To venner står ute i naturen med hendene i været

Kjønnsidentitet: 5 måter å være en god støttespiller for transpersoner

2. juni 2018

Tidligere i denne serien har vi gått inn på mange forskjellige aspekter rundt kjønnsidentitet. Det er mye info og for mange kan nok en del av det virke veldig fremmede og ukjent, forståelig nok. Et mål vi i Transtastisk hadde med denne serien var å opplyse og informere, for oss var det viktig at vi fikk fortalt generelt om kjønnsidentitet, men også fikk spisset inn på visse temaer, som helsetilbudet til transpersoner og hva det vil si å identifisere seg som et annet kjønn enn det en ble tildelt ved fødselen. Et annet mål vi hadde var å gi folk denne informasjonen slik at man på en bedre og mer forståelsesfull måte kunne bli en bedre støttespiller for transpersoner, og alle andre som identifiserer seg på en annen måte enn seg selv.

Mangfoldet vårt er noe vi burde være stolte av, man bør ta hver sitasjon hvor man møter en som er annerledes enn seg selv til å lære av.

Under vil du få noen punkter/sitasjoner der man kanskje bør tenke seg litt bedre om, slik at man kan møte transpersoner på best mulig måte.

1. Ikke anta transpersoners seksuelle legning

Husk på at legning og kjønnsidentitet er to forskjellige og separate ting. Grunnen til at det viktig å ikke gjøre antagelser om en transpersons seksuelle legning, er at kjønnsidentitet og legning ikke henger sammen. Legning handler om hvem vi er tiltrukket av, og kjønnsidentitet handler om vår egen opplevelse av kjønnet vi identifiserer seg som. Det ene utelukker ikke det andre, derfor er det mulig å for eksempel være både være transmann og homofil eller bifil. En enkel huskeregel for å klare å skille disse er å tenke på at legning er hvem du legger deg sammen med, mens kjønnsidentitet er hvem du legger deg som.

2. Vær bevisst over rett bruk av pronomen

Pronomen er viktig, kanskje noe av det viktigste for de fleste av oss som bryter med kjønnsnormen. Om du er usikker på hvilke pronomen vedkommende bruker, er det enkleste å spørre personen. Om du syns det virker merkelig å spørre om dette helt ut av det blå, kan det være en god ide og begynne med deg selv først og si: «mitt navn er ****, og jeg bruker pronomet han, hva med deg?» Deretter er det viktig å faktisk bruke det vedkommende ønsker at du bruker. Du sitter kanskje nå og tenker «men hva om jeg roter det til og sier feil?»; si unnskyld, rett opp feilen og gå videre. Jo større oppstyr man gjør ut av sitasjonen, jo mer ukomfortabelt er det for alle involvert. Det samme gjelder når det kommer til navn. For mange av de av oss kan det navnet vi ble tildelt ved fødselen være en kilde til enorm angst og for mange en del av livet vi ønsker å legge bak oss.

Respekter navnet vedkommende har valgt å bruke, og ikke del det gamle navnet vårt uten vår tillatelse.

4. Ikke avslør noens kjønnsidentitet eller fortid

Basert på avsnittet over er det naturlig å bevege seg over til det å «oute» eller da på norsk å avsløre noens kjønnsidentitet/fortid. Dette er ikke greit, og det er flere grunner til det. Det finnes mange transpersoner som lever skjult, ikke alle er like åpne om sin kjønnsidentitet som det vi i Transtastisk er. Noen lever helt skjult og noen utelater kanskje denne informasjon i deler av livet sitt, grunnen til dette kan variere, og derfor er det viktig å forstå og respektere at dette er personlig og intim informasjon som hver enkelt av oss skal ha rett til å styre/bestemme over selv hvem som får vite om.

5. Respekt remoniologien vedkommende ønsker å bruke

På samme måte det er viktig å respektere pronomen og navnet, er det like viktig å respektere terminologen vedkommende ønsker å bruke og som best beskriver vår identitet. Det finnes utallige måter å beskrive sin kjønnsidentitet på, mange liker å ha visse begreper de kan kjenne seg igjen, mens andre ønsker kanskje å unngå definisjoner helt. For mange kan det være vanskelig å finne nøyaktig det som passer best, derfor er det viktig å gi vedkommende tid og rom til å utforske dette. Derfor kan det være lurt å la være å fortelle vedkommende hvilke begrep DU ønsker eller tror passer.

Du ville nok ikke selv likt om noen hadde definert identiteten din for deg, derfor bør du ikke gjøre det mot noen andre, la vedkommende utforske, teste ut og til slutte finne ut av hva som passer best for seg personlig.

Det er også viktig i slike sitasjoner å være tålmodig med hverandre. Det å finne ut av sin egen identitet kan være tidkrevende og vanskelig, gi vedkommende en trygg arena til å få gjøre dette.

6. Tenk deg om to ganger før du stiller spørsmål

Det er lov å spørre om ting, det er slik man kommer seg videre og slik man blir kjent med hverandre, men det som er viktig å tenke på er hvem man spør, hvordan man spør og relasjonen man har med vedkommende. Det er visse ting man kanskje bør la være å spørre om, og i hvert fall tenke seg en gang eller to om FØR man spør, ville du svart på det samme for eksempel?

De færreste av oss er komfortable med å legge ut om våre egne kjønnsorganer, hvile operasjoner vi har tatt og ikke, og heller ikke sex-livet vårt.

Det kan være lurt å tenke på hvorfor du behøver den informasjonen, om det kun er av din egne nysgjerrighet, er det kanskje lurt å la være. Dette vil selvfølgelig variere fra person til person, og derfor er det smart å snakke med vedkommende om hva de ville vært komfortable med å dele av intim informasjon. Husk også på at mye av denne informasjon kan googles om man er virkelig nysgjerrig.

Respekter, lytt og gi rom

For å konkludere er det noen få, enkle grep som skal til for å bli en bedre støttespiller. Lytt til oss, gi oss tid og respektere oss, det skal ikke mer til. Om man virkelig ønsker å være en mer deltagende støttespiller, kan det være lurt å gjøre en del research; les artikler, se filmer og følg med på det politiske, på denne måten kan man lettere forstå seg på vedkommende, og samtidig være en mer aktiv støttespiller. Dette vil også da virkelig vise at du er interessert og nysgjerrig, og dette vil nok de aller fleste som bryter med kjønnsnormen være takknemlig for.