Koronavirus

Koronaviruset endrer verden: på godt eller vondt?

23. mai 2020

Koronaviruset har klart å forandre verden på kort tid. Jeg tror faktisk ikke at noen trodde at et virus som oppsto i Wuhan skulle klare å spre seg så raskt over hele verden. Som sagt tok det ikke lang tid for smitten spredte seg i resten av verden og de fleste land så seg nødt til å innfører strenge tiltak for å forhindre spredning av viruset. Dette har ført til en enorm arbeidsledighet i de fleste land, noe ingen trodde et lite virus kunne få til.

Flere land, som Norge og Danmark, var raske til å reagere og regjeringen begynte med noe som kan ligne en julekalender, bare at denne gangen er det krisepakker som gjemmer seg bak lukene for å forhindre total kollaps.

Andre land som Storbritannia reagerte sent, noe som kan få store konsekvenser. Ved å reagere sent kan dette føre til at de har mindre kontroll over hvem som kan være smittet og flere kan bli smittet ettersom hjemmekarantene blir innført senere.

Korona har vist at uansett hvor sivilisert vi er så er et av primærinstinktene våre overlevelse. At ingen land var klar for en pandemi er etterhvert blitt godt kjent. Men det er ikke greit at USA skulle “stjele” medisinsk utstyr, minutter før de blir lastet opp på fly til Tyskland eller Frankrike fordi de var villige til å betale tre ganger mer enn det Tyskland eller Frankrike avtalte. Dette er en krise som går utover oss alle, USA kan derfor ikke ta seg til rette og tro at de andre vil forstå at de trenger utstyret mer. Alle trenger utstyr, her er det bare å stille seg i kø og vente på tur.

Koronaviruset har også vist hvordan vi kan komme oss over dette sammen. Dette ser vi for eksempel i Frankrike hvor to instagram influencer hjalp ansatte i helsevesenet. Etter å ha lagt merke til at de som jobber i helsevesenet sliter med tørre hender, siden de må bruke mye antibac i løpet av en dag, ba influencerne store merker som Sephora og andre påvirkere om å donere håndkrem til ulike sykehus i området rundt Paris.

Dessverre er det ikke sånn at alle klesmerker kan gjøre som Gucci og lage munnbind og frakker til leger. Flere selskap sin fremtid er blitt usikker ettersom de har måttet permittere sine ansatte.

Selv om ingen vet når og om vi kan gå tilbake til det normalen, er det en god del ting som vil være annerledes. Og jeg håper det er at vi passer mer på hverandre.