Kvinne i grønt smiler

Klima og miljø: 5 ting mange av oss allerede gjør for å påvirke positivt

1. mars 2020

Det er lett å snakke om alt man kan gjøre bedre. Dette gjelder flere sider av livet, vi kan alltid stå opp tidligere, være mer aktive, sove bedre og invitere venner på middag oftere. Jeg synes på ingen måte det er noe feil ved å ønske og utvikle seg, tvert imot. Det jeg synes er viktig, er at vi under denne utviklingen også er fornøyd med det vi allerede har og det vi allerede gjør.

Det vi allerede gjør, er så lett å glemme. Det forsvinner fort når fokuset hele tiden er rettet mot det vi vil gjøre bedre. Dette er gjelder også innsatsen vi gjør for å verne om klima og miljø. Selv om det er viktig at vi alle gjør en innsats for klima og miljø, er det viktig at vi ikke bli så oppslukte i hva vi kan gjøre bedre og hva vi kan gjøre mer av står i veien for at vi føler stolthet for det vi allerede gjør. Balanse er nøkkelen.

Her kommer derfor en liste over fem ting mange av oss allerede gjør, som er positive bidrag til kampen for bedre klima og miljø:

Vi reduserer plastbruken, og resirkulerer avfall

Dersom det er mulig, bør vi velge glass-, metall- eller pappemballasje fremfor plast. Glass og metall mister ikke kvalitet når det gjenvinnes, noe som gjør at materialene kan brukes om og om igjen. Papp kan resirkuleres flere ganger, men kvaliteten forringes for hver gang, noe som gjør at det ikke kan resirkuleres for alltid. Plast kan kun resirkuleres noen få ganger, før det blir til permanent avfall. Dette gjør at andre materialer er å foretrekke. Kanskje har du til og med valgt emballasjefrie varer når muligheten byr seg.

Vi spiser mer plantebasert

Å produsere kjøtt og meieriprodukter krever store mengder ressurser. For å redusere vårt personlige fotavtrykk, er det derfor mange som spiser mer plantebasert. Vi trenger ikke alle å bli veganere over natten, men å lage enda flere plantebaserte retter er noe alle kan gjøre, uten at det går på bekostning av næringsinntak og smak. Det finnes så mange herlige oppskrifter på slike retter, og som mange har sagt før meg: «Du kommer ikke til å savne kjøttet!».

Vi bruker kollektivtransport når vi kan

Selv blir jeg sliten bare ved tanken på å eie en bil. Reparasjoner, parkering, EU-kontroller og fylling av drivstoff.. Ved å bo i Oslo sentrum, har jeg heller ikke behov for bil. Jeg har både trikk, t-bane, buss og togstasjon i nærheten, noe jeg er veldig takknemlig for. Selv om ikke alle kan kvitte seg med bilen og kun reise kollektivt, er det å bruke tog til jobben for eksempel, et steg i riktig retning. Vi trenger ikke å bruke bilen til alt bare fordi vi har mulighet.

Vi reduserer matsvinn

Ved å sjekke «halv pris på grunn av dato»-hylla i butikkene, eller ved å spise siste rest av den tørre osten er vi med på å redusere matsvinn. En ting som har gjort meg engasjert i dette punktet, er tanken på all tid og energi som ligger bak maten jeg enkelt kjøper med meg fra butikken. En banan trenger helt spesielle forhold for å kunne dyrkes, sollys og vann er med på å få det til å vokse. Når den er modent nok, samles den sammen med andre bananer, sorteres, og fraktes til butikkene, gjerne fra et helt annet sted i verden. Med dette i bakhodet, merker i alle fall jeg at jeg får enda mer respekt for maten, og mindre lyst til å kaste den.

Vi engasjerer oss

Vi kan oppnå så mye ved å engasjere oss. Greta Thunberg har engasjert en hel verden, og inspirerer andre til å følge hennes eksempel. Vi kan engasjere oss på så mange forskjellige måter. Vi kan delta på demonstrasjoner, vi kan snakke med venner og vi kan følge med på utviklingen av klima og miljø ved å lese artikler som lærer oss nye ting. Å stemme på partier som fører en grønn og bærekraftig politikk er også en utmerket måte å bidra til en grønnere verden.

Denne listen er på ingen måte fullstendig, og det finnes utallige små grep vi alle kan gjøre i hverdagen for å bidra positivt. Hva er ditt beste tips til å leve mer miljøvennlig i hverdagen?

Vil du dele dine tanker, så send gjerne et Hei til flytfremredaksjonen@gmail.com.