Mina Vinje, Leder i PRESS. Foto: Frøydis Moe

Hvem fikk ungdom til å føle seg verst i 2019?

15. januar 2020

Det skal årets Gullbarbie gi svar på! Hvert år kårer Press - Redd Barna Ungdom årets Gullbarbie, en pris til den reklame- eller medieaktøren som er best på å få ungdom til å føle seg verst gjennom unødvendig seksualisert og ensidig reklame som spiller på gamle kjønnsroller.

Prisen kåres gjennom avstemming på nett (www.gullbarbie.no) eller på stemmesedler. Man kan stemme fra 14. januar til 13. februar 2020.

En pris å skamme seg over

Årets tre kandidatene skal nå stemmes på av norske ungdommer før det kåres en endelig vinner av den lite gjeve prisen. Leder i Press, Mina Vinje mener dette er en pris man bør unngå å få. 

"Gullbarbie er ikke en pris man skal feire, men en verstingpris man bør skamme seg over å få", sier Vinje.

"I år fikk vi inn rekordmange nominasjoner i litt andre kategorier enn tidligere. Det er tre ulike kandidater vi har nominert. Noen av kandidatene har utmerket seg som versting over lang tid. Én har til og med vunnet prisen tidligere, men alle er nominert på grunn av reklame og markedsføring som bidrar til at ungdom føler seg feil. Akkurat dét er lite å være stolt over”, sier hun.

Fjorårets pris gikk til Victoria Secret for andre gang, for å idolisere gamle skjønnhetssidealer.

Gullbarbie-prisen er viktig for barn og unge

Vinje forteller også at Gullbarbiekampanjen har måttet forholde seg til en endret digital hverdag. “Det er ikke så lenge siden vi alle fikk øynene opp for at bloggere og influencere tjener mye penger på annonser og markedsføring. Å skjønne mer av dette voksende markedet med ung målgruppe har selvfølgelig vært en del av nominasjonsprosessen vår”, sier lederen.

Gullbarbie-prisen er viktig for barn og unge forteller Vinje.

“I dag blir unge bombardert med reklame gjennom telefonen sin og ofte ser vi de samme idealene, seksualiserte budskap og gamle kjønnsrollemønster. Når reklame- og medieaktører tjener store penger på at unge ikke har det bra med seg selv, så må vi si ifra”, sier hun.

De nominerte

Årets nominerte er plukket ut etter at Press har mottatt over 9300 nominasjoner fra ungdommer i hele landet. En demokratisk valgt gruppe med ungdommer har deretter debattert hvem som fortjener å nomineres til årets pris og til slutt landet på tre kandidater.
De nominerte er:

Blogg.no

Blogg.no har ikke tilstrekkelige retningslinjer og tar ikke det ansvaret de har.

Barn og unge blir gjennom blogger utsatt for markedsføring av produkter som fillers og kosmetiske inngrep gjennom sponsede innlegg, reklame og kommersielle samarbeid som ofte er dårlig merket.

Blogg- og influencermarkedet har vokst seg enormt de siste årene, og bloggere er rollemodeller med stor påvirkningskraft.

Facetune

Med Facetune kan man enkelt redigere eget utseende til det ugjenkjennelige. Den målrettede markedsføringen til Facetune mot unge i sosiale medier er særlig problematisk.

Daglig dukker det opp reklame for appen på unges smarttelefoner. Med dette forteller Facetune barn og unge at de må passe inn i et ensidig skjønnhetsideal og at de ikke ser bra nok ut som de er.

Dagbladet

Dagbladet har et samfunnsansvar som de ikke tar på alvor.

Gjennom artikler, overskrifter og bilder fulle av unødvendig seksualisering og overdrevent fokus på sex, kropp og slanking, bidrar Dagbladet til usikkerhet og dårlig kroppsbilde blant ungdom.

Dagbladet har blant annet hatt saker om intimkirurgi, med titler som “det beste jeg har gjort” og “det er verdt pengene”.

Dagbladet fikk også prisen i 2016 med følgende begrunnelse; "forsider som ofte preges av ensidige idealer, seksualisering, gamle kjønnsroller, kvinner som illustrasjon for irrelevante saker og et stort fokus på vekt og slanking", ifølge Gullbarbie.no.