Kvinne drikker fra ett julepappbeger ute omringet av julelyst

Hvordan ha en God Jul, når den ikke er helt god

23. desember 2019

Jul er ikke bare fryd og glitter for alle, for noen er julen en vanskelig tid, noen har ikke noen å feire med. Her er noen råd for til å skape en god jul som mulig når den ikke er helt god - om du så vil skape en fredelig jul for deg selv eller finne varme steder du kan feire sammen med andre.

Jeg skulle selv ønske jeg hadde fått noen godord når det stod på som verst for meg, derfor skriver jeg om denne tematikken som i utgangspunktet kjentes for nær for meg. Derfor ønsker jeg å dele med deg som skulle trenge det, mine råd til skape en så god som mulig jul for deg som kanskje ikke har det helt kjekt akkurat nå.

Det er ingen skam

Først av alt la meg gjøre følgende tydelig: det er ingen skam i å erkjenne at julen kanskje i år suger. Eller at du helst vil være foruten. Det er overhodet ingen skam i å være ærlig og si det som det er, i hvert fall overfor deg selv. Å være såpass ærlig og si at «i år eller akkurat nå syns jeg dette er megakjipe saker» er det en styrke i. Dette trenger du ikke å dele med noen, du kan bare si det til deg selv.

Å anerkjenne at det er tungt og ikke ønskelig er første steget, mener jeg, for å skape en så god jul som mulig. Du har skapt et utgangspunkt som er genuint og som er sant for deg. Ikke pakket inn i et glansbilde eller påtvunget følelse, den er réel og det er viktig å anerkjenne. Ellers kan det bli en indre konflikt i deg selv og det gjør faktisk det hele enda vanskeligere. Tro du meg, jeg har forsøkt i mange år å løpe fra mine egne følelser, men jeg blir bare sliten eller brent ut av det, så jeg har heller valgt å anerkjenne hvordan jeg faktisk har det og det i seg selv har vært en lettelse for meg.

For deg som feirer alene, selvvalgt – nyt freden

Det finnes sikkert mange ulike årsaker til hvorfor du feirer alene, enten om det er selvvalgt eller ikke. Personlig har jeg erfaring med å selv velge å feire alene eller med et fåtall personer de julene jeg ikke følte for å feire jul i det hele tatt. Det å kunne ta valg er et viktig poeng her.

For om det er selvvalgt så vil jeg med stor sannsynlighet gjette meg frem til at du gjør det fordi du ikke orker/ønsker å være med de som det var ment at du skulle være med på denne dagen. For meg tilsier det at du i det valget har valgt å lytte til deg selv og tatt et valg om å verne deg selv først. Og for det syns jeg du fortjener en applaus av stor skala. Det er ikke et enkelt valg å ta, det vet jeg. Som jeg en gang sa til meg selv da jeg valgte  å ikke feire med hele familien: dette gjør du for deg selv og det har du lov til!

Spesielt i juletider blir vi påminnet helt ekstremt hvordan det skal være, oppleves, føles, men når egen realitet ikke henger sammen med forventningene, da må du ikke glemme at du selv har et valg.

Et valg som alltid er der for deg og det er at du kan velge å enten ta del av det eller ikke. Jeg sier ikke det er et enkelt valg, men du har valget. Og det må du aldri glemme.

Så om du har tatt det valget i år å ha jul alene, eller feire med minimalt med mennesker så vil jeg sterkt anbefale deg å nyte freden. Jeg husker selv første jula da jeg valgte å ikke dra hjem til storfamilien. Den freden jeg våknet til, det var stille og jeg kunne tenne lys og bare puste i fred. Den følelsen er uvurderlig. Jeg kjente da at dette var rett valg for meg og jeg har aldri angret på at jeg valgte det den gang, og at jeg har valgt slik videre i mange år.

For deg som feirer jul alene, ikke selvsagt - det finnes varme og åpne steder hvor du kan feire med andre

Det er også slik at det finnes mennesker i samfunnet som faktisk ikke velger selv å være alene til jul, men det blir bare sånn av ulike årsaker. Og det kan kjennes ganske tomt, ensomt og sårbart.

Igjen vi bombarderes jo av alle glansbilder overalt, og når vi selv ikke har det sånn så får det oss til å føle oss utilstrekkelig iblant.Jeg vil si til deg som kanskje kjenner det sånn:

du er aldri utilstrekkelig! Du er alltid mer enn god nok, og hva enn din situasjon er så er du verdig en riktig god jul og hellig tid som alle andre.

Tips til folk og steder hvor du kan feire jul

Derfor vil jeg tipse deg om de fine menneskene som finnes i vårt samfunn som ønsker andre velkommen hjem til seg for å feire jul med dem. Det er noe helt unikt å komme hjem til fremmede (eller nye venner?) og se varmen som omfavner en fra helt nye bekjentskap. Man er faktisk velkommen! Finn.no oser av slike annonser nå, og du kan søke her for å se hvem i ditt nærmiljø som ønsker å åpne opp dørene for deg nå i jula.

Jeg har full forståelse for at dette kan også virke skremmende for noen, det er jo ikke bare bare å trappe opp hos vilt fremmede heller. I så fall vil jeg tipse deg om flotte organisasjoner som arrangerer jul for alle rundt om i landet. Les mer om Røde Kors sine tilbud her, og la oss ikke glemme Kirkens Bymisjon som også arrangerer jul for mange. Les mer om deres tilbud her.

En vennlig påminnelse også: En uselvvalgt kjip jul er bare akkurat det. Det er bare en kjip jul. Dette kommer ikke til å vedvare og livet har jo sine veier. Ikke alle er like gøye. Men vit at du har som nevnt ovenfor har muligheten til å finne varme og selskap sammen hos andre om du skulle velge å gjøre det i år. På tross av din uselvvalgte situasjon.

Til deg som har det kjipt

Mange kvier seg til jul, igjen sikkert av mange årsaker. Man kjenner også til ett punkt «plikten» og gjennomfører feiringen kun på grunn av dette, til tross av at man egentlig har det vanskelig. Befinner du deg i denne situasjonen så har jeg noen tips til deg:

Snakk med noen om din opplevelse, kanskje du kan åpne deg for en venn og fortelle hvordan du egentlig kjenner deg? Eller kanskje du kan ta kontakt med legen/terapeut for en samtale?

Ut fra min egen erfaring så hjelper det ekstremt mye å lettet på hjertet før «pliktene» må gjennomføres. Da kjennes ikke trykket så voldsomt

Kan du finne deg smutthull i løpet av dagen? Kanskje kan du våkne opp litt tidligere enn alle andre og vie denne tiden til deg selv og finne roen der? Har du for eksempel noen rom i huset/leiligheten hvor feiringen skal pågå hvor du vet du kan trekke deg litt tilbake på? Det å vite at man har steder hvor man kan finne fred og roen er alfa omega, særlig om det er mange mennesker og man sosialt sett ikke kjenner seg komfortabel med dette.

Vennlig påminnelse; du må ingenting. Kan du kanskje gjøre et kompromiss? For eksempel; «jeg ønsker ikke å være med til kirken, men jeg deltar på middagen». Å lage kompromiss med enten seg selv eller de man skal feire sammen med, kan gi deg følelsen av at du er den som kontrollerer hvor mye du skal engasjere deg i og hva som er passende for deg. Kanskje du ikke vil gi helt opp på alt ved jula, men noen ting er ok å gjennomføre. Tenk over hva dette kan være for deg i så fall.

Uansett hva - feir jul på en måte som kjennes rett for deg

Husk det er du som velger hva du gjør ut av høytiden. Det er også helt i orden om du bare velger å «hoppe over» denne julen. Du velger og kontrollerer akkurat hvordan du selv ønsker å ha jul på eller ikke. Det viktigste av alt er at du er ærlig med deg selv og gjør det som føles rett for deg, for ved å gjøre det blir det uansett en god jul selv om den ikke akkurat er så spesiell god.

Ønsker jeg deg med dette en varm og fredfull jul. På din måte.