettes kun mot en part

Det siste året har vi hørt om diskusjonen mellom Kristin Gjelsvik og Sophie Elise, to influencere. Diskusjonen mellom dem startet, da Kristin Gjelsvik lastet opp en YouTube video med tittelen "Nå er det nok Sophie Elise". I denne videoen kritiserte Kristin Gjelsvik bloggeren Sophie Elise for å ikke ta mer ansvar som blogger. Etter at denne videoen ble publisert har NRK fulgt tett på situasjonen mellom disse to bloggerne og inviterte dem til en debatt om hva bloggere har ansvar for. Som en konsekvens av debatten holdt av NRK har kroppspress fenomenet nådd mange. Videre, er ofte samtaleemnet om hvem som har skylden for at de unge kan kjenne på kroppspress i dag. Det er en konstant kamp om hvem pekefingeren skal lande på, men som oftest lander den alltid på kjendiser og influencere. Derimot i denne kampen er det ikke mulig å gi skylden til kun en part, for det er like mye influencerne sitt ansvar som vårt eget ansvar når det kommer til kroppspress.

En influencer sitt ansvar er ikke å legge ut innlegg/posts om kropp o.l. som er antydende til hva en burde gjøre med kroppen sin. Dersom de gjør dette så kan det være pressende mot leseren/følgere, og kan bidra til kroppspress. Til tross for hva influencere/kjendiser legger ut, så har vi som enkeltmennesker alltid valg vi kan ta. Dersom du merker at en profil du følger  påvirker din tankegang om deg selv så  står du ovenfor et valg. Valget står da mellom å ikke følge den profilen lenger, eller fortsette å følge vedkommende men da risikere at at du får tanker som kan gi etter for kroppspress.

Et individuelt ansvar

I dagens samfunn er det mye lettere å skylde på alle andre enn å se på seg selv i speilet først, og ta ansvar for de valgene man har tatt og vil ta. Spesielt når det gjelder kroppspress. Alle har et ansvar om å gjøre det som er best for en selv, influencere har ikke det ansvaret ovenfor oss. Det ligger hos hver og enkelt av oss. Det er vår jobb å ta vare på oss selv, og ta vare på det som betyr mest; det indre.

Stigmatiserer vi plastisk kirurgi?

Vi kan kunne stille spørsmål til samfunnet vårt når det gjelder denne debatten. Skal vi si som et samfunn at influencere ikke får lov å vise hva de har gjort med kroppen, skal vi be dem skjule kroppen deres til tross for at majoriteten ikke antyder dette er noe alle må gjøre? Vil ikke vi da bidra til å stigmatisere plastikkirurgi og danne et press på dem som har undergått operasjoner om å være stille om det? Er dette mer rett enn det andre? Nei, det er ikke det etter min personlige mening. Av den grunn, er det ikke riktig av oss som ett samfunn å peke fingeren på kun influencere og kjendiser heller. Grunnet til at vi alle har et ansvar om å ta vare på oss selv.

Mer media og nettvett

Barn og unge burde lære mer om media og nettvett på skolen. De burde lære mer om hva kroppspress er og hvordan man kan håndtere det. Det er ikke rett å legge dette ansvaret på influencere, her har foreldre selv også  ansvar å ta ovenfor egne barn. På samme måte som man skal lære barna om «bien og blomsten» skal man kunne lære dem om dagens internett og media. Man skal kunne si til barna sine «Det kommer til å være folk der ute som ser annerledes ut enn deg, men du er enestående slik du er» uten et problem.

Avslutningsvis har debatten om kroppspress vart lenge, og det blir nok aldri en enighet fra begge sider. Men vi kan starte med å ta vare på oss selv, og påvirke hverandre med å vise hvor vakkert det er å ta vare på enn selv. Influencere har ikke et ansvar for valg som hvert  enkelt menneske tar i samfunnet. Vi har ansvaret, for det gjelder egne valg vi tar for egne liv.