Bilde av fire jenter som leker i Bangladesh, tatt av Plan International

Hvordan hadde hverdagen din vært hvis du ikke vokste opp i Norge?

21. oktober 2021

Forestill deg hvor annerledes livet ditt hadde vært hvis du ikke fikk gå på barneskolen. Forestill deg hvor tøff hverdagen din hadde vært om du måtte bære fram et barn, når du selv var et barn. Forestill deg hvor vondt det ville vært å bli tvunget til seksuell omgang med en eldre mann. Du, jeg og vi kan ikke engang forestille oss dette her i Norge.

Men, hvert tredje sekund blir en jente et annet sted i verden giftet bort ifølge Plan Norge. Disse jentene lever en hverdag, som vi aldri kan forestille oss.

I år må vi rette søkelyset mot noe svært viktig.

Korona pandemien har satt store hindringer for kampen mot barneekteskap. Og vi er mer enn noen gang nødt til å gjøre tiltak, nå! Vi bærer et ansvar, spesielt når vi er så privilegert at vi ikke engang kan forestille oss noen andres hverdag og smerte. Unge jenter giftest stadig bort i Bangladesh, Nepal, Mali, Niger og Malawi.

Hvert. Tredje. Sekund.

Det betyr at innen du drar på butikken, handler dagligvarene dine og drar hjem igjen, på kanskje 30 minutter, har allerede 600 jenter blitt giftet bort. Disse jentene mister sin rett til utdanning, de mister barndommen sin.

De må bære frem barn i ung alder, og dette bærer med stor helserisiko og økt dødelighet for jentene. For ikke å nevne at jentene som oftest er mer utsatt for vold og overgrep i ekteskapet.

Dersom ekteskapet skulle bli brutt, er jentene også utsatt for utnyttelse og menneskehandel i etterkant ifølge UNICEF. Og kanskje det aller viktigste, disse jentene er barn, ikke bruder.

Bekjempelse av barneekteskap, en av vår tids viktigste jentesaker

Generalsekretæren i Plan International Norge omtaler saken som «en av vår tids viktigste jentesaker».

Jeg var en gang en ung jente, ante fred og ingen fare. Jeg vokste opp under trygge kår, med tilgang til utdanning. Jeg hadde en barndom. Dette er dessverre ikke realiteten til disse unge jentene.

Bli med å utgjør en forskjell, la oss kjempe for disse jentene

Jeg har mulighet til å gjøre en endring, og det har du også. La oss spre kunnskap om kampen mot barneekteskap. La oss kjempe for disse jentene. Om det er å bli bøssebærer i TV-aksjonen i år eller spre kunnskap. Vit at det kan endre en ung jentes hverdag i Bangladesh, Nepal, Malawi, Mali eller Niger.

Det krever ikke mye av deg som enkeltperson.

For husk, ALT du IKKE engang kan forestille deg, er fortsatt, hvert tredje sekund, andre jenters hverdag og smerte.

DU kan utgjøre en forskjell

Barn, ikke brud. Bidra til å stoppe barneekteskap, bli med på årets TV-aksjon og å gå med bøsse, fysisk eller digitalt: besøk blimed.no for mer informasjon og bli med på verdens største dugnad.