En kvinne smiler på høsten

Høsten er her: starten på noe nytt

13. september 2019

Høsten er her. Naturen endrer seg og vi mennesker trenger også å endre litt på oss sammen med de nye omgivelsene våre.

Morgenen blir mørkere og været kaldere, det er ikke like enkelt for kropp, tanker og sinn å være like våken og «på» som man kan kjenne seg i sommertiden  med lysere dager og den deilige varmen som omfavner oss.

Derfor ønsker vi å tilby deg kjære leser en serie med artikler innenfor livsstil og helse som er sesongbaserte. I disse artiklene finner du råd, tips, støtte og nye perspektiver på hvordan du kan komme høsten imøte. Dette blir rett og slett en god dose med feel-good artikler som er der for deg når du trenger det.

La oss starte med høsten.

Starten på noe nytt

En ny sesong møter oss og det i seg selv er noe å være takknemlig for. Tenk at du og jeg får oppleve en ny tid med nye muligheter og at vi får se moder jord endre seg rett foran våre øyner. Er det ikke nydelig?

Som å se et nyfødt barn så føler jeg ofte stor takknemlighet og beundring over hvor fantastisk og mirakuløst det er med alt naturen får til. For det er det første jeg ønsker å oppfordre deg til - nemlig:

Vær klar over mirakelet som nå starter. Bruk tiden til å ta deg en rolig gåtur og observer naturen rundt deg. Kan du se hvordan bladene endrer seg? Kan du kjenne den litt mer kalde vinden som blåser i ansiktet ditt? Prøv å nyt mørket som nå kommer tidligere på kvelden. Jeg tror en av nøklene til å virkelig finne indre lykke i enhver tid vi befinner oss i er å kunne se detaljene. Og akkurat dette er en fin øvelse å gjøre i det en ny sesong begynner.

Perspektiv

Deepak Chopra, forfattere og spirituelle veiledere er en av mine favoritter. Han har mye visdom og lærdom innenfor selvutvikling, det spirituelle og mindfulness. Om du er interessert i noen av disse emnene så anbefaler jeg deg å bli mer kjent med hans arbeid, det er givende på alle plan.

«Gardeners plant seeds and then they let go. They give their garden attention-and then they have no doubt that natures intelligence takes care of the rest. It's the same thing for you. Have a goal in your awareness, give it your attention, and have no doubt. Be effortless about it, and the desire will manifest. Desires are like seeds left in the ground. They wait for the right season, and then spontaneously bloom into beautiful flowers and majestic trees»

(s115:2006, Deepak Chopra: Power, Freedom, and Grace). Disse ordene kan taes med inn i høstsesongen.

Ta deg tid til å reflektere og notere

Hvorfor ikke ta Chopras ord og plant noen egne frø? Hva i livet ditt ønsker du skal vokse utover sesongene? Er det noe du ønsker å ta tak i? Er det kanskje allerede noen frø som har spiret som du trenger å pleie? Ta frem notatblokken og skriv litt rundt dette. Eller bare gi deg tid til å tenke over dette.

Lytt til deg selv

Dette er et flott perspektiv på å også bare lytte til en selv, ha en bevissthet. Samtidig omfavne at alt har sin gang og naturen har sin egen måte å la ting gå som de går -uanstrengt- og endringer vil jo komme av seg selv også uten at man presser det frem. Man ser jo aldri naturen stresse seg gjennom de ulike sesongene, endringene skjer stegvis og til slutt er resultatet noe helt annet enn det var for en tid tilbake. Som trær er en del av naturen, så må du heller ikke glemme at du selv også er den del av naturen og syklusen. Endringer kommer, omfavn det som er.

Bort med det gamle, la det nye komme

Når man kjenner at en ny fase er på vei inn, så er det en flott anledning til å ta bort det som ikke egner seg  lenger. Helt praktisk kan dette handle om å rydde i skap og heim. Donere eller kast det som ikke lenger er brukende eller givende for deg. Dette trenger ikke å bli en hel helgsom tar all din tid. Hva med å bare ta ett skap om gangen? En eske? Se hva som er der inne og vær ærlig med deg selv rundt den tingen: gir den meg verdi? Vil jeg ta dette med videre i den nye sesongen jeg nå møter.

Jeg liker å pakke ned sommerklærne og ta opp høsttøyet og da  får jeg jo en fin mulighet til å revidere klærne mine. Og slik har jeg alltid en feel-good garderobe som jeg vet jeg verdsetter. Jeg skaper samtidig rom og mulighet for at nye plagg kan komme inn, om jeg skulle behøve det.

Dette trenger selvsagt ikke å handle om ting i det hele tatt, du kan bruke idèen til å kanskje endre en holdning du har rundt noe, eller se nærmere på på dine omgivelser og relasjoner om de er givende?

Det handler om de tingene vi velger å frø og la spire videre. Nå som høsten er her, hvilke frø skal du så nå?