Foto av Lofoten

Flyskam fra et nordnorskt perspektiv

5. desember 2019

Jeg synes alltid det er litt morsomt når søringer forteller folket at de bare må ta toget. Mange er nok ikke klar over at det norske jernbanenettet stopper i Fauske, halvveis nordover i Nordland fylke. Da har du enda resten av Nordland nord for Fauske, i tillegg til Troms og Finnmark før du er helt nord. Hva er da det reelle transport-alternativet ved reiser i nord?

Ifølge Google maps er det bare en 7,5 timers biltur fra Fauske til Tromsø, Nordens Paris. Da er man kommet til midten av Troms, men man har enda Nord-Troms og Finnmark igjen. Eller, nå kommer du deg kanskje til Narvik, men ikke lenger, siden veier er stengt grunnet uvær og fare for snøskred. Hva er alternativet for oss som da bor i Finnmark og generelt i nord?

Veien sørover

Jeg bor i Indre Finnmark, nærmere bestemt Karasjok, ikke akkurat verdens navle. Å komme seg til Oslo er både tidkrevende og koster en del penger. Nærmere bestemt bruker jeg omtrent en dag på å komme meg til Oslo. Dette er ikke med rein og slede, men med moderne transportmidler tilgjengelig i nord: bil og fly, eventuelt buss, om den korresponderer med flyet da. Her er mine alternativer: 

1: Ta bussen til Lakselv eller kjøre (1 time), fly fra Lakselv til Tromsø og siden videre til Oslo. Dette vil ta 3 timer i ren flytid, men på grunn av ventetid og forbindelser kan det ta dobbelt så lang tid, eventuelt må jeg overnatte i Tromsø. Ikke minst koster dette meg nærmere 4000 kr + buss/kjøring til Lakselv.

2: Kjøre til Alta (2,5 timer i godt vær og føre), ta flyet til Oslo (forhåpentligvis ett som går direkte). Går det direkte til Oslo tar det 2 timer. Også her kan man risikere en rundtur i Nord-Norge før man når Oslo. Dette er det billigste alternativet, og kan koste så lite som 1500kr + kjøring. Det går tross alt bare en buss om dagen til Alta om man er heldig, og om den korrespondere med flyet er et annet spørsmål.

Jeg vet ikke engang hvor nærmeste togstasjon er, eller i hvordan land den ligger i. Antagelig Finland en plass, eller Sverige.  Hvordan de korrespondere med tog til Oslo har jeg ingen kunnskaper om, men jeg har en idé om at det vil ta tid og koste en del. Den årvåkne vil nok oppdage at ett alternativ er å kjøre til Kiruna området i Sverige, skarve 5,5 time unna, hoppe på et tog der til Stockholm, for siden å bytte til et tog som går til Oslo. Å kjøre til Fauske vil ta bortimot 12 timer, uten pause, med forbehold om åpne veier og gode kjøreforhold. Ja, for vinterforholdene må vi ta hensyn til i denne beregningen!

Flyskam i nord er ikke et alternativ når regjeringen ikke satser på tog i nord

Flyskam er noe vi i nord ikke kan ha, ellers hadde vi bodd helt isolert, uten noe kontakt med omverden. Når regjeringen ikke er villig til å satse på Nord-Norgebanen, og ikke vil utvide jernbanen nord for Fauske så har vi ikke noe alternativ. Vi må kjøre og fly, det er ikke noe annet valg. De som sier noe annet har ingen aning om avstander, føre og vær i nord, for de kan bli ganske voldsomme, men vi står han av som vi sier. Altså, vi klarer oss, det har vi alltid gjort. Dem som roper høyest om flyskam og snakker varmt om tog, må henvende seg til politikerne og kreve tog til hele Nord-Norge.

Og vær så snill; øk ikke flybillettprisene i nord og på Widerøe! Ikke alle her har kjørerein og slede.

Hilsen en værfast nordlending.