Illustrasjonsbilde av flammer tatt av Michael Barth fra Unsplash

Hva kan brannene i Australia fortelle oss?

14. januar 2020

De siste ukene har nyhetsbildet vært preget av de voldsomme brannene i Australia. De har herjet siden september, og siden da har 25 personer og rundt 500 millioner dyr mistet livet i brannene.

Australiere er vant med branner. De store brannene kommer gjerne på sensommeren, men akkurat nå har sommeren i Australia akkurat begynt. Brannene som herjer i Australia er ikke som de pleier. Til sammen har rundt brent opp noe som tilsvarer et område på størrelse med Innlandet fylke. Bare én gang før har større områder brent i Australia.

Hyppigere tørkeperioder, høyere temperaturer og nye værmønster

I løpet av de siste årene har Australia fått hyppigere tørkeperioder, høyere temperaturer og nye værmønstre. Ifølge ABC var fjorårets gjennomsnittstemperatur i Australia den høyeste noensinne. Samtidig var 2019 også det tørreste året som er målt. Disse klima- og værforholdene gjør at branner lett oppstår og utvikler seg fort.

Gjennomsnittstemperaturen i verden stiger, ikke bare i Australia. Mange områder har vært preget av tørke og lite nedbør over lengre tid. I 2019 har vi sett flere eksempler på at tørre områder har ført til katastrofale branner, slik som i California og i Amazonas. Samtidig fører tørke også til at flere millioner mennesker trues av sult i Afrikanske land, fordi man ikke får plantet avlingene sine uten tilstrekkelig med regn. Klimaendringene er reelle. Kloden koker mens vi står og ser på.

Vi må handle

Vi gjør ikke nok for å bekjempe klimaendringene. Hvor store områder må stå i brann for at vi skal våkne? Det hjelper ikke å bare synes synd på de 250 000 menneskene i Australia som har måtte evakuere fra hjemmene sine, eller alle koalaene og kenguruene som har brent opp levende. Vi må handle.

Og vi må handle fort dersom vi skal klare å holde verdens gjennomsnittstemperatur under 2 grader, for å unngå katastrofale klimaendringer som rammer mennesker, dyr og økosystemer. Vi har ingen å miste.

Det er så mye vi kan gjøre for å bidra til en bedre klode.

Norge har et langt høyere utslipp av CO2 per innbygger enn resten av verden. Begrens ditt eget klimaavtrykk. Transport-, mat- og klesindustrien står for enormt store utslipp, og her er det mye man kan gjøre som enkeltperson for å minske sitt klimaavtrykk. Kjøp mindre klær og kjøp de brukt, fly mindre, kjør mindre bil og spis mindre kjøtt.

Selv om det kanskje kan virke krevende, må vi huske på at det er så enormt viktig for kloden, og spesielt for dem i verden som blir hardest rammet av klimaendringene. Å føre verden i en bærekraftig retning krever mer enn bare enkeltpersoners handlinger, selv om disse handlingene er ekstremt viktige.

Det er politikere som må ta ansvar og legge til rette for miljøvennlig livsstil, samtidig som de må kutte de store utslippene. Bruk stemmen din. Hold med partier som tar klimaendringene på alvor. Og bidra.