Illustrasjonsbilde tatt av Mikael Kristenson fra Unsplash

Kleskoder som begrenser friheten til jenter

13. november 2020

Unge franske jenter bes om å kle seg “anstendig”, det for å ikke fremprovosere en uønsket atferd hos gutter. Hvordan påvirker dette likestillingsprinsippet i franske institusjoner og kan dette ses på å gi unge gutter ansvarsfraskrivelse for deres uakseptable atferd? Hvilke signaler sender dette til unge gutter, når de vokser opp med en tankegang om at det er jenter selv som fremprovoserer atferd til å hetse unge kvinner?

Som oppvokst i Frankrike har jeg ofte hørt “en kvinne kan ikke ha det på seg, det er for provoserende” eller “hun ber om oppmerksomhet med den toppen med utringningen”.

Regler som gikk utover jenter sin frihet til å kle seg som de ville

Jeg husker at det stod i skolereglement på ungdomsskolen og på videregående at det var forbudt med utringet topper og korte shorts, og at de som kom med det ville få en stor hvit t-skjorte fordi det var mindre provoserende. I løpet av min skolegang har jeg aldri sett en gutt med en stor hvit t-skjorte, kun jenter.  Det var ikke før jeg ble eldre at jeg innså hvor feil det var å ha slike regler. Regler som gikk utover jenter sin frihet til å kle seg som de ville.

Grunnen til at de har sånne regler i hvert fall i Frankrike, er fordi de mener at det provoserer gutter og vil føre til diskriminering og voldtekt.

Flere vil bruke argumentet “hun ba om det med de klærne”. Ved å unnskylde gutter for deres oppførsel blir jenter illustrert som naive som bare ber om oppmerksomhet.

Sosiale media brukt for å protestere mot strenge kleskoder

Heldigvis er det flere som mener at strenge kleskoder burde fjernes. Blant annet en bevegelse som oppfordret studenter til å bruke “uanstendige” antrekk for å fordømme sexismen dukket opp på sosiale medier. Denne spontane bevegelse ble støttet av Marlene Schiappa, tidligere fransk statssekretær for likestilling. Selv har hun sagt at denne bevegelsen er viktig fordi jenter, gutter og ikke binære burde få lov til å ha på seg det de vil.

I likhet med Frankrike, protesterte gutter på videregående i Montreal mot jentene sin kleskode ved å gå i skjørt.

Det er nemlig feil at jentene bør ha en viss lengde på skjørtene for å ikke distrahere guttene når de ikke har noen krav på shorts lengden.

Jenter skal ikke måtte passe på hvilke klær de har på seg for å unngå problem med gutter

Det er ikke sånn at jenter skal passe på hva de har på seg for å unngå problemer med gutter. Gutter skal ikke bli unnskyldt ut fra hva en jente hadde på seg. Isteden burde skolene lære gutter hvordan man skal oppføre seg. Skolen er et sted hvor man skal lære, det skal ikke være sånn at jenter skal ha mindre frihet enn gutter og må passe på hva de har på seg. Som sagt skal ikke guttene sin oppførsel bli unnskyldt fordi de er gutter.