Illustrasjonsbilde tatt av Mnz fra Pexels

Grønnere livsstil? Start med garderoben

27. september 2020

Klesbutikkene ligger på rad og rekke når jeg går nedover gata. Det er store røde plakater i vinduene. 70% til venstre, 2 for 1 til høyre. Klærne ligger slengt på gulvet.

De ansatte har ikke kapasitet til å rydde det opp. Minst to ganger i året er de fleste «fast fashion»-butikkene fylt med salg. Man skulle tro det var nok med et par større salg i året, men det er det vist ikke. Fast fashion-butikkene finner stadig nye grunner til å ha salg i butikk. «Mid-season sale», Black Friday, black week, vårsalg, sommersalg, høstsalg, førjulssalg, singles-day osv. Salg er laget for å bli kvitt overskuddsvarer.

Når det nå har gått over til å være konstant salg er det et symptom på et ekstremt overforbruk.

Klær har blitt en «bruk og kast»-vare

«Fast Fashion» er tendensen hvor det produseres mer klær i et høyere tempo, økt antall kolleksjoner per år og oftere til en lavere pris. Dette fenomenet blir ofte brukt som en forklaring på hvorfor vi forbruker så mye som vi gjør. Klær har gått fra å være noe vi har over en lengre periode til å bli en forbruksvare og en del av en «bruk og kast»-mentalitet. Fra 2000 til 2014 ble verdens klesproduksjon fordoblet. Nordmenns utgifter til klær og sko har økt med 160% mellom 2000 og 2017. Dette til tross for at klær på den tiden har blitt mye billigere. Det er vanskelig å regne på hvor mange klær vi eier, men SIFO-forskerne Ingun Grimstad Klepp og Kirsi Laitala har kommet frem til at gjennomsnittsnordmannen har 359 plagg i klesskapet. Vi har ekstremt mye klær, men trenger vi egentlig såpass mange plagg?

Reduser garderoben én gang, ikke hvert år

For fire år siden bestemte jeg meg for å redusere min egen garderobe. Da fant jeg ut at jeg hadde mange klær jeg ikke brukte. Grunnen kunne være et bomkjøp jeg tenkte jeg en gang kunne få bruk for, at noe var ødelagt men jeg aldri fikk reparert det,  eller at plagget minnet meg om en periode av livet jeg ønsket å se tilbake på. Istedenfor enda en tilfeldig opprydning ville jeg se hvor få klær jeg kunne leve med og fortsatt føle at jeg hadde nok. Fretex fikk den gang inn over 45 tonn med klær hver dag (i dag er det 55 tonn). Derfor ville jeg redusere med det mål om å ikke skulle måtte redusere igjen.

I dag har jeg 17 hverdagsplagg, i tillegg til yttertøy, treningstøy, og undertøy, og jeg savner ikke mitt gamle overfylte klesskap. Jeg setter mye mer pris på de plaggene jeg har, og det tar mye mindre tid å velge antrekk på morgenen.

Det passer ikke for alle å ha kun 17 hverdagsplagg, men kanskje noen av dere som leser dette tenker dere vil bli mer bevisst på eget forbruk og redusere framtidige innkjøp. Det er akkurat det jeg vil inspirere til.

Hvordan redusere klesforbruket ditt

Første steg for å redusere ditt forbruk er å reflektere over hvordan forbruket ditt er i dag, og hvordan du tenker det skal bli. Det er lett å si at man kun skal kjøpe det man trenger, men hva trenger man egentlig? Vi handler selvfølgelig klær for å beskytte oss mot været, men vi kjøper også klær av andre grunner. Om det er av kulturelle grunner, for å vise tilhørighet til en gruppe, være kreative, uttrykke følelser eller hvem man er som person, har ikke så mye å si. Derfor er det viktig å kartlegge hva du legger vekt på i din garderobe.

Generelle tips:

Først og fremst bruk det du har. Neste gang du tenker at du trenger et nytt plagg, ta en titt i garderoben og sjekk om du faktisk trenger det. Kanskje har du noe liggende bakerst i skapet som egner seg allikevel.

Ta vare på plaggene og reparer de når det trengs. Internett florerer av guider til hvordan du kan reparere det meste. Har du ikke tid eller ønske om å gjøre det selv kan du få en skredder til å hjelpe deg.

Ikke kjøp klær du er usikker på.

Tenk igjennom neste gang du skal handle klær: kommer du til å bruke plagget mer enn 30 ganger? Er svaret nei kan du heller låne eller leie et tilsvarende plagg.

Kjøp klær brukt, det finnes så mange fine klær der ute i verden som trenger nye eiere.

Kjøper du nye plagg, kjøp av god kvalitet. Skal man først bruke ressurser på nye plagg bør de være laget for å kunne brukes i mange år.

Reduser garderoben om du føler du ikke har oversikt og sitter på mange plagg du selv ikke har bruk for, men som kan få en ny eier. Husk at når man reduserer garderoben bør målet være at man skal slippe å redusere den igjen.