foto av Nagorno-karabakh

Hva er det som skjer i Nagorno-Karabakh?

7. oktober 2020

Nagorno-karabakh, en region innenfor Aserbajdsjans grenser som har vært en kilde for uenighet mellom Aserbajdsjan og Armenia siden før Sovjetunionens tid. Etter Sovjetunionens kollaps brøt det ut en krig mellom Armenia og Aserbajdsjan over regionen, en krig som kostet 2-3ooo menneskeliv, før det ble erklært våpenhvile i 1994.

Visste du at ?

  • Grensen mellom Nagorno-karabakh og Aserbajdsjan er en av de mest militariserte i verden.
  • FN anerkjenner Nagorno-karabakh som en del av Aserbajdsjan territorie.
  • Armenia har ikke annektert området, men støtter regionen finansielt og militært.
  • Aserbajdsjan er hovedsakelig muslimsk og Armenia er hovedsakelig kristent, men religion er ikke en årsak til konflikten selvom noen velger å dra det inn.

Hva har skjedd?

27.august brøt det ut harde kamper mellom Aserbajdsjan og armenske separatister i enklaven Nagorno-Karabakh. Større byer blir nå bombet, og ingen våpenhvile er i sikte. Aserbajdsjans president Ilham Alijev sier nei til samtaler med Armenia. Han krever at de armenske separatistene i Nagorno-Karabakh må trekke seg ut fra regionen og de andre områdene de nå kontrollerer i Aserbajdsjan. Armenia har varslet at det vil forsvare territoriet, som separatistene har erklært som uavhengig, men som er sterkt avhengig av støtten fra Armenia.

Hva er det større bildet?

Konflikten har potensialet til å dra med seg flere stormakter, somallerede støtter motsatte sider i andre konflikter. Blant annet støtter Tyrkia Aserbajdsjan, med tanke på et kulturelt fellesskap og lang fortid. Tyrkia har derimot ikke noe diplomatisk forhold til Armenia, og siden 1993 har grensen mellom disse to landene vært stengt. Russland spiller en mer tvetydelig rolle i konflikten, ved å selge våpen til begge parter, samt å opprettholde et øknomisk forhold til de begge. Men i Armenia ligger det en russisk militær base, som knytter disse tettere sammen. Regionen er dessuten svært viktig når det kommer til global energihandel, og EUs olje og naturgass tilgang.

Hva kan du gjøre?

(1) Les deg opp på historien til Nagorno-karabakh

(2) Spre informasjonen

(3) Fortsett samtalen

(4) Doner

Bøker å lese