Kvinne

Hva jeg skulle ønske noen sa til meg da jeg følte meg mislykka

27. juni 2020

Å være viktig og velge riktig er to faktorer som jeg har sett mennesker etterstrebe. Streben etter disse faktorene kan enten gjøre deg lykkelig eller ulykkelig. I 21 og et halvt år har det gjort meg ulykkelig, mens det bare i et halvt år har gjort meg lykkelig. Hvordan hadde det seg?

Hva vil det si å være i et feil miljø?

Definisjonen av det å være viktig og velge riktig er sosialt konstruert. Det vil si at i hvert miljø, er det egne svar på disse spørsmålene. Da jeg gikk på skole i Bærum følte jeg at å feste, ha poloskjorte, tynn midje og 200 likes, var det å være viktig og velge riktig. I samme periode satset jeg sjakk, og det å øve på sjakk fra man stod opp til man sov, fremsto som å velge riktig og være viktig for meg. I likhet med alle andre mennesker, ønsket jeg å være viktig og velge riktig. Derfor gjorde jeg alle disse tingene.

Men jeg hatet de stramme skjortene. Jeg fikk migrene hver gang jeg dro på fest. Jeg vegret meg for å spise. Jeg gikk i kjelleren om jeg ikke fikk 200 likes. Sjakk var gøy, men det å gjøre det samme fra soloppgang til solnedgang var dødskjedelig. Men jeg gjorde det allikevel. Som et resultat av dette utviklet jeg depresjon, angst og mistet livslysten over tid.

Hvordan kan man vite at man er i rett miljø?

I dag er jeg omringet av venner som er opptatt av selvutvikling, nestekjærlighet, medmenneskelighet, og å gjøre verden til et bedre sted. Når jeg nå etterstreber å være viktig og velge riktig, føles det bra. Kroppen og sjela mi er glad og fargene er så mye finere enn før.

Dette betyr ikke at det miljøet jeg er i nå, objektivt sett er bedre enn det jeg var i før. Jeg kjenner mennesker som elsker miljøet i Bærum og mennesker som trives ekstremt godt med å dedikere hele livet sitt til sjakk. Men det er et tegn på at du er i feil miljø når du kjenner at du ikke passer inn, ikke har det bra og at du blir dårlig når du etterstreber det å være viktig og velge riktig.

Å være i feil miljø tærer på den psykiske helsen

Negative følelser er et signal fra kroppen om at noe er feil. Mange av oss tolker det som at det er noe galt med oss. Om man tvinger på seg poloskjorta mange nok ganger, kan det til slutt føles behagelig. For de av oss som har prøvd å gjøre det vi ikke liker, vet vi at de negative følelsene blir bare sterkere og sterkere. Det som var et ubehag, utviklet seg til angst, depresjon og andre alvorlige psykiske og fysiske lidelser.

Jeg tror at motivasjonen for å være viktig og velge riktig, blir så altoppslukende for oss mennesker at man ikke innser at det kan være skadelig. Det er utrolig synd, for det går ikke en dag hvor jeg ikke ser et individ som tvinger seg til å gjøre ting som føles dårlig. Jeg ser alt fra tenåringsjenter som betaler store summer for å komme med på russebuss, til utlendinger som gifter seg med en person foreldrene ønsker. Selv om det føles helt feil. Det er helt forferdelig, fordi jeg vet de gjør det i streben etter det vi alle ønsker.

Mitt gullkorn til deg

Til alle der ute, som er i denne situasjonen ønsker jeg å komme med en veldig klar beskjed: Du må finne et miljø hvor det å være viktig og velge riktig føles bra. Ikke alle er så heldige å vokse opp i et miljø som er riktig for dem. For de av oss som ikke var så heldige må vi krige for å finne det rette miljøet. Uansett hvor lang tid og hvor mye ressurser det vil koste. Det har ikke noe å si fordi det er verdt det. Jeg skal love deg. Det er verdt det.