Plakat med bilde av Jorda og teksten "One World", med himmelen som bakgrunn.

Klimahysteriet

9. mars 2020

På bare én måned har Facebook-gruppen «Folkeopprøret mot klimahysteriet» fått over 170 000 medlemmer. Denne gruppa «jobber for en felles sak», nemlig å få slutt på det såkalte klimahysteriet som foregår. Men hva er egentlig klimahysteri, og hvorfor har denne motstanden blitt så stor?

Ifølge gruppens medlemmer har klimasaken og de planlagte klimatiltakene gått altfor langt, og etter at nyhetene om at Norge har skjerpet klimamålet sitt kom, rant begeret over. De fleste av gruppens medlemmer er klimafornektere; de fornekter at klimaendringer er menneskeskapte. De stoler ikke på forskere fra FN, og mener at alle klimatiltak er bortkastede. De mener at folk som tror på dette er hysteriske, og har blant annet hetset klimastreikere og politikere som uttaler seg om klima.

Men klimaendringene er virkelige, og de skjer nå.

Over 97 prosent av verdens forskere mener at disse klimaendringene er menneskeskapte. Det er nettopp derfor denne «klimahysteri»-trenden er så farlig. Fordi det haster mer enn noen gang å stanse den globale oppvarmingen vi er vitne til. Dersom vi ikke handler nå, vil vi oppleve de alvorlige konsekvensene av klimaendringene.

Den problematiske polariseringen

Det som er skremmende er at debatten om klimaendringene er menneskeskapte eller ei – så og si ikke eksisterte før Facebook-gruppen ble opprettet. Rett etter ble også en annen Facebook-gruppe «Folkeopprøret mot folkeopprøret mot klimahysteriet» opprettet. Denne gruppen mener at klimaendringene er menneskeskapte og at vi må fortsette å kjempe for en levelig framtid. Problemet er at disse gruppene skaper en voldsom polarisering i dagens klimadebatt.

Vi kan ikke fortsette å diskutere om klimaendringene er menneskeskapte eller ikke – vi må fokusere på hva vi skal gjøre for å stanse dem.

Og da må vi få med alle. Også de 170 000 menneskene som meldte seg inn i «Folkeopprøret mot klimahysteriet». Selv om åtte prosent av Norges befolkning ikke tror på menneskeskapte klimaendringer, gjør jo de aller fleste det. Mange er bare misfornøyd med Norges klimatiltak. Derfor må vi få med oss disse i kampen. Vi må mobilisere at tiltak haster og at Norge må bidra så mye vi kan. Vi kan ikke henge oss opp i den lille prosenten som mener at klimaendringer bare er tull – vi har dårlig tid og vi må fokusere på gode klimatiltak som monner.

Hysteriets realitet

Og det er lov å være «hysterisk». Klimaendringene er ekstremt omfattende, alvorlige og truende. Det er ikke rart at Greta Thunberg har fått med seg en hel verden, både FN-topper og skolestreikende barn og ungdommer. Det er på høy tid å være redd. Samtidig kan vi ikke miste håpet. Vi må jobbe sammen, og få med alle vi kan, i kampen mot klimaendringene. Det er det viktigste vi kan jobbe for nå, i begynnelsen av dette nye tiåret.

© 2020, Flyt Frem