Hender som holder en åpnet kokosnøtt med en bakgrunn av grønne balder

5 tips til hvordan bruke kokosolje: Fra popcorn til fuktighetskrem

14. april 2020

Kokosolje har mange gode egenskaper som kan brukes i alt fra matlaging til velvære. Du kan for eksempel lage fuktighetskrem. Her er 5 tips til hva du kan bruke kokosolje til.

I takt med at jeg de siste årene har forsøkt å implementere bærekraftige valg i hverdagen, har jeg virkelig fått sansen for naturlige produkter som har flere bruksområder. Det gir både bedre plass i skapene og i hodet.

Et av de produktene jeg bruker til flest forskjellige ting, er kokosolje.
Oljen sies å ha mange gode egenskaper, som blant annet å kunne redusere stress og øke det gode kolesterolet. I tillegg er kokosolje enkelt å få tak i, det finnes mange økologiske varianter og emballasjen er oftest av glass - et materiale som lett lar seg resirkulere.

Her kommer fem forskjellige tips til hvordan vi kan bruke den allsidige kokosoljen:

Popcorn

Å poppe popcorn i kokosolje slår faktisk smør for min smak. Det er så godt! Og ikke minst enkelt. Putt et par skjeer kokosolje i en kjele og sett plata på middels varme. Når oljen er smeltet, dekker jeg bunnen av kjelen med popcorn, og setter på lokket. Snart kommer de herlige poppene, og hele rommet dufter deilig av popcorn. Nytes best sammen med en god serie.

Hårkur

Det er ikke bare i matlagning at kokosolje finner seg til rette i mitt liv. Også når det kommer til velvære, imponerer den stadig. Den er en helt fantastisk erstatter for hårkur. Ta et par skjeer kokosolje, og la den smelte i håndflaten mens du masserer den inn i hele håret, eventuelt bare i tuppene. Vask håret grundig, og fortsett dagen med mykt og glansfullt hår.

Skrubb

En enkel kroppsskrubb kan lages ved å blande like deler kokosolje og kaffegrut i en liten bolle. Siden kokosoljen smelter like under 25 grader, er det bare å ta med seg blandingen i dusjen, og skrubbe i vei. Om du ikke er en stor kaffedrikker, kan du fint bytte ut kaffegruten med for eksempel grovkornet salt eller sukker. Ved å lage en enkel og naturlig skrubb som dette, er jeg helt sikker på at jeg ikke skyller ut skadelig mikroplast i havet. Og kroppen blir så myk.

Fuktighetskrem

En deilig fuktighetskrem er alltid fint å ha tilgjengelig. Her kommer en ganske enkel oppskrift på en hjemmelaget fuktighetskrem fra Trash is for Tossers, med kokosolje som en viktig ingrediens. Ha like deler kokosolje, sheasmør, kakaosmør og mandelolje i en skål, og smelt dem sammen i en vannbad. Om du vil, kan du bruke en håndvisp i blandingen når den har kjølt seg ned, for å gi den en kremet konsistens. Tilsett gjerne en eterisk olje for enda mer deilig lukt. Kanskje rose, lavendel eller sandeltre? Putt kremen over i et passende glass. Kanskje kan du gjenbruke et lite syltetøyglass?

Oil pulling

En tradisjonell måte å holde munnhygienen god på, er oil pulling. Metoden går ut på å ta en skje kokosolje i munnen, for så å gurgle den rundt i ti til tyve minutter. Jeg har gitt dette et par halvhjertede forsøk tidligere, men nå som jeg har lest meg opp på alle fordelene, er jeg mer enn klar for å prøve igjen. Oil pulling skal nemlig fjerne skadelige bakterier i munnen, det kan bidra til å redusere betennelser og til å gi en friskere pust.

Det liker vi!