Illustrasjonsbilde tatt av Sippakorn Yamkasikorn fra Unsplash

Frykter sult mer enn koronaviruset ved lockdown i Nepal

29. mars 2020

Siden 24. mars har Nepal vært under fullstendig lock-down noe som fører til store konsekvenser, spesielt for landets fattige. Ingen har lov til å gå ut av hjemmet sitt. Det rapporteres om at folk må ringe til politiet for å få tillatelse til å gå ut å handle mat, mangler personer dette blir de arrestert.

Lockdown fremhever sosio-økonomiske forskjeller og urettferdighet i Nepal

“Sosial distansering er et privilegium. Det betyr at du bor i et hus som er stort nok til at du kan gjøre det. Å kunne vaske hendene er også et privilegium. Det betyr at du har tilgang til rennende vann. Hånd-sanitizere er også et privilegium. Det betyr at du har penger til å kjøpe det. Lockdowns er et privilegium. Det betyr at du har råd til å bli hjemme”, skriver Nepali Times News.

Tusenvis av arbeidsmigranter har flyktet fra hovedstaden Kathmandu etter at de mistet jobbene sine. Nå har de ikke nok penger til mat eller husleie. Mange nepalske arbeidere som kalles daglig lønnsarbeidere, er helt avhengige av arbeid fra dag til dag, hvor de får lønn per dag de arbeider.
Disse arbeidsmulighetene er fullstendig borte når landet er helt stengt. De står nå uten inntekt og uten mulighet til å forsørge seg selv og familien sin.

Frykter død av sult mer enn koronaviruset

Mange arbeidere uttrykker at de er mer redd for å dø på grunn av sult enn på grunn av koronaviruset, rapporterer den nepalske avisen OnlineKhabar fra en slum i Kathmandu. Sanjay, som har fem familiemedlemmer med to barn i skolealder er en av flere millioner som har mistet jobben sin på grunn av lockdown.

“Jeg har brukt opp alle sparepengene på å kjøpe mat til familien, nå vet jeg ikke hvordan jeg skal kjøpe mat hvis jeg ikke får starte å jobbe igjen. Jeg er den som forsørger hele familien”, forteller Sanjar til OnlineKhabar.

“Dersom lockdown fortsetter og korona ikke tar livet av oss, så kommer sulten til å ta livet av oss”,

forteller naboen til Sanjay, Chambar Bahadur til samme avis. Han har fire familiemedlemmer, hvorav to er barn som går på skole.

Begge mennene, som brukte å forsørge familiene sine, håper at myndighetene i Nepal kommer til å lytte til problemene derse og støtte de gjennom krisen, men de har lite håp om at dette kommer til å skje.

Myndighetene reponderer med hjelpepakker, men det er usikkert når denne hjelpen når de som trenger hjelpen

Myndighetene har annonsert at en hjelpepakke for daglige lønnsarbeidere skal komme, men det virker som at det kommer til å ta flere dager før denne hjelpen når arbeiderne. Lokale myndigheter har startet å kartlegge hvor mange personer som skal få hjelpepakkene.

Det er enda ikke klart hvilken og hvor mye assistanse de skal få. Nasjonale myndigheter har bedt lokale myndigheter om å gi hjelp til de som trenger det slik at deres daglige behov blir dekket gjennom lock-down perioden.