Illustrasjonsbilde av en plakat hvor det står "stay safe and follow guidelines, do your part to reduce the spread of COVID-19"tatt av Sharon McCutcheon fra Unsplash

Fra meg til deg: Et ønske om at du tar rådene og Corona-tiltakene på alvor

25. mars 2020

Du sier du gjør så godt du kan.

Men det er ikke nok.

Hold deg inne så mye som mulig sier de.

Hvorfor er du plutselig så opptatt av å gå byen rundt, besøke venner på tvers av fylket.

Hva tror du de mener? Hvem tror du de sikter til?

Jeg bryr meg ikke om du stoler på vennene du møtte, drakk med og holdt kanskje litt avstand fra men ikke en meter en gang.

Jeg bryr meg ikke om du stoler på at de bare har møtt 10 personer som de stoler på.
For det er ikke skitne mennesker som ikke er til å stole på som blir syke.

Det er oftest unge mennesker med godt immunforsvar som ikke har symptomer nok til at de tror det er noe engang. 8 av 10 som blir syke får ifølge helsenorge.no et mildt forløp. Som drar på butikken fordi hvorfor skal man isolere seg for litt kløe i halsen, et spor av hodepine om en kjenner noe i det hele tatt?

På videregående hadde vi en slags lek for å vise hvordan kjønnssykdommer sprer seg selv om en person bare ligger med en. Alle bare «wow». Trenger du mer wow-effekt enn å lese avisa? Se bilder av uendelige kister og sykepleiere som gråter? Foreldre som deler historier om sine syke barn og trygler deg om å bare.bli.inne.

Men nei, du vil reise fylket rundt.

Besøke en venn her og drikke med et par venner der.

Nyte fridagene med en tur i skogen, med en gjeng. Et populært sted hvor alle møter bekjente som kanskje ikke har så mye tid til å møtes på dagtid til vanlig.

Men syke drar heller ikke ut å henger med venner på dagtid, fordi de er syke. De har ikke alltid energi, og de har alltid bekymringer.

De er i en ekstra isolasjon nå fordi viruset kan være i lufta i tre timer etter du nøs eller spytta litt mens du sa noe. Og tre dager på stål og plast, 24 timer på papp ifølge forskning.no. Uten at du kan vite det.

«Jeg vet at jeg ikke er syk»

Jeg bryr meg ikke om hva du vet.

Alle må oppføre seg som om man er smitta, for hvem som helst kan være smitta uten å vite om det.

Du tenker kanskje at hvorfor skal du som er så frisk straffes? Hvorfor kan ikke bare de sårbare holde seg hjemme?

De syke vennene mine har alltid antibac, den står i gangen så alle besøkende kan bruke før de kommer inn. En av mine nærmeste er alvorlig syk. Personen tok en taxi til butikken og tilbake, og taxisjåføren sa at han IKKE skal vaske bilen noe ekstra. Den vaskes mer enn ofte nok til vanlig. Og noen dager etter fikk hen litt feber og det verker i leddene. Og mer skal ikke til.

Man blir ikke testa ved mindre en blir lagt inn, og heldigvis er det ikke sånn nå. Enda.

Men det eneste som kreves av deg er å holde deg hjemme, hold deg på ett sted med noen få mennesker. Og så kan du gjøre det samme, og jobbe hvis du må/kan. Men hvis det eneste som er bedt av deg er å være hjemme, gjør det. Gjør det mer enn godt nok. Syke folk gjør det til vanlig.

Det eneste de vil er å kunne dra på butikken uten å bli smittet av noe som kan drepe dem. Et virus som vi nå ser at også personer under 50 år kan miste livet av. Folk uten underliggende sykdommer. Folk som deg.

Hvis min nærmeste som kjemper mot alvorlige sykdom skal bli alvorlig syk og så dø, kanskje på et underbemannet og overfylt sykehus -som ærlig talt, det er sånn det er til vanlig. Men det kan bli verre. Hvis hen skal dø på en uverdig måte, så vil jeg vite at alle jeg kjenner iallfall tok ikke bare regler, men råd på alvor. Det er lov å gjøre mer enn minstekravene.  Det er lov å tenke selv.