Bildet er fullt av små potter, som nettopp har begynt å spire.

Grønne tips til en hverdag hjemme

23. mars 2020

Luften over Kinas største byer er renere, og stjernene på Oslos nattehimmel lyser klarere. Vi tilbringer alle mer tid hjemme, og konsumerer mye mindre enn for bare noen uker siden. Selv om luften i Kina føles langt unna, og stjernene lyser langt der oppe, er summen av hele verdens reduserte konsum med på å gjøre planeten friskere. Og vi er alle en del av det. Det vi gjør nå, er med på å gi planeten vår en velfortjent pause fra kjøpejag og sløsing av ressurser.

I denne perioden, hvor vi ikke lenger kan møte venner på kafeer, lete etter den perfekte vårgarderoben i handlegatene, eller invitere kjente og kjære på søndagsbrunsj, er det viktig å holde seg selv og hjemmet vedlike. Her kommer noen grønne tips til hva vi kan gjøre hjemme i tiden framover, som også vil bidra til en friskere planet.

Dyrk fram dine egne matvarer

Her hjemme har vi en god del frø, av både tomater, urter og chili, liggende. Til nå har det vært problemet, at det har blitt liggende. For noen dager siden, tok kjæresten min og jeg oss tid til å velge ut noen frøfavoritter, og venter nå spent på å se grønne begynnelser stikke frem i vinduskarmen på kjøkkenet. Å plante et frø i frisk og fuktig jord, er overraskende tilfredsstillende.

Det er et langtidsprosjekt, men det å følge med i vinduskarmen og ta vare på de små plantene, er en fin og rolig ting å gjøre.

Hvis frø og jord blir litt mye styr, kan vi også gjengro grønnsaker vi allerede har kjøpt på butikken. Med flere grønnsaker, er alt du trenger et glass med vann og litt tid, så fortsetter de å vokse. Selv har jeg hatt god erfaring med vårløk, purre og salat. Hvis man kjøper urter i jord på butikken, kan disse vokse seg store og sterke om de får litt større plass, og litt ny jord. Da kan basilikumplanten fra matbutikken vare i det uendelige, og gi deilig smak til utallige pastaretter.

Mat - få oversikt i kjøkkenskapene

Nå som vi helst skal holde oss hjemme, er det lurt å planlegge handleturene godt. Hva med å få oversikt over hva som står innerst i skapene, og skrive handlelista ut i fra det du allerede har? Selv fikk jeg brukt opp en pakke med sesamfrø, som gikk ut i 2017. Jeg som virkelig trodde jeg hadde oversikt over hva som stod der inne. Benytt muligheten til å ta alle varene ut av hylla, og tørk over med en fuktig klut før du setter dem inn igjen. Selv har jeg foreløpig ryddet i én hylle, for det har ingen hast.

Nå skal jeg ikke bli helt Marie Kondo her, men det er faktisk litt mer hyggelig å åpne akkurat den skapdøren nå.

Dette punktet kan også bidra til å redusere matsvinnet, og det er jo aldri feil.

Klær - ta vare på det du allerede har

Selv har jeg lenge hatt lyst til å komme til bunns i skittentøyskurven, men for hver gang jeg setter på en vask, blir den fylt opp med like mye som det jeg tok ut. I dagene som kommer har jeg lyst til å ta ekstra godt vare på klærne mine. Kanskje vaske den tynne blusen på en finvask, og stryke de plaggene som ser litt stressa ut. Det vil også gi meg oversikt over hvor mye jeg har, og det sies at det skal gjøre at vi får lyst på færre nye plagg.

Flere og flere anbefaler kapselgarderobe, som går ut på å ha få plagg i garderoben av gangen. Da er man nødt til å ta ekstra godt vare på det man har, og man har også kun plagg man elsker. Jeg har lenge hatt lyst til å prøve det, og det er kanskje nå det skal begynne?

YouTube - en verden av inspirasjon

En annen ting vi kan gjøre i disse dager, er å se på inspirerende folk på YouTube. Her er noen av mine favoritter:

Pick up limes - Deilig mat, proppfull av vitaminer og god næring. Akkurat det vi trenger nå.

Trash is for tossers - Lauren Singer, zerowaster og grunnlegger av Package Free Shop, inspirerer både stilmessig og til å redusere avfall.

Matt D’Avella - En minimalist, som inspirerer også oss ikke-minimalister i hverdagen

Use Less - En kapselgarderobe, med alt man trenger. Hun deler også gode tips til hvordan man kan ta vare på klærne sine, slik at de holder seg fine lengst mulig.

Sammen kan vi vokse oss sterkere av dette.