To menn som går ute på gata

Koronaviruset er ingen unnskyldning for rasisme

8. april 2020

Donald Trump har kalt koronaviruset for det "kinesiske viruset", kinesere har blitt nektet adgang til butikker og personer med asiatisk utseende har opplevd å bli hetset og angrepet på gatene de siste månedene.

Eksperter til CNN sier at feilinformasjon og uvitenhet rundt koronaviruset har ført til flere rasistiske og fremmedfiendtlige angrep mot mennesker med et asiatisk utseende.

"Med nyhetene om koronaviruset har vi sett en økt frykt mot folk med et asiatisk utseende", sier sosiologiprofessor Rosalind Chou ved Georgia State University til CNN.

Banket opp på gata

Jonathan Mok fra Singapore, ble utsatt for et rasistisk motivert angrep da han gikk nedover gatene i London, 24. februar 2020. Til BBC forteller han at det var en gruppe på fire menn som begynte å slå ham. "Vi vil ikke ha koronaviruset i landet vårt", hadde en av mennene skreket. Mok la ut bilder av skadene på Facebook som vakte mye oppmerksomhet fra tusenvis av mennesker verden over.

"Rasisme er ikke dumhet - rasisme er hat. Rasister finner stadig unnskyldninger for å utsette hatet sitt - og i dette nåværende bakteppet av coronavirus har de funnet enda en unnskyldning,"

skrev Jonathan Mok i Facebook-posten som BBC referer til.

Fremmedfrykt og fordommer

I Frankrike slo den franske avisen Le Courrier Picard, "Gul alarm", med tittelen "Den gule fare?". Tittelen sto sammen med et bilde av en kinesisk kvinne med beskyttelsesmaske. Avisen fikk mye kritikk av franske asiater som startet opp hashtaggen #JeNeSuisPasUnVirus - jeg er ikke et virus.

I Italia ble folk oppfordret til å unngå kinesiske butikker og resturanter. Den italienske avisen La Repubblica trykket et bilde som viser en plakat der det står "Ingen adgang for personer fra Kina". Flere titalls kinesiske butikker har også blitt vandalisert i de nordlige italienske byene Como, Brescia og Varese.

"Feilinformasjon kombinert med frykt, kan bringe eksisterende fremmedfrykt frem i lyset. Som mennesker er vi redde for tingene vi ikke vet, men vårt svar bør være å utdanne oss selv, ikke å spre hatet videre og gi oksygen til frykt og misforståelser,"

sier Edith Bracho-Sanchez, assisterende professor i pediatri ved Columbia University, til Amnesty International.

Ikke et “kinesisk virus”

Donald Trump har tidligere omtalt koronaviruset for det "kinesiske viruset". Måten USAs president beskriver koronavirus-pandemien har en kjent gjenklang. Tidligere historie har vist at utbrudd av sykdommer ofte har ført til fremmedfrykt og rasisme. På 1800-tallet spredte folk rykter om at irske innvandrere hadde kolera, og tuberkulose var kjent som den "jødiske sykdommen." I 1900, da en kinesisk mann trolig døde av pesten i San Francisco, ble innbyggerne i Chinatown tvunget i karantene av politiet. De hvite innbyggerne fikk lov til å forlate området.

11. februar 2020 erklærte Verdens helseorganisasjon (WHO) et offisielt navn for koronaviruset: COVID-19, som står for Corona Virus Disease 19.

"Å ha et navn betyr noe for å forhindre bruk av andre navn som kan være unøyaktige eller stigmatiserende," sier Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektør for WHO. "Det gir oss også et standardformat til å bruke for eventuelle fremtidige utbrudd av viruset."

I 2015 satt WHO retningslinjer som sikrer at sykdomsnavn ikke skal referere til en geografisk beliggenhet, et dyr, et individ eller en gruppe mennesker.

Koronaviruset ble først oppdaget i Wuhan i Kina, men det er ikke et "kinesisk virus". Det er en global pandemi som har rammet tusenvis av mennesker og som har fått alvorlige konsekvenser verden over. Viruset skal ikke være en unnskyldning for rasisme.