Olivenolje på ett spisebord med mat og glass rundt seg

Fordeler av å bruke mer olivenolje

17. mai 2020

Jeg tok saken i egne hender på leting etter et kjerringråd som virkelig skulle ta knekken på en irriterende hoste. Olivenolje ble redningen min.

Vel, de siste månedene har jeg hatt skikkelig nattehoste, sånn at jeg våkner av at det kjennes ut som en klump med sand sitter fast i halsen. Kun når jeg ligger flatt uten å ha hodet høyt opp, så kommer hostingen, noe som er ekstremt irriterende både for meg selv og den som ligger ved siden av. Verken hostemedisin, cosylan, eller halstabletter ser ut til å dempe denne kroniske nattehosten, så jeg tok saken i egne hender på leting etter et kjerringråd som virkelig skulle ta knekken på den, og olivenolje ble altså min redning.

I ren desperasjon googlet jeg kjerringråd-tips der det stod at man skulle ta et par teskjeer med olivenolje som skulle smøre halsen. Fordi jeg har en tendens til å overdrive drakk jeg to store slurker rett fra flasken. Jeg sovnet som en stein og hostet ikke resten av natten. Om det var bra å drikke så mye olivenolje på en gang var jeg usikker på, så dagen etter tok jeg litt mindre.

Etter en uke med fast dose olivenolje og paranoide tanker, bestemte jeg meg for å gjøre litt research i forhold til hvilke innvirkning olivenolje faktisk har på helsa vår, og om for store mengder faktisk kan være helseskadelig? Det viste seg å være stikk motsatt av hva alle andre har trodd. Det blir faktisk anbefalt å spise 2-4 spiseskjeer ren olivenolje hver dag. Noen synes kanskje det er ekkelt, men i forhold til helsegevinsten så er det jo ingenting. Selv spiser jeg 4 spiseskjeer med ren fiskeolje hver dag, i tillegg til spiseskjeene med olivenolje om kvelden.

Her er noen av grunnene til hvorfor olivenolje er så bra

Olivenolje inneholder to stoffer, Oleocanthal og Oleacein, som beskytter deg mot en rekke sykdommer. Oleocanthal slår spesielt ned inflammasjon, og forebygger og demper kroniske betennelsestilstander som kan føre til for eksempel gikt, kreft og Alzheimer i følge funksjonell medisin

Oleaceins spisskompetanse er å fungere som en knallsterk antioksidant som beskytter kroppens celler mot oksidasjon skader. Det antas blant annet at oleacein reduserer risikoen for åreforkalkning og blodpropp.

Beskytter mot blodpropp

Dels er antioksidanter som oleacin med og hindrer at åreforkalkningen i blodkarene blir betent og danner blodpropper. Dels gjør oljen innsiden av blodkarene sunn og smidig, og senker blodtrykket slik at blodet strømmer lettere gjennom. Virkningen på blodtrykket skyldes en kombinasjon av olivenolje og nitratholdige grønnsaker som for eksempel spinat. Olivenolje gjør også at det sunne HDL-kolesterolet bedre klarer å fjerne åreforkalkning fra blodkarene.

Senker risiko for hjerneblødning

Mange studier har i følge Puroliv vist at de som spiser mye olivenolje, har vesentlig lavere risiko for å få slag. I en fransk studie hadde personer som brukte mye olivenolje 41 prosent lavere risiko for hjerneblødning, og i et spansk forsøk sank risikoen med hele 24 prosent for hvert 25. gram olivenolje som test deltakerne satte til livs hver dag.

Gir flyt i fordøyelsen

I følge veien til helse skal Olivenolje hjelpe til med å sette i gang både lever og galle funksjoner. Det beskytter oss fra innsiden, og virker som en mektig antioksidant mot giftstoffer i kroppen, som renser oss og dermed setter i gang fordøyelsen, og kvitter seg med alt det kroppen ikke trenger.

Beskytter mot diabetes

Fettsyrene i olivenoljen påvirker sukkerstoffskiftet, slik at kroppens celler blir mer insulin følsomme og mindre utsatt for diabetes. Hvis du spiser raske karbohydrater som hvitt brød eller hvit pasta og dypper det i olivenolje, vil fettet sørge for at blodsukkeret ikke fyker rett til værs, og holde det mer stabilt.

Gir bedre hormonbalanse

Blir du ikke gravid? Er du hardt rammet av PMS eller hetetokter? I så fall kan olivenolje muligens hjelpe. Kroppens kjertler er avhengige av essensielle fettstoffer for å produsere de riktige mengdene av ulike hormoner, blant annet det kvinnelige kjønnshormonet østrogen.

Holder magen flat

Hvis du er opptatt av å gå ned i vekt eller har planer om det er kanskje ikke det å drikke olivenolje noe man tenker på med tanke på at det inneholder 884 kalorier per 100 gram. MEN flere studier har slått fast at de som spiser mye olivenolje, ikke legger på seg og snarere har en tendens til å gå ned i vekt – spesielt på magen. Man går for eksempel ned mer av å følge et olivenolje beriket kosthold enn ved å spise fettfattig. Kanskje fordi olivenoljen er med og stabiliserer blodsukkeret og appetitthormonene, slik at du ikke så lett blir rammet av ulvehunger.

Beskytter mot brystkreft

I følge iForm sin lege er det gjort undersøkelser som viser at olivenolje kan beskytte mot brystkreft. Middelhavskost basert på planter, fisk og olivenolje vet vi at allerede senker faren for hjerte-karsykdommer, og at det derfor er stor grunn til å anta at dette kostholdet også kan forebygge andre sykdommer, deriblant brystkreft.

Demper leddgikt

Olivenolje i kombinasjon med fiskeolje – for eksempel sardiner i olje eller laks sammen med en salat som er vendt i olivenolje – demper smertene i gikt rammede ledd og gjør for eksempel hendene sterkere. Oleocanthal virker nesten som det antiinflammatoriske og smertestillende middelet Ibuprofen. Gikt er betennelse i leddene.

Gjør grønnsakene sunnere

Hvordan får man mest ut av de sunne antioksidantene i eksempelvis tomater, aubergine og gresskar? Ved å steke eller marinere dem i olivenolje.  Noen av fenolene i olivenoljen vandrer nemlig over i grønnsakene og øker antioksidant verdien.

Beskytter mot alzheimer

En studie har vist at olivenoljens høye innhold av det umettede fettsyren Oleocanthall bidrar til å bevare strukturen til hjernecellenes membran, og deres levetid og dermed forebygger Alzheimer. Vitamin E som olivenolje er rik på, ser også ut å redusere aldring av hjernen.

Og en siste ting: Om du hoster som en galg, drikk olivenolje og det vil stoppe av seg selv. I`M NOT KIDDING!!