Stiller inn personen som ser mot innsjøen

Hvordan komme i flyt?

29. september 2018

Flyt kan beskrives som en tilstand hvor ting går lett, nesten av seg selv.

Hjernebølgene senker seg, fra beta- til alfanivå. Kort forklart slapper du av, og det er lettere for deg å få tilgang til din kreativitet, samt ta til deg ny informasjon i en læringssituasjon.

Når kroppen slapper av, er lista med fordeler lang; blant annet bedre konsentrasjonsevne. Du har kanskje merket det selv hvis du har jobbet med noe og glemt både tid og rom? Helt oppslukt i oppgaven din, da er du helt tilstede. Og det føles godt – fordi det er godt for deg. Hjernen din er beviset: fight or flight-reaksjonen dempes, ifølge American Nutrition Association. (http://americannutritionassociation.org/node/257)

Hvordan kan du leve livet ditt her – i flyt?
Hva skal til for at du skal kjenne på mestring, avspenning og glede? Kan livet være gøy mens du er effektiv?

Det er mange måter å oppnå denne tilstanden av flyt. Yoga og meditasjon er antagelig noen av de eldste formene, som har blitt praktisert i minst 5000 år. Kanskje er det en grunn til at nettopp disse tradisjonene har overlevd tidens tann, og ikke minst økt i praksis også i vesten de siste 30 årene. Hvem skulle trodd at yoga skulle bli Norges populæridrett i 2018? Men yoga er bare én form, det finnes også flere.

Koble av hjernen og vær tilstede i nuet
For de fleste er fysisk aktivitet et sted å koble av hjernen, å la tankene flyte. Løping, roing, svømming, å gå tur i skogen. Kjært barn har mange navn. Også strikking, sying, matlaging og synging kan ha samme effekt. Det handler om en tilstand med fri flyt, glede, og ro. En god tilstand for hjernen for å hvile, skape, være kreativ og romme noe annet enn de daglige pliktene, oppgavene og gjøremålene. Denne tilstedeværelsen, opplevelsen av å være oppslukt i nåtiden, fører til lykke. Kroppen utløser hormoner som endorfiner, dopamin, serotonin og oxytocin. Sistnevnte utløses spesielt av nærkontakt med andre – som fra en klem. Disse hormonene gjør at du føler deg bedre.

Frigjør låste tankemønster ved å aktivisere deg med noe nytt
Å komme ut av tankesporet og ta en pause fra oppgaven man har stanget hodet i veggen med i de siste 20 minuttene, kan gjøre at løsningen kommer. Det sies at Einstein spilte fiolin når han sto fast med mattestykkene sine. Trikset kan være å bryte fullstendig opp, å tillate flyten og avspenningen å komme tilbake.

Å puste mens du husker: ”When nothing goes right, go left!”

Hvil litt, bli mer effektiv
Du har nok hørt det før: «Ikke bare sitt der, gjør noe!» Men hva om vi snur på det?

– Ikke bare gjør noe, sitt der!

Å hvile og å finne tilbake til roen, flyten, kan virke minst fristende når det står på som mest, når to-do-lista er halvlang, og oppgavene står i kø. Hvordan kan man da oppfordre til å roe ned? Til å være lat?

Selvfølgelig skal, og må, man gjøre oppgavene sine. Forskning viser derimot at dersom du tar pauser, så jobber du mer effektivt, skriver Alex Pentland i Psychology Today. Å korte ned arbeidsdagen har også vist seg å øke produksjonen for enkelte firmaer i Sverige, som for reklamebyrået Oss.

Illustrasjonbilde titt av Tim Goedhart

Det kan se ut til at nøkkelen til suksess, mot all logikk, er hvile. Når vi er som mest stressa, og har flest oppgaver, er som regel ikke da vi ønsker å ta pause. Det kan være når kortisolen herjer og du trenger det mest, at du ønsker det minst.

Det finnes et artig ordtak i østlig filosofi: «Du skal meditere hver dag i 20 minutter. Med mindre du ikke har tid. Da skal du meditere i 40 minutter.»
I rest my case – pun intended.

Finn din måte som gir deg god flyt
Det er kanskje ikke mulig for deg å fullt ut kontrollere hvor mange timer du må jobbe. Men det du kan kontrollere, er å gi deg selv pauser.

Så hva gir deg flyt? Hvordan kan du koble av? På hvilke måter kan du tillate deg å ta en pause, å kjenne at du har det gøy, at livet er lett og lekent, og at du er glad?

Finn disse måtene å nå flyt på, og om du ikke har peiling på hvordan, så gjerne prøv og feil. Lek, og vær nysgjerrig! Kanskje er golf noe for deg, kanskje ikke. Klarer du å le om du “feiler” underveis i letingen? Kanskje vet du allerede akkurat hva som skal til, slik som du husker hvordan du pleide å føle det da du danset som ung.

Om du må, så sett spesifikt av 5 minutter i kalenderen. Gi deg selv en alarm, og fullfør oppdraget om flyt. Gi deg selv tid til å stirre ut i lufta eller danse til favorittsangen på øret, eller bare ta en kopp te og nyte den. Sannsynligvis er det ingen rundt deg som bryr seg, eller legger merke til det.

Ingen kan skjenke fra en tom beholder: man må fylle på seg selv først, så man har noe å gi.

Ta pauser. Det vil gjøre deg mer effektiv. Og sannsynligvis lykkeligere.