Foto av brexit demonstrasjoner i London

Hva skjer med Brexit?

24. september 2019

Glem 29. mars. Det er 31. oktober som gjelder. Eller er det 31. januar 2020? Etter at den britiske statsministeren Boris Johnson sa klart ifra at 31. oktober var dagen Storbritannia skulle ut, enten det er med eller uten avtale, har det skjedd mye.

Selv om den nyvalgte partilederen sier at han har et krav til EU før de kan starte reforhandling om en mulig måte å gå ut, ser det ikke ut som at han faktisk er villig til å reforhandle avtalen og sikter mot en no-deal Brexit. Mangelen på mulige løsninger for å erstatte «irish backstop» bekymrer EU, ettersom de mener at det vil skape kaos hvis den blir fjernet og en hard grense deler Irland og Nord-Irland. EU har som krav å beholde Nord-Irland i det felles markedet slik at handel mellom Irland og Nord Irland forblir som den er og sånn at man ikke trenger å etablere grensekontroll på den 310 km lange grensen.

Selv om Boris Johnson, i sin første tale, forteller folket at han som ny statsminister skal løfte landet opp og alt skal bli så bra når han skal reforhandle en ny avtale med EU, er det ingen møte mellom EU og Storbritannia i sikte.. Dette begynner å bekymre flere ettersom 31. oktober begynner å nærme seg og en avtale må godkjennes av House of Commons (Underhuset i det britiske parlamentet). Boris Johnson har aldri vært sjenert med å si at han støtter en no-deal Brexit, men som statsminister virker det som at han prøver å skjule det faktum at han er lei EU og vil ut så fort som mulig, noe som kan skape store konsekvenser for landet.

Hvem skulle tro at så mye kunne skje på så kort tid?

Dronningen Elizabeth II, som til vanlig ikke engasjerer seg i landets politikk, har sagt ja til Boris Johnson sitt ønske om midlertidig å suspendere parlamentet til den 14. oktober.

Natt til 10. september, mens Norge var opptatt med å se på valgresultatene, startet suspensjonen av parlamentet i Storbritannia. Det var ikke uten protest og kaos at det skjedde. «Shame on you» ble ropt ut, John Berclow,leder av Underhuset, ble nesten nektet å gå ut, tradisjonelle walisiske og skotske sanger ble sunget og flere nektet å gå ut av parlamentet. Dette betyr ikke at parlamentet kan ta en lang ferie, selv om det ikke blir noen debatter eller avstemninger må partiene holde sine årsmøter som planlagt.

Betyr dette at Brexit skjer den 31. oktober eller den 31. januar? Boris Johnson har mistet flertallet i parlamentet, noe som kan forhindre ham i å klare og gå ut uten avtale. Dette har altså ikke forhindret ham i å stenge parlamentet til den 14. oktober, kun få dager før den kjente avskjedsdagen. Selv om Underhuset har stemt to ganger for å tvinge regjeringen til å be EU om en utsettelse er det usikkert hva som vil skje nå.

Boris Johnson som egentlig vil ut uten avtale må nå innse at resten av parlamentet ikke vil det. Underhuset stemte ja i to omganger og vil derfor tvinge regjeringen til å be EU om en utsettelse. I tillegg til dette mistet Johnson flertallet i regjeringen, noe som kan gjøre ting vanskelig for ham.

Hva er egentlig konsekvensene av en no-deal?

Selv om det er litt uklart hva som kommer til å skje hvis Storbritannia går ut uten avtale kan dette ha konsekvenser for Norge og resten av EU. Norge har en kriseavtale om Storbritannia går ut uten avtale. Selv om den ikke omfatter tjenestehandel skal avtalen fungere som et sikkerhetsnett for oss. Selve avtalen ble signert i mars, altså før den faktiske Brexit-datoen, som var 29. mars, men vil bli iverksatt om Storbritannia går ut uten avtale i oktober, ifølge utenriksministeren Ine Eriksen Søreide rapporterer Aftenposten. Selv om Norge har en kriseavtale kan Brexit bety lange køer ved grensen eller at forsikring og førerkort ikke gjelder i landet.

Med litt under 50 dager igjen til 31. oktober, er det lite sannsynlig at den nye statsministeren ønsker å satse på å reforhandle en avtale, det er mer sannsynlig at han vil ta Storbritannia ut av EU uten avtale. Dette til tross for at han har fått klar beskjed fra Tysklands forbundskansler Angela Merkel) at han får 30 dager for å unngå en «no-deal»-Brexit.

Boris Johnson, som lover å få Storbritannia opp på beina igjen etter å gå ut må kanskje roe seg litt ned ettersom den isolasjonen han ønsker vil føre til mangel av blant annet drivstoff og medisiner. Er det normalt at folkets helse skal stå på spill for å få et land ut av EU? Men det går vel fint fordi Boris Johnson lover at hvis de går ut uten avtale så «får» de 39 billioner pund de kan bruke. Dette er vel egentlig penger Storbritannia skylder EU, noe EU har sagt ifra at de skal ha uansett om Storbritannia drar uten avtale.