Ung mann ser på noen klær i en gate

Forbrukersamfunnet

23. september 2019

Norge er i dag et samfunn som gradvis handler mer og mer om forbruk. De fleste av oss har friheten til å kjøpe det vi trenger når vi har behov for det, og veldig mange kjøper også ting vi absolutt ikke trenger. Vi har fått en forbrukermentalitet der vi stadig kjøper nye ting som ikke brukes, før vi kaster det igjen. Denne mentaliteten er det siste et samfunn trenger i en samfunnsutvikling som bør være bærekraftig. I tillegg blir vi besatt av disse materialistiske godene, som gjør at vi føler på mindre lykke og empati.

Hva er viktigst?

Dette er reelt. Vi har blitt mobilavhengige. Vi føler på press i en verden som skal handle mer og mer om status og forbruk. Vi kjøper klær når vi ikke trenger det, fordi vi ikke kan gå med de samme plaggene for ofte. Vi bytter ut mobiltelefonen vår i hytt og pine fordi vi trenger den nyeste modellen. Vi bruker timevis av dagen vår på å scrolle på mobiltelefonen vår. Hva har skjedd med samfunnet vårt? Når ble mobiltelefonen viktigere enn å nyte hverandres nærvær? Når begynte vi å bry oss om hva andre synes? Det er faktisk ikke sånn at noen liker deg bedre dersom du har flere sko.

I klimakrisens tidsalder er det også viktig at vi åpner øynene våre. Klesindustrien er en skikkelig klimaversting, og ifølge FN står denne industrien for hele 8 prosent av verdens klimagassutslipp. Produksjon av klær foregår hovedsakelig i Asia, der vi stadig vekk får høre om dårlige arbeidsvilkår og lønninger, i tillegg til mye forurensing. Vi kan ikke fortsette som før dersom vi skal kutte utslipp. Heldigvis er det mange ting man kan gjøre som enkeltperson. 

Dine handlinger har mye å si

Alle trenger klær en gang iblant. Det som er det største problemet er at vi har glemt å bruke hodet. Nordmenn kan ikke forbruke så grenseløst mye som vi gjør i dag. Vi trenger å tenke oss om før vi kjøper nye ting. I tillegg bør merkevarekjedene selvsagt ta større ansvar. Men vi som forbrukere har makt. Viktigst av alt har vi makt til å senke etterspørselen av varer, for eksempel klær i merkevarekjedene, slik at disse kjedene ikke vil produsere like mye. I tillegg kan vi velge å boikotte kjeder som produserer billige klær uten kvalitet, og som ikke gir arbeidstakere i klesfabrikkene verdige arbeidsvilkår

Likevel ser vi at bruktsalg har tatt av i Norge den siste tiden. Finn.no og Tise brukes mer enn aldri før, og flere og flere kjøper brukt. Dette er en skikkelig fin måte å kjøpe brukt på, som både er bra for lommeboka og miljøet.

Vi må bli flinkere på å ta vare på ting, reparere fremfor å bytte ut, eksperimentere mer klærne våre, og ikke minst gi bort eller selge dersom vi ikke ønsker å bruke tingene våre lenger. Dersom man trenger noe nytt, bør man alltid sjekke bruktsalg først og se om de har det man leter etter. Ofte ligger for eksempel splitter nye hodetelefoner til salg på Finn.no. Litt billigere og like bra – og mye bedre for kloden vår.