Bilde av Gullbarbie

Gratulerer: dere er best på å få unge til å føle seg verst!

17. februar 2018

Har du noen gang sett en reklame og tenkt at du burde trent litt ekstra etter jula eller strammet opp magen før badesesongen? At du egentlig burde hatt en litt annen kropp enn den du har? At den sjokoladen var et veldig dumt valg? Det har jeg også, og jeg er nok ikke den eneste!

Det er ikke så rart at vi føler det slik. Uansett hvor vi snur oss, med nesa ned i telefonen eller blikket rettet mot bussen som kjører forbi, så ser vi de samme menneskene, ofte i seksualiserte posisjoner eller i en gammel og utdatert fremstilling av kjønnsroller. Rundt oss er det satt en standard som sier at det er én riktig måte å se ut på for jenter, og én for gutter. Sånn vil jeg ikke ha det!

Kommersielle budskap med skremmende konsekvenser Hver dag møter vi tusener av kommersielle budskap. Flere tusen selskap som skal selge sitt produkt til akkurat deg. Tusenvis av budskap som kan være veldig gode eller pinlig dårlige. Det er svimlende mange budskap vi møter hver dag, men det blir enda mer skremmende når man vet hva som er konsekvensene av reklamen.

Vi som er unge i dag overrumples av reklame der noen skal selge oss produkter. Det kan være alt fra sko til undertøy til parfyme eller ski. Men det finnes en skjult sannhet bak all denne reklamen. Med på kjøpet får du ikke bare et produkt. Reklamen selger også stadig dårligere selvtillit til ungdom og en ensidig forståelse av hva som er “perfekt”.

Retusjerte ensidige idealer er ikke sunne idealer Sannheten er at reklamebransjen hver dag presser på oss idealer. Det er få som passer inn i de utrolig smale rammene som er satt for hva som er “riktig”. Vi ser ensidige idealer som ofte er så retusjerte at det er fysisk umulig å se sånn ut. Vi ser tøffe, sterke menn som viser muskler og jenter som poserer for å bli sett på. Det er ikke rart vi blir misfornøyde med egen oppførsel og eget utseende. Når man ser noe mange nok ganger, begynner man til slutt å tro på det selv.

Skjermbilde av https://gullbarbie.no/

I en undersøkelse fra NOVA om stress og press blant ungdom kommer det frem at det er en sammenheng mellom misnøye med eget utseende og depressive symptomer blant 10.-klassinger i Oslo.

Når vi vet hvordan reklame- og mediebransjen skaper et stort kroppspress blant unge, så må vi også forstå at konsekvensene er at flere unge får dårlig psykisk helse. Vi tillater en hel bransje å tjene store penger på at ungdom føler seg dårlig. Det bør politikere og reklame- og mediebransjen skamme seg over å ikke ha stoppet tidligere.

Heldigvis er det ikke for sent å gjøre noe nå. For å få slutt på problemet med kroppspress er det flere ting som må til, men først og fremst må reklamebransjen skjerpe seg kraftig. Det er aldri greit å tjene penger på ungdoms dårlige selvbilde. Derfor er jeg glad for at Gullbarbie eksisterer. Prisen til den reklame- eller medieaktøren som er best på å få ungdom til å føle seg verst, der unge selv stemmer frem vinneren. Vi som er unge i dag har en utrolig viktig stemme i debatten om kroppspress og derfor vil jeg ha deg med på å gi reklame- og mediebransjen en tydelig og streng beskjed om at vi ikke finner oss i deres skitne triks!