Illustrasjonsbilde av en COVID-19 vaksine som blir holdt av hender med blå hansker tatt av Hakan Nural fra Unsplash

Hurra for vaksiner! La oss aldri ta vaksiner som en selvfølge igjen

12. april 2021

I påsken har jeg besøkt besteforeldrene mine. Uten at jeg var redd for å smitte dem. Fordi de har fått vaksine. Det var så utrolig deilig! I 2021 skal det bli flere besøk enn i 2020!

Etter besøkene og gleden over at det tross alt går fremover, at vi nærmer oss en normalhverdag, selv om det ikke alltid føles sånn, slo det meg hvor synd det er at det måtte en pandemi til.

Tenk at det måtte gå et år med alt for lite sosialt samvær, kultur og reising, for at jeg skulle sette skikkelig pris på vaksiner.

Vaksiner, som før egentlig bare har vært noe som jeg gruet meg til å ta på barneskolen. Som aldri var så ille som vi hadde skremt hverandre opp til at det var. Vaksiner, som jeg tidligere tok før jeg skulle ut å reise, uten å egentlig gi dem den oppmerksomheten de fortjener. Ti minutter av livet mitt (maks) og jeg kan reise uten å være redd for å få for eksempel gulfeber.

Hjernen vår er laget så vi lettere skal fokusere på det som er negativt. Gjennom for eksempel mindfulness, yoga og psykologi får vi ofte lære teknikker om hvordan vi kan trene hjernen vår på å se det positive, for å øve oss på å ikke glemme alt det som faktisk er skikkelig bra. For å få et mer positivt fokus. Vi må lære oss teknikker for dette, fordi hjernen vår egentlig vil vi skal vie oppmerksomheten vår til det som ikke går så bra. Dette er fint for å få oss til å se problemer og løse dem. Samtidig er det en hel del utrolig bra ting som ikke får nok oppmerksomhet. I påsken har det slått meg at vaksiner er en slik sak, som jeg må sette mer pris på!

Vaksiner forhindrer 2-3 millioner dødsfall i året, skriver FN-sambandet.

I 2017 ble så mange som 85 prosent av alle barn i verden vaksinert, ifølge UNICEF.

Hva skulle vi har gjort, da koronapandemien kom, uten vaksiner? Hele verden har vært fokusert på en løsning fra start, finn en vaksine, lag den og få den ut.
Hva om den løsningen ikke fantes?

Samtidig må vi klare å ha to tanker i hodet på en gang. Det dør omkring 14.000 barn under fem år hver dag av årsaker som vaksiner kan forhindre, ifølge UNICEF. Vi synes koronavasksineringen går for sakte, samtidig ser det ut til at mange land må vente mye lenger enn oss.

I midten av mars 2021 er det satt omtrent 360 millioner doser av covid-19-vaksinen i verden. En svært stor andel av dosene er satt i rike land som USA, Storbritannia, EU-landene, og i det øvre spekteret av mellominntektsland, ifølge Leger uten grenser.

Jeg har lyst til å rope hurra for vaksiner!
Innerst inne er jeg litt flau over at det var hjemmekontor og mangel på utepils som fikk meg til å virkelig sette pris på det.

Jeg håper og tror at jeg, og flere andre, etter koronapandemien aldri vil ta noen vaksiner som en selvfølge igjen.

Kilder:
https://www.unicef.no/vart-arbeid/internasjonalt/helse/vaksiner

https://www.fn.no/om-fn/fn-dager/kalender/verdens-vaksinasjonsuke

https://legerutengrenser.no/nyheter/8-myter-om-fordelingen-av-koronavaksinen