Jente som smiler

Godta følelsene dine og du vil få det bedre

11. april 2020

Negative følelser kan dukke opp mange ganger i løpet av en dag. Skal vi prøve å bli kvitt disse følelsene, eller må vi lære å akseptere dem?

Vi mennesker har flere negative følelser enn positive. Hos de aller fleste av oss dukker de negative følelsene opp flere ganger i løpet av en dag.

Til tross for at disse følelsene er en stor del av oss, er mange dårlige på å takle de. Vi undergraver de negative følelsene, skammer oss og sier til oss selv at vi må ta oss sammen.

Kanskje er det fordi det er ubehagelig og vanskelig å føle på negative følelser, som tristhet, sinne og uro. Negative følelser er skumle og vi frykter hva de vil gjøre med oss. De fleste har liten kompetanse på å tåle at ting er vanskelig og mange har ikke verktøyene de trenger for å lære å stå i det.

Samfunnet vårt jakter hele tiden etter evig lykke og konstant selvrealisering. Man kan aldri bli fornøyd, for lever man optimalt nok?

Vi har en misforstått tro om at man skal ha det bra hele tiden. Være lykkelig. Denne idéen er i de senere årene muligens, og sannsynligvis, blitt forsterket av sosiale mediers plass i folks liv.

Vi bruker store deler av vår våkne tid på å stirre inn i en skjerm, scrolle gjennom Instragram og snappe med venner.

Vi sammenligner oss selv, og vi lar oss lure. Vi lar oss lure av hvordan vi burde se ut, hvor ofte vi burde trene, hva vi burde spise, hvor vi burde dra på ferie og hvordan vi burde tilbringe helgen.

Til sammenligning virker kanskje ditt eget liv innholdsløst og du er kanskje ikke så lykkelig som du tror og føler du burde vært. Resultatet er at vi stresser over stresset, istedenfor å akseptere ting som de er.

Jeg hørte psykiateren Finn Skårderud fortelle i podcasten Pia og psyken, at livet primært er vondt og vanskelig. Du er altså langt ifra alene hvis du føler det sånn.

Kanskje det da blir mindre farlig og skummelt å ha det vanskelig, når vi vet at dette er en naturlig del av livet?

Forskere har funnet at det er hvordan vi tolker og handler på følelser som er avgjørende for hvordan vi har det, ikke selve følelsen. Studien viste at de som aksepterte de negative følelsene sine hadde bedre psykisk helse og var mer tilfredse med livet.

Vi må altså akseptere følelsene som dukker opp, ikke skyve de vekk eller fôre dem med grubling. Selv om de er ubehagelige, fortell deg selv at det er greit og aksepter at de finnes. Og minn deg selv på at tanker er tanker, og ikke fakta. Godta følelsene dine og du vil få det bedre.